Haberler

Yeşim Mutlu'nun, İrlandalı Anne ile röportajı çok konuşulacak!

Güncelleme:

Yeşim Mutlu, Melon Reklam'da yönetici pozisyonunda çalışan ve aynı zamanda uyku koçluğu yapan İrlandalı Anne (Esra Şimşek) ile keyifli bir röportaj yaptı.

Melon Reklam'da yönetici pozisyonunda çalışan ve Türkiye'de uyku eğitiminin önemli isimlerinden olan İrlandalı Anne (Esra Şimşek), Yeşim Mutlu ile yaptığı röportajda iş ve özel hayatına dair bilinmeyenlerini anlattı.

Hayatımızda bir seminerin, bir toplantının ya da tesadüfen bir arkadaş toplantısında tanıştığımız bir kişinin bizi nerelere götüreceğini hiçbir zaman bilemeyiz. Önemli olan karşımızdaki kişinin bize ne hissettirdiği, hayatımızda bize nasıl ilhamlar verdiğidir. YSM olarak çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bana iyi hissettiren, takip etmekten keyif aldığım, yazdıklarını okumaktan, hayatıyla ilham veren insanlarla ile yolum mutlaka tekrar kesişiyor. Bu kesişmeler yerini anlamlı tesadüflere bırakıyor. Hem zaten gerçekte tesadüf yok, tevafuk vardır değil mi? Gelin yıllar önce tanıştığım şimdiyse arkadaşım olarak hayatımda yer alan Esra Şimşek ile sizi tanıştırayım.

Yeşim Mutlu'nun, İrlandalı Anne ile röportajı çok konuşulacak!

Esra çok uzun zaman önce bir konferansta tanıştık. O gün yaptığın sunuma hayran olmuş "Vay be böyle kadınlar oldukça sırtımız yere gelmez" demiştim. Aradan çok zaman geçti. Sonrasında anne oldun, İrlanda'ya taşındın ve şimdi de "Uyku Eğitimi" ile gündemdesin. Seni senden dinleyelim mi biraz?

Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Bunları senden duymak bana nasıl gurur verdi anlatamam. Çok uzun yıllardan beri internet sektöründeyim. Google'ın reklam operasyonlarının başladığı ilk zamanlardan beri Google partneri olarak çalışıyorum. Google Publisher Universty'den aldığım çok sayıda teknik eğitim ve sertifikam var. Seninle tanıştığımız konferansın konusu da bunlardan biriydi aslında. Tabi konu teknik ve sıkıcı bir konuydu. Şu anda yaptığım uyku koçluğu daha genel ve daha eğlenceli. İrlanda'ya yerleşmemize eşimin oradan bir iş teklifi alması vesile oldu. Benim ajansım Melon Reklam Google partneri olduğu için sürekli Dublin'e gidip geliyordum zaten. Ajansın programatik tarafını oradan daha iyi yürütürüm diye düşündüm. 5 aylık hamileyken gözümü kararttım ve İrlanda'ya taşındım. Taşınma hikayemi anlatsam ayrı bir yazı çıkar. Tarık orada doğdu, 8 aylıkken uyku eğitimi verdim ve bunu Türkiye'deki annelere anlatmalıyım diye düşündüm. İrlandalı Anne fikri öyle doğdu. Şimdi profesyonel uyku danışmanlığı yapıyorum ve Türkiye'de olduğum sürece çok yoğun bir seminer - workshop takvimim var. Anneler inanılmaz ilgi gösteriyor.

Yeşim Mutlu'nun, İrlandalı Anne ile röportajı çok konuşulacak!

Yıllarca dijital reklam ve internet reklamcılığı denince ilk akla gelen isimlerdendin. Halen devam ediyor musun, yoksa sadece uyku eğitimine mi devam?

Şu ana kadar yaptığım en iyi şey Melon Reklam için ekip yetiştirmek oldu. İşlerini çok iyi yapan ve gönül rahatlığı ile her şeyi emanet edebileceğim bir ekibim var. Ben yönetici olarak devam ediyorum ama tüm mesaimi Melon'a harcamıyorum. Uyku Eğitimi ile beraber götürüyorum. Şu anda İrlandalı Anne projesi büyüme evresinde, yapacak çok fazla iş var o yüzden zamanımın çoğunu ayırıyorum diyebilirim. Zamanında Melon için yaptığım çalışmaları şimdi İrlandalı Anne için yapıyorum. Bakalım zaman ne gösterecek.

Erkek egemen bir alanda (teknoloji) muazzam medya ve reklam gücüne sahipsin. Türkiye'de kadın olmanın zorluklarını hiç yaşadın mı?

