Haberler

6'lı masanın 'Kurumsal Reformlar Komisyonu' raporu açıklandı

Güncelleme:

6'lı masanın 'Kurumsal Reformlar Komisyonu' raporu açıklandı ALTI muhalefet partisince oluşturulan Kurumsal Reformlar Komisyonu, hazırladığı raporu açıkladı.

6'lı masanın 'Kurumsal Reformlar Komisyonu' raporu açıklandı

ALTI muhalefet partisince oluşturulan Kurumsal Reformlar Komisyonu, hazırladığı raporu açıkladı. Komisyonda yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Altılı masa olarak mevcut hükumetin ekonomide neden olduğu yıkımın bugün görünenden daha ağır olduğunu biliyoruz. İktidara gelir gelmez ilk işimiz cumhurbaşkanına bağlı yetkin kişilerden durum ve hasar tespit komisyonu oluşturulacaktır" dedi.

6 muhalefet partisinin kurduğu Kurumsal Reformlar Komisyonu, ilk raporunu basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıya, komisyonda yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı katıldı.

'EHLİYETSİZ ATAMALAR YAPILMIŞTIR'

CHP'li Öztrak, kurumsal kapasitede yaşanan büyük yıkım sonucunda ağır bir yönetim krizinin baş gösterdiğine dikkat çekerek, "Ucube cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçtikten sonra her alanda kuralsız, keyfi, saydam olmayan uygulamalar artmıştır. Devletin köklü kurumları tahrip olmuş, liyakat sahibi tecrübeli bürokratlar tasfiye edilmiş, kritik makamlara hükumet, sadakati esas alan ehliyetsiz atamalar yapmıştır. Devlet ile parti arasındaki çizgi silikleşmiş, yönetimde liyakat değil saraya sadakat esas olmuştur. Delik deşik olan kamu ihale sistemi, şeffaf olmayan ihalelerle dağıtılan kamu özel iş birliği modeli, Merkez Bankası rezervlerinin kural dışı satılması kamu maliyesini denetlenmeyen açık ve gizli ağır yükler altına sokmuş, mali disiplin bozulmuştur. Kamunun hesaplarına duyulan güven hızla aşınmıştır" dedi.

'HASAR TESPİT KOMİSYONU OLUŞTURULACAKTIR'

Öztrak, güvenilirliği en ağır yara alan kurumlardan birinin de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu belirterek, "TÜİK verilerinin kalitesi, içsel tutarlılığı ve bağımsız hesaplamalarla paralelliği ciddi bir biçimde kötüleşmiştir. Başta enflasyon olmak üzere işsizlik, büyüme, yoksulluk ve gelir dağılımı gibi verilere güven kalmamıştır. Bu durum çalışanlarımız, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz başta olmak üzere tüm yurttaşlarımızda haklarının yenildiği gerekçesi ile infiale neden olmaktadır. Verilerle oynanması da sorunların çözümünü imkansız hale getirmektedir. Ülkenin risk primi 800 baz puanı aşmıştır. Bu, dünyada bizim de içinde olduğumuz ligde en yüksek primdir. Ülkemiz küresel ekonominin sunduğu fırsatları kaçırmaktadır, hızla yoksullaşmaktadır. Altılı masa olarak mevcut hükumetin ekonomide neden olduğu yıkımın bugün görünenden daha ağır olduğunu biliyoruz. İktidara gelir gelmez ilk işimiz cumhurbaşkanına bağlı yetkin kişilerden durum ve hasar tespit komisyonu oluşturulacaktır" dedi.

'MERKEZ BANKASI İTİBARLI BİR KURUM OLACAK'

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir, Durum ve Hasar Tespit Komisyonu'nun kurumlarda veri ve bilgi talep etme konusunda tam yetkili olacağını söyledi. Tekir, "Komisyon veri kalitesiyle ilgili sorunları, kamu zararlarını, riskleri cumhurbaşkanına rapor edecek" ifadelerini kullandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da raporda Merkez Bankası'nın enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirilmesi hedefine yönelik olarak hükumet ile belirlediği enflasyon hedefi ve kur rejimi çerçevesinde elindeki araçları bağımsız şekilde kullanan ve karar alan, itibarlı bir kurum olmasının hedeflendiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title