Haberler

Beslan’dan Crocus’a

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

27.03.2024 12:28

Tarih 1 Eylül 2004'ü gösterirken, Rusya'da Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde, uzun yaz tatilinin ardından okullar açılmış ve çocuklar, okul bahçesinde zil sesiyle sınıflarına girmeyi beklerken, zil sesinin yerini kimsenin beklemediği silah sesleri almış, 30 Çeçen milis bahçeyi kan gölüne çevirmişti.

Çeçenler, sözüm ona Çeçenistan'daki savaşı bitirmek için, öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan bin yüz kişiyi okulun içinde rehin almıştı.

Rusya güvenlik güçleri, okulu kuşatmış ve iki gün bekledikten ve sonuçsuz kalmış pazarlıktan sonra, rehineleri de gözden çıkararak, tüm dünyanın gözü önünde, tanklar ve bilumum ağır silahlarıyla okula girmiş, bununla da yetinmeyip zehirli gaz kullanmıştı.

Rusya, "bizi rehinelerle tehdit edip engelleyemezsiniz" der gibi, iki patlamayla, rehinelerin tutulduğu spor salonunun çatısını rehinelerin üstüne yıkmış, salonu yerle bir etmişti.

Rusya, operasyonun adına, her ne kadar kurtarma operasyonu dese de, operasyon katliama dönmüş ve 186'sı çocuk toplam 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Olayın üstünden 19 yıl geçti. Hiçbir Rus yetkili katliamdan sorumlu tutulmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde yargılanan Rusya, 2017 yılında "Katliamı önlemek konusunda ciddi hatalar yaptığına" hükmedilerek, hayatını kaybeden ve sağ kurtulanların ailelerine 3 milyon Euro tazminat ödemekle cezalandırıldı.

20 yıl sonra, tarih 22 Mart 2024, Moskova, tarihinin en büyük ikinci büyük terör saldırısına uğradı. Saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen İŞİD, Avrupa'da kendi tarihinin en şiddetli terör eylemini gerçekleştirdi.

Yer, Moskova Crocus City Holl-Belediye Kültür Merkezi konser salonu. 4 silahlı Tacik, önce otomatik uzun namlulu silahlarla sivilleri taradı, ardından el bombaları ve yangın bombalarıyla konser salonunu içindekilerle birlikte ateşe verdi. 139 kişi hayatını kaybetti.

Rusya, terör saldırılarına yabancı bir ülke olmasa da bu saldırı, son 20 yılın en büyük terör saldırısı kabul ediliyor.

İŞİD saldırıyı üstlenirken, yakalanan 4 saldırgandan ikisinin, Türkiye'den Rusya'ya gittiği söyleniyor.

Olayın ardından açıklama yapan Putin her ne kadar yanlış ve zalim bir insan da olsa doğru bir açıklamada bulundu "Kendilerini sözde saf İslam'ı savunan dindar Müslümanlar olarak konumlandıran radikal İslamcılar, nasıl oluyor da tüm Müslümanlar için mübarek ramazan ayında büyük zulüm yapıyorlar ve suç işliyorlar?"

Açıklamanın diğer bir kısmındaki vurgu daha da önemli "Bu suçun, İslam dünyasının yüzyıllardır ideolojisiyle mücadele ettiği, radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz."

Bu cümle tek başına, İslam'ı ve Müslümanları bu saldırıdan sorumlu tutmadıklarını vurgulayan önemli bir vurgudur.

Putin, saldırıyı gerçekleştirenlerden çok, azmettiricilere dikkat çekip, saldırıdan Ukrayna ve arkasındaki ABD'yi sorumlu tutuyor.

Umarım Putin, bu saldırıya, orantısız bir şekilde Ukrayna'da cevap vermeye kalkmaz. Ki böyle bir olasılıkta savaşın sınırlarının ve ölçeğinin genişlemesi kaçınılmaz olur.

title