Mızmızlanmayı ve şikayet etmeyi pek sevmem ama mızmızsız anlatmayı deneyeyim. Sadece ülkemizde değil dünya genelinde hatta gelişmiş ülkelerde bile hala iş hayatında kadınlar ikinci planda. Bir bunun çok belirgin yaşandığı büyük ön yargıların olduğu bazı sektörler var. Maalesef dijital sektör de bunlardan biri. 2005 yılında işe başladığımda sayımız çok azdı. Olanlar da sadece satış ve pazarlama pozisyonlardaydı. Teknik anlamda optimizasyon yapan ya da yazılım geliştiren çok az kadın vardı. Şu anda durum biraz daha iyi ama hala tam anlamıyla Yield Management yapan kadın sayısı çok az. İlk zamanlar toplantılarda ben teknik terim kullandığımda bile şaşıran erkekler vardı. Ya da konuşurken bana değil de masadaki erkek iş arkadaşıma bakıp konuşanlar vardı. Şu anda o algı biraz yıkıldı artık çok şükür. Yazılım, kodlama gibi teknik işlerde kadınlar çok iyi ve ön planda. Ama reklam deyince hala ilk akla ya casting geliyor ya da satış pazarlama deniyor. Reklam mutfağında kadınlar hala görmek istediğim yerde değil.

İrlanda'ya yerleşmek, orada yaşam kurmak seni zorladı mı? Türkiye'yi özlüyor musun? Yoksa hem orada hem burada mısın?

Daha önce de çok sık seyahat ettiğim için sanırım çok zorlanmadım hatta hiç zorlanmadım. Zaten taşındıktan 4 ay sonra Tarık doğdu bunları düşünecek değerlendirecek zamanım da olmadı. Özlüyorum tabi ki en çok da yemekleri çünkü zaten ailemle ve arkadaşlarımla sürekli online görüşüyoruz ve iki üç ayda bir geliyorum ve işlerden dolayı uzun kalıyorum.

Yeşim Mutlu'nun, İrlandalı Anne ile röportajı çok konuşulacak!

Uzman bir eğitimcisin. Uyku eğitimi vermeye nasıl karar verdin? Bu alana yoğunlaşırken hangi eğitimleri aldın?

Aslında kendiliğinden gelişti. Irlanda'da anne olduktan sonra sistem gereği o kadar çok eğitim aldım ve kaynak okudum ki birdenbire kendimi annelikle ilgili tüm sorulara cevap verebilecek seviyede buldum. Sonra Tarık'a başarılı bir şekilde uyku eğitimi verdim ve bunu diğer annelere de anlatmalıyım dedim. Bir annenin hatta tüm ailenin hayatını etkileyen, bazen evlilikleri bile kurtarabilecek bir şey uyku eğitimi. Başta sadece bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıyordum. Sonra annelerden yoğun bir şekilde danışmanlık talebi gelince etik olarak özel eğitim alıp "Uyku Koçu" sertifikası almam gerektiğini düşündüm ve aldım. İngiltere'nin en ünlü uyku koçlarından olan Violet Gianone'den eğitim aldım.

Uyku eğitimi için online ya da bireysel nasıl bir çalışma şeklin izliyorsun? Yani senden uyku eğitimi almak isteyenler için bizi biraz aydınlatır mısın?

Danışmanlık almak isteyen aileler bize Instagram veya mail üzerinden ulaşıyor. Annenin destek ihtiyacına göre farklı danışmanlık paketlerimiz var. Mesela bazısı çok araştırmış aslında ne yapması gerektiğini biliyor ama kafasında netleştiremediği noktalar oluyor onun için ayrı bir paket, daha kapsamlı destek isteyen anneler için farklı bir paket uyguluyoruz. Danışmanlık online oluyor. Görüşmelerimizi WhatsApp veya Skype üzerinden gerçekleştiriyoruz.

Son derece başarılı bir iş kadınısın. Hem iş hem aile bir arada nasıl yürütüyorsun?

Eşim sağolsun o bana çok destek oluyor. Tabi uyku eğitimi de çok etkiledi. Tarığa uyku eğitimi verdikten sonra çok daha fazla boş zamanım oldu. Çünkü uyutmak için zaman harcamıyorum. Irlanda'da günümü üçe bölüyorum; Tarık, Melon Reklam ve İrlandalı Anne. Gündüz Tarık'la ilgileniyorum ve Melon reklamla ilgili işleri yapıyorum. Akşam Tarık uyuduktan sonra Melon mesaisi bitmiş oluyor zaten o zaman da geç saatlere kadar İrlandalı Anne ile ilgili işler yapıyorum.

Anne olmak hayatında neler değiştirdi?

