Haberler

Sezar'ın Kalesinin Surları Onarılıyor

Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği yer olarak bilinen Zile Kalesi'nin surları onarılıyor.

EKBER TÜRKOĞLU - Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği yer olarak bilinen Zile Kalesi'nin surları onarılıyor.

Kaymakam Adnan Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zile Kalesi'nin Julius Sezar'ın "Zela" savaşını yaptığı yer olduğunu söyledi.

Sezar'ın, kaleyi aldıktan sonra dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediğini ifade eden Tezcan, "Kalemiz dolma toprak üzerine yapılan Anadolu'daki tek kale. Kalede Tokat Valiliği ve Zile Belediyesinin yürüttüğü proje var. Kalede Osmanlı döneminde yapılan silahhanenin restorasyonu tamamlandığında müze olarak kullanılacak. Dört bin yıllık kalenin surlarının onarımı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılıyor." dedi.

Kent müzesi olacak

Belediye Başkanı Lütfi Vidinel de Zile Kalesi'nin Anadolu'daki en özel kalelerden biri olduğunu dile getirdi.

Sezar'ın dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici" sözlerinin yazılı olduğu taş kitabenin kalede bulunduğunu anlatan Vidinel, Zile Kalesi'nin Anadolu'daki Roma eserlerin seçkin örneklerinden biri olduğunu, kaleyi yılda yaklaşık 100 bin turistin ziyaret ettiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile kalenin kulesinin restorasyonunun bitirildiğini ifade eden Vidinel, "Kale içindeki silahhanenin restorasyonu tamamlandı, tahsisi belediyeye yapıldı. İnşallah yıl sonunda burayı kent müzesi olarak faaliyete geçireceğiz." diye konuştu.

Kalenin dolma toprak üzerine yapıldığı bilgisini veren Vidinel, şunları kaydetti:

"Kalemizde yer altında 74 oda var. Kalemizin bulunduğu alan 1940'lı yıllarda çöplük alanı olarak kullanılmış. At arabaları ile çekilen çöpler buraya dökülüyormuş. Sonra turizme kazandırıldı. Kalenin içinde de kazı çalışması yapılması gerekiyor. O güzel tarihi dokunun gün ışığına çıkarılması gerekiyor. Zile tarih ve kültür turizmine önem veren insanlar için çok önemli. Bu insanları ilçemize çekmek için çalımlar yapıyoruz."

Sezar ve Zile

Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor.

İki tarafın da büyük kayıplar verdiği, savaşı Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü "Veni,vidi, vici (Geldim, gördüm, yendim)" sözünü söyleyerek durumu Roma'ya bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zile'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor.

Kalenin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş Roma dönemine ait küçük bir tiyatro da bulunuyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Lütfi Vidinel Sezar Roma Zile Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title