Haberler

Sdü'de Planörcülük Semineri

Süleyman Demirel Üniversitesi (Sdü) Havacılık Kulübü ile Türk Hava Kurumu (Thk) İşbirliğinde "Türkiye'de Planörcülük" Konulu Seminer Düzenlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Havacılık Kulübü ile Türk Hava Kurumu (THK) işbirliğinde "Türkiye'de Planörcülük" konulu seminer düzenlendi.

Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Havacılık Kulübü Akademik Danışmanı Uzman İsmail Kavak, eski Akademik Danışman Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tokgözlü, THK Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda THK Şube Başkanı olan Öğretim Görevlisi M. Zafer Çağlar, THK Disiplin Kurulu Başkanı Öğretim Görevlisi Ömerül Faruk Altuntabak, THK Planör Uçuş Okulu Eğitim Şefi Metin Özbey, Uçuş öğretmenleri Tolga Varol ve Yusuf Arıkan katıldı.

Programda ilk olarak THK tarafından çekilen Isparta ve çevresinin kuşbakışı görüntülerinin yer aldığı DVD gösterisi izletildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Uçuş Öğretmeni Yusuf Arıkan, planörcülükle ilgili şu bilgileri verdi: "Fransızca 'planeur'dan dilimize giren planör kelimesi süzülerek uçmak, mesafe kat etmek anlamlarına gelir. 2. Dünya Savaşı'nda askeri uçak amaçlı kullanılan planör, gelişimiyle birlikte yaygınlaştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle Türk Kuşu'nun ilk uçuş okulu olan Planör Uçuş Okulu 3 Mart 1935'te kuruldu ve faaliyetlerine günümüze kadar devam etti. Uluslararası alanda sivil havacılıkla ilgili; ICAO (sivil havacılıkla ilgili yasal düzenlemeler), JAA (hava araçlarının, uçucu personel lisans gereksinim düzenlemesi), FAI (sportif uluslar) olarak üç otorite mevcut. Bu üç otorite de hava araçlarını motorlu motorsuz oluşuna göre değil, performanslarına göre değerlendirip, tanımlamaktadır. Planör de motorsuz bir hava aracı olarak, günümüz modern uçakları gibi en az sürtünme ve en fazla kaldırıcı kuvvet sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Planör düşük işletim maliyetiyle birlikte yegane uçuş araçlarından biridir." THK Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda THK Şube Başkanı olan Öğretim Görevlisi Zafer Çağlar ise bu günlerde THK'nın 83. yılını kutladıklarını belirterek, "THK büyük önder Atatürk tarafından 1925 yılında kurulmuş ve 83 yıl içinde 170 bin gence havacılık eğitimi vermiş ve bu rakamlara her yıl 10 bin genci daha ilave etmektedir. THK 1925-1935 tarihleri arasında halkın desteğiyle 351 adet uçak alarak bugünkü Türk Hava Kuvvetleri'nin oluşumuna katkıda bulunmuştur. Kurulduğu yıllarda 22 kalem geliri bulunan THK şimdi, fitre-zekat ve deri toplamadan elde ettiği gelirlerle her yıl 10 bin gence havacılık eğitimi vermektedir. Gençlerimiz bizden bu tür kurslar talep ettiği takdirde biz her zaman yardımcı olmaya hazırız" dedi.

Program sonunda Zafer Çağlar, Ahmet Tokgözlü, Yusuf Arıkan ve Ömerül Faruk Altuntabak tarafından katılımlarından dolayı THK Planör Uçuş Okulu Eğitim Şefi Metin Özbey, Uçuş öğretmenleri Tolga Varol ve Yusuf Arıkan'a minyatür Atatürk heykeli ve hediye paketi takdim edildi.

(FK-ŞT-AT-Y) 11.03.2008 13:05 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title