Haberler
Haberler ›› Mina Urgan ›› Biyografi

Mina Urgan Biyografisi

Mina Urgan
Doğum Yeriİstanbul / Türkiye
Doğum Tarihi1.05.1915 / 15.06.2000

Mina Urgan Kimdir ?

Prof. Dr. Mina Urgan Türk Yazar, Filalog, Profesör, Çevirmendir.

Mina Urgan 1 Mayıs 1915 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Mina Urgan biyolojik babası Şair Tahsin Nahit'i hiç tanımamıştır. Babasının ölümünden sonra annesi Yazar Falih Rıfkı Atay ile evlenmiştir.

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ndeki öğreniminden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünü bitirdi. Aynı fakültenin İngiliz Filolojisi bölümünde Doktarasını da yapan Urgan, “Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar” isimli çalışmasıyla 1949‘da Doçent ünvanını aldı. 1960 yılında ise Profesör olarak öğretim üyeliği görevine devam eden yazar, 1977‘de İstanbul Üniversitesi’nden emekli oldu.

Mina Urgan İngiliz edebiyatının en önemli eserlerini Türkçeye kazandırmıştır. Mina Urgan’ın eserlerini Türkçeye kazandırdığı yazarlar arasında Thomas Malory, Henry Fielding, Balzac, Aldous Huxley, Graham Greene, William Golding, John Galsworthy ve Shakespeare gibi önemli isimler vardır. Özellikle Shakespeare ve Virginia Woolf incelemeleri akademik çevrede büyük ses getirmiştir.

Mina Urgan kendisine ait anılarını ve gezilerini kaleme aldığı iki kitabı “Bir Dinozorun Anıları” ve “Bir Dinozorun Gezileri” kitapları YKY tarafından defalarca kez yeniden basılmış ve okuycular tarafından yoğun ilgi görmüştür.

Urgan, akademik çevrecelerle Türkçeye ve İngilizce’ye olan hakimiyetiyle, edebiyata kazandırdıkları sebebiyle duayen olarak kabul edildi.

“İngiliz Edebiyatı Tarihi”, “Edebiyatta Ütopya Kavramı ve Thomas Moore”, “Virginia Woolf İncelemesi”, “D. H. Lawrence İncelemesi”, “Shakespeare ve Hamlet İncelemesi” eserleri hem edebiyata hem de akademiye önemli katkı olarak kabul edildi.

Mina Urgan’ın tiyatrocu Cahit Irgat olan evliliğinden Mustafa Irgat ve Zeynep Irgat adında iki çocuğu oldu. Ancak Urgan daha sonra boşandı.

18 Nisan 1999 tarihli milletvekilliği seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi‘nden milletvekili adayı olan yazar, 1993 yılında Altın Kitap, 1996 yılında da Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü‘nün sahibi oldu.

Mina Urgan, 15 Haziran 2000 yılında ardında birçok önemli çalışma ve kitap bırakarak hayata gözlerini yumdu.

title