Haberler

Siyonizm, Eski Ahit ile Teolojik Boyut Kazandı"

Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eldar Hasanoğlu, Siyonizmi diğer ideolojilerden ayıran en önemli özelliğin "Eski Ahit" ile sağladığı teolojik farklılık olduğunu belirterek, "Siyonizmin barındırdığı teolojik özellik, Eski Ahit'teki 'Mesih', 'Seçilmişlik Olgusu', 'Ahit ve Vaat Edilmiş Topraklar' gibi bazı akaidleri temel alarak şekillendirmiş ve ideolojiye teolojik boyut kazandırmıştır." dedi.

Hasanoğlu, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (ESAM) düzenlediği cumartesi seminerleri kapsamında "İsrail ve Siyonizm" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Yahudilerin bir devlet kurma hedefi ile Filistin'e dönmelerini savunan ulusal bağımsızlık hareketi olan Siyonizm'in ilk defa 1891 yılında dillendirildiğini söyledi.

"Siyonizm" sözcüğünün Avrupa'da 19. yüzyılın sonlarına doğru sekülerleşme, özgürleşme ve asimilasyon ile tanışan Yahudiler arasında ortaya çıktığını ve etkili bir şekilde tüm coğrafyaya yayıldığını aktaran Hasanoğlu, "Bu kavram, Kudüs'e hakim bir mevkide bulunan ve kutsal kitap zamanından bu yana İsrail ülkesini tanımlayan Siyon Dağı'na göndermede bulunarak ilk kez 1891'de Selbstemancipation gazetesi redaktörü Nathan Birnbaum tarafından bir makalede Almanca olarak ifade edilmiştir. Bir yıl kadar sonra ise bu terimin hedefi hakkında şu şekilde bir açıklama yapılmıştır: 'Musevileri Filistin'e yerleştirmek amacı güden ve üyelerinin Yahudilerden oluştuğu ulusal siyasi bir partinin kurulması." diye konuştu.

Siyonizm'in ortaya çıktığı dönemde yaşanan farklı gelişmeler ve akımlardan etkilendiğini belirten Eldar Hasanoğlu, Yahudilere tanınan haklar sayesinde yaşanan "özgürleşme", "Simülasyon" ve "antisemitizm" gibi kavramların Siyonizm'i büyük ölçüde etkilediğine dikkati çekti.

Hasanoğlu, Siyonizm'in ortaya çıkışından olgunlaşma dönemine kadar geçen süre zarfında birçok evrimden geçtiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Siyonizm, öncülerinin birikimi ve dünya görüşüyle direkt ilişkili olarak bazen siyasi bir ideoloji bazen dini bir amaç bazen de kültürel bir olgu gibi farklı şekillerde tezahür etmiş, bununla bağlantılı olarak değişik algıları muhatap almıştır. Bunlara uygun olarak Siyasal Siyonizm, Kültürel Siyonizm gibi akımlar ortaya çıkmıştır. Siyonizmin 'Eski Ahit' ile sağladığı teolojik farklılık onu diğer ideolojilerden ayıran en önemli özelliğidir. Siyonizmin barındırdığı teolojik özellik, Eski Ahit'teki 'Mesih', 'Seçilmişlik Olgusu', 'Ahit ve Vaat Edilmiş Topraklar' gibi bazı akaidleri temel alarak şekillendirmiş ve ideolojiye teolojik boyut kazandırmıştır."

- "Siyonizm hareketinin en önemli ismi Theodor Herzl"

Siyonizm hareketinin oluşmasında ve hedefine ulaşmasında birçok kişinin çabasının olduğundan bahseden Hasanoğlu, bu kişilerin Yahudi toplumunun farklı kesimlerinden bir araya geldiklerini ve aynı hedef üzerinde birleştiklerini anlattı.

Doç. Dr. Hasanoğlu, ideologların Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması amacıyla farklı yöntemlerle çalıştıklarını vurgulayarak "Yahudilerin bir ulus olduklarını unutmamalarının ve kenetlenmelerinin altını çizmişlerdir. Buna ek olarak ideologların farklı bakış açıları, Siyonizmin kendi içinde çeşitlenmesine neden olmuştur." dedi.

Siyonizm hareketinin en önemli isminin Theodor Herzl olduğunun altını çizen Hasanoğlu, şunları kaydetti:

"Herzl, öncülerinin hazırlamış olduğu temel üzerine farklı bir bakış açısı ile Siyasal Siyonizmi yerleştirmiştir. Herzl, yazdığı eserlerle Musevi cemaatlerin farkındalığını arttırmış ve bir eylem planı oluşturmuştur. Kendisi bir gazeteci olan ve belki de bu yüzden bürokrasinin gücünü çok iyi bilen Herzl, Yahudi devletinin kurulabilmesi için öncelikle ileri gelen devletlerin onayının olduğu bir bölgenin elde edilmesinin önemine vurgu yapmıştır. 1897'de Basel Kongresi'ni düzenlemiş ve Yahudi Ulusal Fonu'nun kurulmasına ön ayak olmuştur. Jehuda Alkalay, Zvi Hirsh Kalischer, 19. yüzyılın başlarından itibaren bazı Yahudi din adamlarının dile getirdiği fikirleri pratiğe döken Herzl, bu ideolojiye bir eylem planı kazandırarak, somut sonuçlar elde etmeyi başarmıştır. Bu eylem planı onun vefatından sonra da devam ettirilmiş ve Siyonizm 1948 yılında bağımsız İsrail Devleti'nin kurulması ile hedefine ulaşmıştır."

Kaynak: AA / Güncel

Theodor Herzl Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title