Haberler

Son dakika: İdlib'de Esed rejiminin gerçekleştirdiği saldırılarda 36 askerimiz şehit düştü

Güncelleme:

Son dakika: Suriye'nin İdlib kentinde Esed rejim güçlerinin gerçekleştirdiği hava saldırısıyla ilgili son bilgiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaştı. Erdoğan, İdlib'de 36 askerimizin şehit düştüğünü ifade etti.

Türkiye'nin güneyinde yer alan İdlib'de, Rusya'nın desteklediği Suriye rejimine bağlı güçler, TSK'ya ait konvoya hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda 33 askerimiz şehit düştü, 32 askerimiz ise yaralandı. Konuyla ilgili son açıklamayı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı ve İdlib'de 36 askerimizin şehit düştüğünü ifade etti.

Saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı Küllyesi'nde, Erdoğan'ın başkanlığında bir güvenlik toplantısı düzenlendi. Gündem maddesinin İdlib'de yaşanan son gelişmeler olduğu toplantı 6 saat sürdü. Toplantıya MİT Başkanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve çok sayıda komutan katıldı. Toplantıdan Suriye rejimine misliyle karşılık verilmesi kararı çıktı.

FERİDUN SİNİRLİOĞLU: GÜÇ KULLANMAKTA TEREDDÜT ETMEYİZ

Türkiye'nin BM Telmsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuştu. Sinirlioğlu "Türkiye savaş istemiyor ama güvenliği tehdit edilirse de güç kullanmakta tereddüt etmeyecek. BM Güvenlik Konseyi savaş suçlarına dur demeli. Türk askerleri hedef alınmaktadır. Türk askerleri bu pis savaşa çekilmek istenmektedir. Yıllardır muhalif güçler öldürülmektedir. Bu sefer doğrudan Türkleri hedef aldılar. Bazı sözleşmeli askerler bu farkı bilmiyor olabilirler ancak öğrenmek istiyorlarsa onlara öğretiriz. Biz sizlerden minnettarlık değil sorumluluk paylaşımı istiyoruz. Bu yüzden binlerce sivilin hayatı hepimizin sorumluluğunda. Hala Suriye temsilcisi utanmadan, milyonlarca evinden edilmiş Suriyeli'nin 'terörist' olduğunu söylüyor" dedi.

POMPEO: ESED, RUSYA VE İRAN SALDIRILARA SON VERMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İdlib'de Türk askerine yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, "Esed rejimi, Rusya ve İran saldırılarına son vermeli" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Esed rejiminin askerlerimize düzenlediği saldırılarla ilgili açıklama yaptı. Yetkili, ABD ve Türkiye arasındaki istihbarat ve askeri ekipman paylaşım kanallarının açık olduğunu belirterek, İdlib'de Türkiye'ye en hızlı şekilde yardım etme konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Craft da, İdlib'de 33 şehit verdiğimiz rejim saldırısıyla ilgili, "Askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" açıklamasını yaptı.

İDLİB'DE 1 ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU, 2 ASKERİMİZ YARALANDI

Suriye'nin İdlib kentinde rejim unsurları tarafından düzenlenen topçu saldırısında 1 askerimiz şehit oldu, 2 askerimiz yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı, rejimin saldırılarına misliyle karşılık verildiğini ve 56 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

ERDOĞAN, URSULA VON DER LEYEN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefonda görüştü. Erdoğan-Von der Leyen görüşmesinde, İdlib ve Suriye'de rejimin gerçekleştirdiği saldırılar ile sebep olduğu insani kriz tüm boyutlarıyla ele alındı.

Öte yandan Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Borisov'un görüşmesinde, İdlib başta olmak üzere Suriye'deki son gelişmelerin bölgeye muhtemel etkileri ve iş birliği yapılabilecek adımlar ele alındı.

4 PARTİ'DEN ORTAK BİLDİRİ

Suriye'nin İdlib kentinde 33 askerimizin şehit olduğu hain saldırıyla ilgili AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti ortak bildiriye imza attı. Çözümün siyasi yöntemlerle olması gerektiği belirtilen bildiride, "Alçak ve menfur saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyoruz" denildi.

ORTAK BİLDİRİDE ŞU İFADELERE YER VERİLDİ;

27 Şubat 2020 gecesi Suriye İdlib gerginliği azaltma bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait konvoya hain saldırıda 33 kahraman evladımız şehit edilmiş, 32 evladımız yaralanmıştır. Acımız büyüktür. Milletimi'in başı sağ olsun.

Bu alçak ve menfur saldırıyı Millet iradesinin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki aşağıda imzası bulunan parti grupları olarak, şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Askerlerimize yapılan saldırılara mukabele hakkımız mahfuz kalmak kaydıyla, bölgede yaşanan insani dramlara mani olmak için uluslararası hukukun desteklediği biçimde çözümün siyasi yöntemlerle olması gerektiğini ifade ediyoruz.

