Haberler

Mehmet Emin Karamehmet Biyografisi

Mehmet Emin Karamehmet
Doğum YeriMersin / Türkiye
Doğum Tarihi1.04.1944

Mehmet Emin Karamehmet Kimdir ?

Mehmet Emin Karamehmet,1 Nisan 1944; Tarsus, Mersin, Çukurova Holding'in sahibi, iş adamı.

Forbes Dergisinin 2010 yılında açıkladığı Dünyanın en zenginleri sıralamasında 4 milyar dolar ile en zengin Türk iş adamı olmuştur. 2011'de ise bu sıralamada en zengin 10. Türk iş adamı 2012 de açıklanan sıralamada ise en zengin 16. iş adamı olmuştur. 2011 yılında dünyanın en zengin 268. kişisi seçilmiş Mehmet Emin Karamehmet, 1 Nisan 1944 tarihinde Mersin'in Tarsus ilçesinde doğdu. Mehmet Emin Karamehmet, liseyi Tarsus Amerikan Koleji ve Robert Koleji'nde tamamladı. 1994 yılında Murat Vargı adlı bir tekstilci ile Turkcell'i kurarak Türkiye'de GSM operatörünün sahibi oldu.

Yönetim kurulu başkanı ve sahibi olduğu Çukurova Holding, endüstri, inşaat, iletişim ve bilgi teknolojileri, medya, taşımacılık ve hizmet, finansal hizmetler, enerji gibi sektörlerde faaliyet göstermiştir. Yine Mehmet Emin Karamehmet'in başkanlığını yaptığı dönemde (1969-1970) Mersin İdmanyurdu birinci ligi dördüncü sırada tamamladı.

Hakkındaki davalar
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet'i yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı dönem içerisinde Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin olarak zimmet suçundan 11 yıl 8 ay hapis ve 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına mahkûm etti. Ayrıca Mehmet Emin Karamehmet'e yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Mehmet Emin Karamehmet Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren petrol şirketi Genel Energy'yi kurmuştur. Daha sonra şirketin %50'si Nathaniel Philip Rothschild'in kurduğu Vallares yatırım şirketi tarafından satın alınmıştır. Bu birleşme neticesinde 4 milyar dolar değerinde bir şirket ortaya çıkmıştır. Rothschild Genel Enerji'nin kendisi sayesinde kurşun geçirmez olduğunu ifade etmektedir.

Özel hayatı
Feride Karamehmet ile evli ve Nazlı Karamehmet adında bir çocuk babasıdır.

Sahibi olduğu kuruluşlar
Genel Energy
Baytur İnşaat
Genel Denizcilik Nakliyatı
Turkcell
Bilyoner.com
Çukurova Holding

title