Haberler

Stanley Whittingham Biyografisi

Stanley Whittingham
Doğum Tarihi1.1.1941

Stanley Whittingham Kimdir ?

1941 yılında Birleşik Krallık’ta doğdu.1951-1960 yılları arasında Lincolnshire'daki Stamford School'da, Kimya okumak için Oxford'a gitmeden önce eğitim gördü. Yüksek lisans çalışmalarını tamamladıktan sonra, 1972 yılına kadar Stanford Üniversitesi'nde doktora sonrası görev yaptı. Ardından 1972'den 1984'e kadar Exxon Research & Engineering Company'de çalıştı. Daha sonra dört yıl boyunca Binghamton Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaptı.

Beş yıl dekan yardımcısı olarak görev yaptı. Altı yıl boyunca New York Eyalet Üniversitesi Araştırma Vakfı Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Halen Binghamton Üniversitesi'nde Seçkin Kimya ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü olan Whittingham, interkalasyon elektrotları kavramını keşfederek lityum pillerin gelişimi tarihinde önemli bir adım attı. 2007’de DOE’nin Kimyasal Enerji Depolaması çalışmasına başkanlık etti ve şu anda Binghamton Üniversitesi’nde bir DOE Enerji Sınır Araştırması (EFRC) Merkezi olan Kuzeydoğu Kimyasal Enerji Depolama Merkezi’nin (NECCES) Müdürlüğünü yürütüyor.

1971 yılında Elektrokimyasal Derneği’nden Genç Yazar Ödülü, Pil Araştırma Ödülü aldı ve 2004 yılında lityum pil sayesinde bilim ve teknolojiye katkılarından dolayı 2006 yılında derneğin üyesi seçildi. 2010 yılında, GreentechMedia'nın yeşil teknolojiyi geliştirmesine katkılarından dolayı ilk 40 yenilikçi arasında yer aldı. 2012 yılında Whittingham, Lityum Pil Malzemesi Araştırmalarına Ömür Boyu Katkı için IBA Yeager Ödülü'nü aldı ve 2013 yılında Malzeme Araştırmaları Derneği Üyesi seçildi. 2015 yılında Reuters tarafından, Whittingham "enerji depolama malzemeleri için alt katkı kimyasının uygulamayı öncülük ettiği için." Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçildi. Pantentini aldığı 16 farklı buluş bulunuyor. Sayısı makale ve kitabı vardır.

title