Haberler

Kiriakos Miçotakis Biyografisi

Kiriakos Miçotakis

Kiriakos Miçotakis Kimdir ?

Kiryakos Miçotakis (d. 4 Mart 1968), Yunanistan'ın eski başbakanı. Yunanistan'ın eski başbakanlarından Konstandinos Miçotakis'in oğludur. 2004'ten beri milletvekili olan Miçotakis, 2013-2015 arasında idari reform bakanı olarak görev aldı. 2016'da Yeni Demokrasi'nin genel başkanı seçildi ve ana muhalefet partisi lideri konumuna geldi. 2019 Yunanistan genel seçimlerinde partisi birinci sırada yer alarak Yunanistan başbakanı oldu. 25 Mayıs 2023'e kadar başbakan olarak kaldı.
Miçotakis'in başbakanlığı döneminde Yunanistan, demokratik gerileme ve artan yolsuzluk, basın özgürlüğünde ciddi bir gerileme ve insan hakları ihlalleri yaşamıştır.
Yunanistan eski başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi'nin genel başkanı Konstantinos Miçotakis ve Marika Miçotakis'in oğludur. Atina'da doğduğunda, ailesi Yunan cuntası tarafından ev hapsinde tutuluyordu, babası "persona non grata", yani istenmeyen kişi olarak ilan edilmişti. 1968 yılında, sadece 6 aylıkken, ailesi zamanın Türkiye Dışişleri Bakanı olan İhsan Sabri Çağlayangil'in yardımıyla Türkiye'ye kaçtı. Bir süre burada kaldıktan sonra, Türkiye'den Paris'e gittiler. Aile, 1974 yılında Yunanistan'da tekrar demokrasi gelene kadar Fransa'da kaldı. Miçotakis yaşamının ilk altı ayını siyasal mahkum olarak tanımlamıştır.

title