Kahraman Türk Ordusu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine verilen görevleri her zaman olduğu gibi, bundan sonra da üstün başarıyla gerçekleştireceğine olan inancımız tamdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bize emanet edilen demokratik temsil sorumluluğunu, parti politikalarına ilişkin farklılıklar saklı kalmak kaydıyla, yüksek idealler istikametindeki ortak bir anlayışla yerine getireceğimizi Aziz Milletimiz ve dünya kamuoyuna bir kez daha bildiririz.

TSK'NIN REJİM UNSURLARINA ATEŞ AÇMA ANI KAMERAYA YANSIDI

Esed Rejimi'nin hava saldırısında şehit olan 33 askerimizin ardından harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Hama kenti yakınlarında rejim unsurlarına ateş açma anı kameraya yansıdı. Düzenlenen saldırıda 500 kg ağırlığında Caserga tipi roketler ve Bora füzeleri kullanıldı.

Son dakika: İdlib'de Esed rejiminin gerçekleştirdiği hava saldırısında 33 askerimiz şehit düştü

ERDOĞAN, BORİSOV'LA GÖRÜŞTÜ: İDLİB'DEKİ SON GELİŞMELER ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Borisov'un görüşmesinde, İdlib başta olmak üzere Suriye'deki son gelişmelerin bölgeye muhtemel etkileri ve iş birliği yapılabilecek adımlar ele alındı.

MERKEL, ERDOĞAN'LA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün telefonda İdlib'deki güncel durumu ele aldıklarını belirtti.

Angela Merkel'in, İdlib ve çevresinde hayatını kaybeden askerlerden dolayı taziyede bulunduğunu ifade eden Steffen Seibert, "Şansölye Merkel, Türk birliklerine yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılara son vermesi çağrısında bulundu." ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki çatışmaları azaltma ve insani felaketi önleme çabalarına desteğini yineledi" denildi.

ERDOĞAN, TRUMP İLE İDLİB'İ GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü. Erdoğan-Trump görüşmesinde, ikili meselelerin yanı sıra İdlib'de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. İki lider, İdlib'deki drama karşı ilave adımların atılması hususunda mutabık kaldı.

FRANSA ,RUSYA VE ESED REJİMİNİ KINADI

Fransa, İdlib'de gerginliği azaltma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmemesi nedeniyle Esed rejimini ve Rusya'yı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, "Suriye'nin kuzeybatısında dün Türk güçlerine yönelik yapılan saldırının ardından (Mevlüt) Çavuşoğlu'na başsağlığı dileklerimi ilettim ve Fransa'nın Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu söyledim" dedi.

BMGK, İDLİB'İ GÖRÜŞMEK İÇİN ACİL TOPLANACAK

İngiltere, İdlib'de Türk askerlerin şehit edilmesini kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı. Konsey, Suriye'nin kuzeybatısında, İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere bugün acil toplanacak.

RUSYA VE ABD ARASINDA KRİTİK TEMAS

İdlib kentinde 33 şehit verdiğimiz hain saldırının ardından Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, telefonda bölgede artan gerilimi ele aldı.

Görüşmede, İdlib'de askerlerimize yönelik düzenlenen saldırıların ele alındığı ve bölgede gerginliğin azaltılmasına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.

ERDOĞAN'DAN SERT MESAJ

İdlib'de 33 şehit vermemizin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama geldi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, "Sayıları milyonu bulan insanları sınırlarımıza yığan rejimin yol açtığı milli güvenlik sorununa bir de askerlerimizin kanları eklendi. Şehitlerimizin kanları asla yerde bırakılmayacak" dedi.

PUTİN TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi'yle bir araya geldiği toplantıda, "Türk askerleri gözlem noktasından dışarı çıkmamalıydı. Rusya gözlem noktasındaki askerlerin güvenliği için mümkün olan her şeyi yaptı" ifadelerini kullandı.

"ORDUMUZ ESED'DEN HESAP SORACAKTIR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İdlib'de 33 askerimizin şehit olmasıyla ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Ordumuz eli kanlı Esed rejiminden mutlaka hesap soracaktır" ifadelerini kullandı.

RUSYA: TSK BİZE YER BİLDİRİMİ YAPMADI

Esed rejimine askeri desteklerde bulunan Rusya ise yaptığı açıklamada Türk askerinin bölgede olduğunu bilmediklerini, TSK'nın kendilerine yer bildirimi yapmadıklarını belirtti.

REJİMİN KAYBI BÜYÜK OLDU

Güvenlik Merkezi'nde yapılan toplantının ardından Akar, operasyonları yönetmek için sınır bölgesine gitti ve rejim güçlerine topçu atışları başladı. Bakan Akar, "Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla 200'ü aşkın rejim hedefi ağır ateş altına alındı. Atışlar sonucu 5 helikopter, 23 tank, 23 top ve obüs, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 309 rejim askeri etkisiz hale getirildi" diye konuştu.

31 ŞEHİDİMİZİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin hain saldırısı sonrası 33 askerimiz şehit olurken 32 askerimiz de yaralandı. Hain saldırıda şehit olan askerlerimizden 31'inin isimleri belli oldu.