İlk iki ay çok bocaladım. Kariyer hayatım bitti, artık hiçbir şey yapamayacağım diye düşünüyordum. Çok zor geliyordu bebek bakmak hayal ettiğim gibi değildi hiçbir şey kitaplarda yazdığı gibi gitmiyordu. Sonra anneliği sisteme oturttum. Tarık'la günlerimizi planlı programlı yaşamaya başladık. İki aylık bunalımdan sonra küllerimden doğdum.

Yeşim Mutlu'nun, İrlandalı Anne ile röportajı çok konuşulacak!

Özellikle kadın okuyucularımız için ilham verici bir kadın olduğunu düşünüyorum. Hayallerini gerçekleştirmek isteyen annelere ve kadınlara ne önerirsin?

Kadınlara kendilerini kadın olarak değil "insan" veya "birey" olarak görmelerini tavsiye ediyorum. Bizim kendimize bakış açımız değiştiğinde çevrenin de bakış açısı değişir. "Ben kadın başımla…." diye düşünmeyi bıraktığımızda yolumuzdaki engeller kendiliğinden kalkacak diye düşünüyorum. Hayatta hiçbir şey kolay değil, engeller problem, aşılması gereken konular hayatın bir parçası aslında. Bunlara "ben kadınım diye, ben başörtülüyüm diye, benim başım açık diye vs vs vs" şeklinde değil "nasıl çözerim? ne yapsam üstesinden gelirim" diye odaklanmak gerekir. Annelere tavsiyem sadece kendi çocuklarını iyi yetiştirmeye değil iyi bir toplum yetiştirmeye odaklanmaları. Biz ne kadar iyi bir çocuk yetiştirirsek yetiştirelim okula başladığına oradaki genel profilden biri olacak. Bunu düşünerek çocuklarımıza saygıyı, toplumsal değerleri, sadece kendisinin değil çevresinin ve doğanın da değerli olduğunu öğretmemiz gerekir.

En sevdiğin sosyal medya platformu hangisi? Sana en hızlı nerelerden ulaşabiliriz?

Şu an en aktif olduğum yer Instagram. Bana kişisel hesabım @esrate üzerinden de uyku eğitimi sayfam @irlandalianne üzerinden de rahatlıkla ulaşabilirler.

Esra Şimşek kimdir?

Türkiye'ye dijital reklamcılığın geldiği ilk yıllardan olan 2005 yılında, o yılların en büyük Türkçe web sitelerinden antoloji.com'da reklam müdürü olarak işe başladı.

2006 yılında Haberler.com gibi büyük sitelerin bağlı olduğu internet yayın grubu olan Yeni Medya şirketinin kuruluşunda yer aldı ve uzun yıllar reklam direktörü olarak çalıştı.

Türkiye'de ve yurt dışında yoğun bir şekilde dijital pazarlama, internet reklamcılığı, SEO marketing, sosyal medya, müşteri ilişkileri, etkili iletişim ve pazarlama teknikleri gibi eğitimler aldı. İnternet reklamcılığı konusunda Queery, DFP Fundamental of Administration, DFP for Mobile, DFP for Video başlıklı eğitimleri ve sertifikaları aldı.

İngilizce MBA eğtimini tamamladıktan sonra 2012 yılında Melon Reklam'ı kurarak Google Network Partneri oldu ve ekibiyle beraber yayıncılara programatik reklamcılık ve yield management hizmeti vermeye başladı. Bu konuda kurumsal ve bireysel eğitimler verdi. Sektöre çok sayıda yetişmiş insan kazandırdı.

2017 yılında İrlanda'ya yerleşti ve aynı yıl oğlu Tarık dünyaya geldi. Tarık'ın doğumundan sonra Dublin'de yoğun bir şekilde parenting (ebeveynlik) eğitimleri almaya başladı. Bu arada eğitimlerde "uyku eğitimi" dikkatini çekti ve oğluna başarılı bir şekilde uyku eğitimi verdikten sonra deneyimlerini paylaşmak ve Türkiye'deki annelerde farkındalık yaratmak için Instagramda @irlandalianne markasını yaratıp görsel destekli paylaşımlar yapmaya başladı. Bebeğine uyku eğitimi vermek isteyen annelere profesyonel uyku koçluğu yapmak için İngiltere'nin en ünlü uyku koçlarından Violet Gianonne'den uyku koçluğu eğitimi ve uyku koçu sertifikası aldı.

Halen, sık sık İstanbul Dublin arası seyahat etmekte ve Melon Reklam'da yöneticilik görevine devam etmektedir. Sosyal Medya'da özellikle Instagramda anneler tarafından yoğun ilgi gören @irlandalienne hesabından ve www.yenikadin.com sitesi üzerinden anneleri bilgilendirmeye ve isteyen annelere özel danışmanlık vermektedir. Ayrıca Türkiye'nin her yerinde seminerler ve workshoplar düzenlemektedir.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Kadın Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title