Haberler

Katliamın adı uyutmak

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

26.05.2024 01:32

Hayatında bir kez olsun bir hayvan sahiplenmemiş birinden neyi nasıl anlamasını beklerdiniz ki zaten.

Hükümet, sokak hayvanları ile ilgili Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Kulislerde dönen iddialar, düzenlemeye dair, İngiltere'nin örnek alınacağı yönünde. Düzenlemede, sahipsiz köpeklerin uyutulmasına ilişkin bir uygulama da dikkat çekiyor.

Söz konusu uyutulma olunca memleket ikiye bölündü, kamplaşacak atışacak konumuz yokmuş gibi nur topu gibi iki kutubumuz daha oldu.

Bölen ve bölünenle birlikte bir de kalanımız var ki o da siyasal tarihimizin politik gafları içerisinde yerini aldı bile.

Düzenlemeye ilişkin, deniliyor ki belediyelerin barınak kapasitesine göre sokak hayvanları barınaklara toplanıp ardından, sahiplendirmek için internet üzerinden fotoğraflı ilanlar verilecek. Dileyen gönüllülerin o hayvanları sahiplenmesi beklenecek. Şayet belirlenen, misal 30 gün, zaman diliminde o hayvanları sahiplenen çıkmazsa hayvanlar uyutulacakmış.

Ha bir de neymiş uyutma yöntemi "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak"mış.

Sahiplendirilen ya da uyutulan hayvanların, barınakta boşalan yerlerini, sokaktan toplanan yeni hayvanlar dolduracak ve süreç aynı şekilde devam edecekmiş.

Bu arada gönüllülerin sahiplendiği hayvanlara da çip takılıp, sahiplenenlerin, hayvanlara karşı sorumluluklarını yerine getirip getirmediği izlenecekmiş. Şayet köpeği sahiplenip de sorumsuzluk ederseniz cezalandırılacaksınız.

Her ne kadar 3 yıl önce ev hayvanlarına çip takılıp kimlik sahibi edilseler de sahiplerince kapı dışarı edilip sokağa düşenler de aynı şekilde uyutulacak anlamına gelir mi gelir.

Demek ki neymiş, kimlik hakkına sahip olabilirsiniz ama her koşulda yaşam hakkına sahip olamazsınız.Diğer taraftan sokaktan toplanan bu hayvanlar kısırlaştırılıp, nüfuslarının azaltılmasına da çalışılacakmış.

İfade edildiği gibi planlanan düzenlemede İngiltere model alınıyor. Peki diğer ülkelerdeki örnekler nasıl derseniz mesela Almanya'da sahipsiz hayvanlar ciddi bir hastalık barındırmadıkça öldürülmüyor. İspanya'da da hayvanlar toplanıp aşılanıp kısırlaştırıldıktan gerekli bakımları sağlanıyor. Rusya'da, her ne kadar eskiden birçok sokak hayvanı toplanıp öldürülse de son yıllarda çıkarılan daha insani bir yasayla, sokak hayvanları yakalanıp kısırlaştırıldıktan sonra serbest bırakılıyor. Çin'de çok daha farklı bir model var. Özellikle sahipsiz sokak kedileri için belirlenmiş bir ada ki adına Kedi Adası deniyor, sokak hayvanlarının beslenmeleri ve de oyun ile eğlenmeleri de sağlanıyor.

Şimdi gel gelelim yepyeni bir modeli tartışmaya açan "Önerilen şekli tam bilmiyorum" diyen soruna yepyeni bir açılım kazandıran MHP Lideri Bahçeli'nin modeline:

"Uyutulunca nasıl uyutulacak? Ne kadar uyutulacak? Kim uyutacak? Sınırı ne kadar? Bunları bilen yok."

Deyip ekliyor: "Türkiye'nin neresine giderseniz gidiniz, öğlen sıcaklığında köpekler kesinlikle uyurlar, herkes de görür. Tartışma çok farklı konulara gidiyor. Türkiye ve dünyada çok şeyler oluyor. İnsanlar açlıkla, işsizlikle, kimsesizlikle, birçok olayla karşı karşıya geliyor. İnsanları sevmekten uzak kalanların hayvanları sevmeye yönelmeleri acaba insanları sevmekteki güçlükten mi kaynaklanıyor? Onu da bilmek lazım"

Kesinlikle bilmek lazım ve bilmeden konuşmamak lazım.

title