Haberler

    Rusya Yeni Bir Petrol Karteli Kurmanın Peşinde"

    "Rusya, dünya petrol üretiminin yaklaşık dörtte üçünü kontrol edebilecek yeni bir petrol karteli kurmanın peşinde.

    " Rusya, dünya petrol üretiminin yaklaşık dörtte üçünü kontrol edebilecek yeni bir petrol karteli kurmanın peşinde." Bu iddia ABD'li Business Insider dergisinden geldi. Moskova'nın, OPEC ülkeleri ile petrol üretimini dondurma kararı konusundaki müzakerelerden sonra petrol üreten ülkeler üzerindeki etkisini artırdığına dikkat çeken dergi, Rusya'nın, ABD'nin sıkı müttefiki Suudi Arabistan'ı dahi bu konuda ikna etmeyi başardığının altını çizdi.

    Suudi Arabistan'ın, IŞİD ve İran tehdidini de göz önünde bulundurarak, Basra Körfezi'nde çıkarlarını korumak için yeni müttefik arayışına girdiği belirtilen yazıda, "Rusya ve Suudi Arabistan Suriye sorunu konusunda karşıt görüşte olsalar da, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş iki ülke arasında birlik kurulmasına yönelik yeni fırsatlar oluşturdu" yorumunda bulunuldu.

    ABD dergisi, Rusya'nın, İran ve Irak ile anlaşmaya varmayı başarması halinde, dünyada petrol sevkiyatının yüzde 73'ünü yapan ülkelerin "de facto" lideri konumuna gelebileceğini öngördü.

    Rusya OPEC üyesi değil. Ama OPEC üyeleri ile, düşen petrol fiyatlarını yükseletebilecek tedbirler alma yolunda sıkı işbirliği içinde.

    Petrol fiyatı hafta balından beri 39-40 dolar aralığına oturarak, Rusya açısından "fiyat artışı" umudunu körüklemişti.

    Bu arada BBC, petrol piyasasındaki son durumu şöyle analiz etti:

    Dünya piyasalarında belli başlı madenlerin fiyatlarındaki yükseliş devam ederken, petrol de bu yıl ilk kez varil başına 40 doları aştı.

    Piyasalarda fiyat ölçüsü olan Kuzey denizi ham petrolünün varil başına fiyatı yüzde beş yükselişle 40,83 dolara çıktı.

    Petrol fiyatı Ocak ayında 28 doların altına düşmüş ancak daha sonra bütün metal ve enerji ürünleri gibi yükselişe geçmişti.

    Çin ekonomik büyümesi ile ilgili iyimserliğin artması ve talebin yükselmesiyle demir fiyatı da yüzde 20'lik bir yükseliş gösterdi, bakır ve alüminyum fiyatları da arttı.

    Kuzey denizi petrolünün fiyatı da Ocak ayındaki en düşük düzeyinden bugüne yüzde 40'lık bir artış göstermiş oldu, ama 2014 yazındaki fiyatının hala yüzde 70 altında.

    Fiyat artışları petrol üreticisi ülkelerinin üretimi kısmaya yönelik görüşmelerine de bağlı görülüyor.

    Bu konuda henüz bir anlaşmaya varmış değil fakat önde gelen petrol üreticisi ülkeler bu ay Moskova'da biraraya gelecekler.

    Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl petrol fiyatının ortalama varil başına 35 dolar olacağını öngörüyor.

    Fitch uzmanları şu anda görülen fiyat artışının kısa erimli bir eğilim olduğunu söylüyor ve henüz piyasalarda talebi gerçekten artıracak yeni bir faktör olmadığı uyarısında bulunuyorlar.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Business Insider Moskova Rusya İran Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title