İdlib'de şehit olan 33 kahramanımızdan 31'inin isimleri şöyle:

- Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Akif Akçadağ/ Kahramanmaraş

- Yedek Astsubay Muhammet Ali Özer (25)/ Hatay

- Piyade Uzman Onbaşı Veysel Günay/ Gaziantep

-Uzman Çavuş İbrahim Tüzel (24)/ Mersin

-Onbaşı Turgut Burkay Korkmaz (23)/ Antalya

-Uzman Onbaşı Ahmet Saygılı (23)/ Kahramanmaraş

-Piyade Yüzbaşı Süleyman Şahin (35)/ Afyonkarahisar

-Piyade Uzman Onbaşı Ali Taşöz (24)/ Kayseri

-Uzman Çavuş Güven Kurtulmuş/ Bitlis

-Uzman Çavuş Batuhan Tank (23)/ Osmaniye

-Uzman Onbaşı Halil İbrahim Akkaya (23)/ Osmaniye

-Astsubay Çavuş Mehmet Muhammed Akay/ Mersin

-Uzman Onbaşı Recep Bekir (21)/ Tekirdağ

-Piyade Uzman Çavuş Tolga Can Yılmaz (24)/ Bursa

-Uzman Onbaşı Ahmet Alpaslan (23)/ İstanbul

-Piyade Teğmen Bayram Olgun (26)/ Konya

-Uzman Çavuş Ali Turgut (39)/ Uşak

-Piyade Uzman Nihat Kara/ Tekirdağ

-Sözleşmeli Er Birhan Er/ Tekirdağ

-Uzman Onbaşı Emre Baysal/ İstanbul

-Piyade Uzman Çavuş Soner Enes Baykuş (24)/ Kahramanmaraş

-Piyade Uzman Çavuş Adem Akın (30)/ Tokat

-Uzman Çavuş Selman Cankara (26)/ Adana

-Piyade Uzman Onbaşı Mehmet Orhan (25)/ Adıyaman

-Piyade Uzman Çavuş Osman Ak (23)/ Mersin

-Astsubay Muharrem Öğütçü (25)/ Bingöl

-Teğmen Mustafa Bayraktar (29)/ Hatay

-Uzman Onbaşı Tayfun Peker (28)/ Samsun

-Tankçı Sözleşmeli Er Cuma Bağtur/ Batman

- Uzman Çavuş Emin Yıldırım/ Hatay

-Uzman Onbaşı Tayfun Pekel (29)/ İstanbul

AKAR, RUSYA'YI YALANLADI

Bakan Akar ayrıca, Rusya'nın iddialarını yalanladı ve "Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya'nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

Hatay Valiliği ise, yaralı askerlerimizin hayati tehlikesinin bulunmadığını belirterek, bilgi alınması için telefon numarası paylaştı. Valilik'ten yapılan açıklamada, "27.02.2020 tarihinde İdlib'de şehit olan ve yaralanan Mehmetçiklerimiz ile ilgili bilgi almak isteyen ailelerimiz için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şube Müdürü Kevser Sandıkçı'ya 0326 214 02 63 numaralı telefondan ulaşabilirler" ifadesi kullanıldı.

Son Dakika: İdlib'den kahreden haber: Şehit olan asker sayısı 33'e yükseldi

BİN 709 REJİM UNSURU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan, Suriye'nin İdlib kentinde 10 Şubat'tan bu yana devam eden operasyonlarda Esed rejimine ait 55 tank, 3 helikopter, 15 zırhlı araç ve 29 obüs imha edildi. 17 günde bin 709 rejim unsuru etkisiz hale getirildi.

RUSYA: SALDIRIDA UÇAKLARIMIZ YER ALMADI

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada "Suriyeli muhalifler çatışmasızlık bölgesinde büyük bir saldırı planlıyordu. Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi. Hava saldırısında Rus uçağı görev almadı. Rusya ateşkesin sürmesi için elinden geleni yaptı" ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA ACİL GÜVENLİK TOPLANTISI YAPILDI

İdlib'de yaşanan son gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Ankara'da acil bir güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantı 6 saat sürdü.

ERDOĞAN VE AKŞENER TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı'ndaki güvenlik toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile telefonda görüştü ve İdlib'deki gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştükten sonra Balıkesir seyahatini iptal edip Ankara'ya dönmek için harekete geçti.

CHP GECE YARISI TOPLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı. Gece toplanan CHP MYK'da Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan son gelişmeler ele alındı.

BAHÇELİ GELİŞMELERİ GENEL MERKEZDE TAKİP ETTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurmaylarıyla birlikte parti genel merkezinde gelişmeleri takip etti.

KİLİS'TEN İDLİB'E KOMANDO SEVKİYATI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Kilis'ten Suriye'nin İdlib kentine komando birlikleri, topçu birlikleri, askeri araçlar ile personel sevk edildi.

Kilis'ten Suriye'nin İdlib kentine komando birlikleri, topçu birlikleri, topçu bataryaları, askeri araçlar, kara ateş destek birlikleri gönderildi. 22 araçlık askeri konvoy, geniş güvenlik önlemleri altında önce Hatay'a, oradan da İdlib'e gidecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İdlib Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title