Haberler

Ema nedir? Ema indikatörü nasıl kullanılır ?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
03.04.2022 01:37

EMA, Üssel Hareketli Ortalama demektir.Eski verilere örnek olarak kapanış verilerine göre son verilere daha fazla ağırlık verir. Tarih veya zamanla katlanarak azalan bu veriler üssel hareketli ortalama olarak adlandırılır. Finansal ve para piyasalarında sıklıkla kullanılan göstergelerden biri de EMA indikatörüdür.

EMA 'nın İngilizce karşılığı Exponential Moving Avarage'dır. EMA, herhangi bir hisse senedindeki veya döviz paritelerindeki fiyat değişimlerini gözlemlemek için kullanılır.

Basit hareketli ortalama yani SMA ve Ağırlıklı ortalama WMA Ortalamaların birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan hareketli ortalama türüdür.

SMA ile WMA ortalamaları neden birleştirilmiş olabilir?

SMA yani basit hareketli ortalama Geçmiş ve şimdiki tüm fiyat hareketlerini baz alıp tüm zamanlara eşit oranda hesaplama yapmasından dolayı yakın zamandaki fiyat hareketlerine daha fazla hareket vermediğinden bir sonraki zaman içerindeki fiyat hareketlerini gecikmeli olarak gösterir.

Bunun tam tersi olarak WMA hareketli ortalaması sadece yakın zamandaki fiyat hareketlerini hesaplandığından geçmiş dönemdeki fiyat hareketlerine çok fazla ağırlık vermediğinden fiyat hareketlerinin analiz edilmesinde sorunlar ortaya çıkabilir.

SMA ve WMA göstergeleri birleştirilerek Çoğu zaman bir basit ortalama SMA 'nın gösterge grafiği piyasalarda oluşan ani ve hızlı hareketleri gecikmeli yansıtmaktadır. Piyasaya girilmesi için en uygun zaman dilimi çoktan geçilmiş olduğundan, EMA indikatörü bu bir ölçüde bu gecikmeyi hafifletmek için kullanılabilmektedir.EMA göstergesi hesaplama yaparken en yeni verilere daha fazla ağırlık verdiği için fiyatlar da oluşan değişimlere daha hızlı tepki vermektedir.

Bilindiği üzere analiz; Geçmiş verilere dayanılarak yapılan incelemedir. Hareketli Ortalamalar gecikme gösterir analiz yapmak istediğiniz tarihler ne kadar uzun ise gecikme fazlalaşır. Belirlediğiniz zaman aralığı kısa olursa gecikmeler de bir o kadar daha az olur.

Genellikle 20 gün altı tarih kısa vadeli ve 20 ve 60 gün aralığı orta, 60 günden sonrası uzun süreli olarak düşünülür.

Bu nedenle temel trend belirlenmesinde ve fiyatların eğilimlerinin belirlenmesinde hareketli ortalamalar kullanılır. Yukarı doğru ilerleyen bir hareketli ortalamanın trendi için yükseliş trendi, aşağı yönlü hareket eden bir hareketli ortalama için düşüş trendi gibi ifadeler kullanılır.

Sonuç olarak; Belirli bir piyasa grafiğine EMA hareketli ortalamasını uygulamaktan çıkarılan sonuç şu olmalıdır. Piyasa hareketini doğrulamak veya onun gücünü belirlemek, piyasaya girmek için en uygun zamanı kollamak. Ancak şu unutulmamalıdır ki genellikle hareketli bir ortalama trendin değiştiğini hemen göstermez.

title