Haberler

Acun Ilıcalı, FOX TV'ye açtığı format davasında haklı bulundu

Güncelleme:

Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, FOX TV'ye ait olan Zuhal Topal'la Sofrada isimli programın kendi kanalında yayınlanan Yemekteyiz'in taklidi olduğunu söyleyerek dava açtı. Işık Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, FOX TV'nin programı taklit ettiğini ispatladı. Konu hakkında açıklama yapan Acun Ilıcalı, "FOX TV avukatları uzlaşmak için para teklif ettiler, kabul etmedik" dedi.

AYNISI OLDUĞU İSPATLANDI

İki programın birbirinin aynısı olduğunu belirten Ilıcalı, programların içerik, teknik, akış gibi unsurlarının incelenmesi için Işık Üniversitesi'ne başvurdu. İki yarışma detaylı şekilde incelendi; benzer ve farklı yanları tespit edildi. Bilirkişi raporu, Ilıcalı'nın haklı olduğunu ortaya koydu. Analizin sonucuna göre; 'Yemekteyiz' ile 'Zuhal Topal'la Sofrada' biçim ve içerik, mekan seçimi, kamera kullanımı, dış ses katkısı gibi teknik özellikler bakımından aynı olduğu ispatlandı.

Acun Ilıcalı, FOX TV'ye açtığı format davasında haklı bulunduSofrada FOX TV

"PARA TEKLİF ETTİLER, KABUL ETMEDİK"

Günaydın'ın haberine göre; Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Belge, FOX TV'nin formatımızı çaldığını ispatlamış oldu. Tüm yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım. FOX TV avukatları, avukatım Hakan Öncel'le üç kez görüştü. En son görüşmede avukatıma para teklif ettiler, biz kabul etmedik. Benim için fikir hırsızlığının normal hırsızlıktan hiç farkı yok."

Acun Ilıcalı, FOX TV'ye açtığı format davasında haklı bulundu

"MALIMI ÇAL AMA FİKRİMİ ÇALMA"

"FOX TV'nin formatta çalıntı yaptığı belgelenmiş oldu. Biz yüz binlerce dolar ödeyerek programın formatını ITV'den aldık. Dünya kadar para ödedik taklidinin yapılmaması için. Fakat FOX TV bizim programın aynısını yayınlıyor. Bununla ilgili yetkililerle de görüştüm, uyardım onları. Bilirkişi raporu da aynen bunları söylüyor. Yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım. FOX TV'nin avukatları benim avukatıma para teklifinde bulundu, kabul etmedik. Benim için fikir hırsızlığının normal hırsızlıktan farkı yok. Hatta malımı çal, fikrimi çalma."

Acun Ilıcalı, FOX TV'ye açtığı format davasında haklı bulunduYemekteyiz-TV8

"KURGUSAL DÜZEYDE İKİ PROGRAM BİRBİRİNİN AYNIDIR"

Işık Üniversitesi'nden akademisyen Emrah Dönmez tarafından hazırlanan raporun detayları:

"TV8'deki 'Yemekteyiz' ve FOX TV'deki 'Zuhal Topal'la Sofrada' programlarında yemeklerin sırayla gelmesi, konuklar tarafından değerlendirilmesi, sunum sırası aynıdır. İki programın yayın akışları büyük ölçüde birbirine benziyor. Program aynı düzende akıyor. Eve geliniyor, yarışmacı tanıtılıyor, alışveriş yapılıyor, yemek hazırlanıyor, konuklar sırayla geliyor, servis başlıyor, değerlendirme yapılıyor. Ardından günün yarışmacısı puanlanıyor, program kapanıyor. Küçük farklılıklar bütünü etkilemez.

Programların çekim teknikleri, aktüel kamera ve ışık kullanımı benzer. Ekran grafikleri farklı görünse bile kullanım amaçları aynı. Format gereği iki programın da büyük bölümü yarışmacının evinde geçiyor. İkisi de fly cam ile şehir çekimleri ile başlıyor. İkisinde de market alışverişleri dış ses yardımıyla yapılıyor. 'Birazdan' ve 'Az Sonra' kısımları isimleri dışında farklılık göstermiyor. Kurgusal düzeyde iki program da birbirinin aynıdır.

İki yarışmada da dış ses tarafından sunucu anons ediliyor. Sunucular haftanın ilk günü kimin yarışacağını söylüyor ve eve gidiyorlar. Her iki yarışmada da yarışmacılar, menülerini açıkladıkları sırada ekranda menünün görüntüsüne yer veriliyor. Oturma düzenleri de aynı. İkisinde de altı kişi masada oturuyor. Sunucu ve günün yarışmacısı yan yana masanın başında yer alıyor."

Kaynak: Magazin

Acun Ilıcalı Fox Haberler

500

Yorumlar (38)

Corci:

sedayı gönder zuhali al izleyelim acun, onun dışında 30 takla atsan da seda sayan ın olduğu programları izlemez bu insanlar. yetti 30 yıldır seda sayan be

56
7
yanıtYanıtla
Tgtgh:

Bazen doğru konusuyon

yanıt12
yanıt3
KAYSERİLİ ORHAN:

ACUN SEN DAHA SADECE FAKİR BİR TV MUHABİRİ İKEN BİZ BİR ÖZEL KANALDA YEMEKTEYİZ''İ İZLİYORDUK ZATEN. YAYIN HAKKINI ALDIN ANLADIK. AMA ZUHAL HANIM''IN KONSEPT KAYNANA BE. YA!! SANA DA CEM YILMAZ DAVA AÇSIN O ZAMAN TIPKI ONUN GİBİ SİYAH TİŞÖRT GİYİYORSUN HEP????

37
13
yanıtYanıtla
deniz:

senin yemekteyiz programın uyuz gibi hiç kusura bakma acun abi! bunalıyorum izlerken. . zuhal topal''le olan komedi gırgır. . .

36
7
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ADAM HAKLI BEYLER

24
18
yanıtYanıtla
yersen:

yaptıgın butun programlar ordan burdan kopya çakma acun efendi. . yok para teklıf etmısler de vır vır zır zır. .

14
11
yanıtYanıtla
nuri:

Kullanım hakkını almış progrmların

yanıt14
yanıt2
sadece fikir:

nereden senin fikrin oluyor? yabancı formatların türkiye hakkını satın alıyorsun sonra uzerine çullanıyorsun?

9
7
yanıtYanıtla
KK:

ACun milletin harcini yiye yiye su aygirina benziyorsun zuhal kalsin esra gitsin zuhal hatasini duzeltti esra hukumetin yetkisini devraldi

7
8
yanıtYanıtla
ziyaa:

Yemekteyiz''i ilk Foxtv bulmuştur Acun efendi. Hemen sahiplenme! Serbest piyasa burası, herkes istediğini yapar karışamazsın.

7
6
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title