Haberler

Nesli tehlikede olan Beyazbantlı engerek yılanı Nemrut Dağı'nda görüldü

Güncelleme:

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve rakımı 2 bin metrenin üzerinde olan yerlerde yaşayan Beyazbantlı Dağ Engereği Nemrut Dağı'nda görüldü.

Türkiye'de yaşayan 14 engerek yılanından biri olan endemik Beyazbantlı Dağ Engereği, Dünyanın 8. Harikası Nemrut Dağı tümülüsünde tespit edildi. Kommagene Uygarlığının devasa heykellerinin bulunduğu ve 'tanrılar tahtı' olarak bilinen 2 bin 206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, nesli tükenmekte olan bir canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

2 BİN 206 METRE YÜKSEKLİKTEKİ NEMRUT DAĞI'NDA GÖRÜLDÜ

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız tarafından yapılan bilimsel araştırmada bu yılan türüne rastlandı. Nemrut Dağı tümülüsünde rastlanan Beyazbantlı Dağ Engereği, rakımı 2 bin metrenin üzerindeki yerlerde yaşıyor. 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'nda görülen Beyazbantlı Dağ Engereği, daha önce Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Hatay, Tunceli ve Kayseri'nin yüksek rakımlı yerlerinde görülmüştü.

Nesli tehlikede olan yılan Nemrut Dağı'nda görüldü

"ÜLKEMİZDE 14 ENGEREK TÜRÜ BULUNMAKTADIR"

Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, Adıyaman bölgesinde sadece Nemrut Dağı'nda görülen yılan türüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Nemrut Dağı'na yaptığımız arazi çalışmasında ülkemize endemik olan bir dağ engereği türünü bulduk. Ülkemizde 14 engerek türü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Beyazbantlı Dağ Engereği (Montivipera albizona) dediğimiz türdür.

Nesli tehlikede olan yılan Nemrut Dağı'nda görüldü

"DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİNDE YOK"

İlk tespitlerde bu yılan türünün sadece Sivas ve Kahramanmaraş illerinde olduğu biliniyordu. Dünya'nın herhangi bir yerinde yoktu. Ancak son yapılan araştırmalarda Malatya, Hatay, Tunceli, Kayseri'den sonra Adıyaman'ın Nemrut Dağı'nda tespit edildi.

Bu tür zehirli bir yılan türüdür. Rakımı 2 bin metrenin üzerinde olan yerlerde yaşarlar. 2 bin metrenin üzerindeki yerlerde fazla insan yerleşimi olmadığı için zararlı bir tür değildir. Boyut itibariyle küçük bir yılandır. Boyu maksimum 1 metreyi bulur. Hareketleri yavaştır ve saldırgan bir tür değildir. Kendisini rahatsız etmediğiniz sürece saldırmaz ve ısırmaz. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından 'nesli tehlike altında olan' bir yılan türüdür" ifadelerini kullandı.

Nesli tehlikede olan yılan Nemrut Dağı'nda görüldü

Nesli tehlikede olan yılan Nemrut Dağı'nda görüldü

Nesli tehlikede olan yılan Nemrut Dağı'nda görüldü

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nemrut Dağı Adıyaman Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (5)

tırcı osman:

Yılan kertenkele varsa biz gideriz abi, odunu mangalı olsun nevaleyi hazırladık abi, nerede burası abi, koordinat belirtilmemiş, İstanbulda sağanak yağış var uydu bağlantımız kesiliyo abi

0
6
yanıtYanıtla
0101:

özel bir dag, yilani ile sinegi ile. . . krallari deviren yok eden dag. . . meclistekiler neden orayi ziyaret etmiyorlar anladiniz simdi degilmi. . .

0
3
yanıtYanıtla
TC:

Buraya gitmeyi düşünüyorduk yılanmi varmis ya :@@

3
0
yanıtYanıtla
işçisiz:

sen de bodrumda denize giremeyen yazlıkçıların akdeniz fokunu şikayet ettiği gibi yılanları şikayet et

yanıt14
yanıt0
Miralay:

Rahatlıkla gidebilirsin Giderken Yanına Parka Yada Bataniye almayı unutma Çünkü çok soğuk 20 ağustosta gittim dondum Orda yılan olsada soğuktan uyuşuktur bişe yapamaz

yanıt4
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title