Haberler

33. İstanbul Film Festivali İçin Geri Sayım Başladı

Güncelleme:

İKSV tarafından düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali 5-20 Nisan'da gerçekleştirilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 5-20 Nisan'da gerçekleştirilecek 33. İstanbul Film Festivali programına, Sundance Film Festivali'nde sinemaseverlere sunulacak 6 film de alındı.

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, bu yıl onuncu kez Akbank sponsorluğunda düzenlenecek 33. İstanbul Film Festivali, 5-20 Nisan'da sinemaseverlerle buluşacak.

Bağımsız sinemanın önemli etkinliklerinden Sundance Film Festivali de yarın başlayacak ve 26 Ocak'a kadar devam edecek. Festival programında yer alan 6 film, Türkiye'de ilk defa İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek.

Sundance Film Festivali'nde gösterilecek "Ida", "Stranger by the Lake", "Return to Homs", "White Bird in A Blizzard", "Liar's Dice ve White Shadow / Beyaz Gölge" adlı filmler, İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye'deki meraklıları tarafından izlenebilecek.

Polonya'da Nazi işgali ile Holokost'un acı izlerini süren bir hikaye anlatan Pawel Pawlikowski'nin son filmi "Ida", daha Sundance gösterimini yapmadan uluslararası festivallerde birçok ödüle layık görülerek, 2014'ün en iyilerinden olmaya doğru yol aldı. Londra, Les Arcs, Gdynia ve Varşova film festivallerinde "En İyi Film", Toronto'da FIPRESCI Ödülü'nü alan "Ida", ayrıca Les Arcs Film Festivali'nde her iki başrol oyuncusu Agata Kulesza ve Agata Trzebuchowska'ya da "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini kazandırdı. Polonya'da 1960'larda geçen siyah beyaz film, genç rahibe adayı Anna'nın son yeminini etmeden hemen önce aslında Yahudi olduğunu öğrenişinin öyküsünü anlatıyor.

Fransız yönetmen Alain Guiraudie'nin ilk kez Cannes Film Festivali'nde izleyici karşısına çıkan son filmi "Stranger by the Lake", ölüm, cinsellik, eşcinsel kültürü ve dostluk kavramlarına yaklaşımıyla hem izleyicilerden hem de eleştirmenlerden büyük övgü topladı. Cannes'da gösterildiği Belirli Bir Bakış Bölümü'nde "En İyi Yönetmen Ödülü"nün yanı sıra "Eşcinsel Palmiye"ye de layık görülen, Hitchcockvari bir gizem etrafında kurgulanan filmin tamamı bir yaz mevsiminde çıplaklar plajında geçiyor.

- Suriye'deki devrimci gençlerin portresi

Dünyanın saygın belgesel film festivallerinden IDFA'nın bu yıl açılış filmi olan "Return to Homs", Suriye'nin Homs şehrinden devrimci gençlerin bir portresini beyazperdeye aktarıyor. Film, yönetmen Tala Derki imzası taşıyor.

İki yıl önce festivale konuk olan, "Devrimin Filmini Çekmek" bölümüyle aynı isimli panelde de konuşmacı olan Suriyeli belgeselci, yapımcı ve festivalci Orwa Nyrabia da filmin yapımcılarından biri.

Yönetmen Gregg Araki'nin üç yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi "White Bird in A Blizzard",  İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek filmlerden. Yönetmenin alışıldık temalarından uzaklaştığı film, annesi birdenbire ortadan kaybolan genç bir kadının altüst olan hayatını anlatan sıra dışı bir büyüme öyküsü. Filmin kadrosunda Eva Green, Shailene Woodley, Christopher Meloni gibi isimler yer alıyor. Araki'nin yazar ve şair Laura Kasischke'nin aynı adlı romanından esinlenerek senaryosunu yazdığı filmin müziklerini de yine yönetmenin kendisi seçti.

Adını "perudo" olarak da bilinen, Güney Amerika kökenli bir zar oyunundan alan "Liar's Dice", aslen oyuncu olan senarist ve yönetmen Geetu Mohandas'ın çektiği ilk uzun metrajlı film. Başrollerini Geetanjali Thapa ile ünlü Bollywood oyuncusu Nawazuddin Siddiqui'nin paylaştığı film, Himalayalar'da yaşayan başına buyruk, bağımsız bir kadın olan Kamla'nın köy büyüklerinin sözünü dinlemeyerek, kayıp kocasını aramak üzere yollara düşmesini anlatıyor. Film, Sundance Film Festivali'nde "Dünya Sineması Dramatik Filmler" bölümünde gösterilecek.

Venedik Film Festivali'nde Eylül 2013'te "En İyi İlk Film"e verilen "Geleceğin Aslanı" ödülüne layık görülen "White Shadow / Beyaz Gölge", Afrika'nın doğusunda albinoların uğradıkları ayrımcılığı ve ölüm tehlikesini konu alıyor. Film, Amerikalı yönetmen, senarist ve kurgucu Noaz Deshe'nin ilk filmi olma özelliği taşıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Polonya Akbank Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title