Haberler

Howard Schultz Biyografisi

Howard Schultz
Doğum Tarihi19.07.1953

Howard Schultz Kimdir ?

Howard Schultz, 19 Temmuz 1953’te Brooklyn, New York’ta doğdu.

Babası bir dönem askerlik yaptıktan sonra kamyon şoförlüğü yaptı. Annesi ise ev hanımıydı. İki kardeşiyle yoksulluk içinde yaşayan Howard Schultz’ün bir zaman sonra dünyanın en varlıklı insanlarından biri olacağını o zamanlar kimse tahmin edemezdi.

Çocukluğunda basketbol oynamaktan başka bir şey yapmayan Schultz, bu yoksulluktan kurtulmanın çok zor olduğunu o yaşlarda biliyordu. Ancak başarılı olma isteğinin önünde hiçbir şey duramadı.Howard, çocukken babasının iş arama süreçlerini yakından izledi. Babası, o 7 yaşındayken ayağını kırdı ve ailenin sigortası olmadığı için zaten fakir olan aile daha da zor duruma düştü.

“Babamın yaşadığı o günleri hatırlıyorum da gerçekten üzülüyorum. Sıradan bir işçi olduğu için hak ettiği muameleyi hiçbir zaman göremedi.”12 yaşında ilk kez çalışmaya başlayan Howard, gazete dağıtıcılığı yaptı ve bir süre kafelerde garsonluk ve komilik yaptı. 16 yaşında bir kürk dükkanında çalışmaya başlayan Howard, burada çalışırken bir yolunu bulup başarılı olması gerektiğini iyice idrak etti.Fiziken güçlü yapılı olması ve sporcu kişiliği nedeniyle Northern Michigan University’den burs kazandı ve burada iletişim bilimleri okudu.

1975’te mezuniyetinden sonra Xerox firmasında 3 yıl satış danışmanlığı yaptı. Daha sonra Hamamplast adlı İsveçli bir şirkete girdi. Burada ev ürünleri satıyordu. Hatta bu dönemde Starbucks’a kahve makineleri ve kahve öğütücüleri sattı. Starbucks’ın kahve makinelerine diğer firmalardan daha fazla rağbet göstermesi üzerine şirketin Seattle’daki merkezine gitti.Kendi işini kurması için 1.7 milyon doları vardı Schultz’ün. Starbucks’ın sahipleri ona bir miktar borç verdiler ve paranın bir kısmını da bankadan kredi çekti. Nisan 1986’da Schultz, Seattle’da bir kahveci açtı. Dükkanın adı “Il Giornale” idi. Kahvecinin ilk gün 300 müşterisi oldu, bu büyük bir başarıydı.

Bir yıl sonra Starbucks’un sahipleri şirketi satmaya karar verdi. Zira şirketin yönetiminin altından kalkamıyorlardı. Schultz, şirketi satın almak için gerekli olan 4 milyon doları yatırımcılardan almaya çalıştı. Şirketin ilk yatırımcılarından biri ise Bill Gates oldu. Tıpkı McDonald kardeşler gibi kahve seven üç kişinin kurduğu Starbucks, bir şekilde satın alındı ve Howard Schultz, Starbucks’un tek sahibi oldu ve markaya çağ atlattı.Howard Schultz, şirketi devraldıktan sonra birtakım prensipler geliştirdi. Daha sonra şirketin felsefesi haline gelen bu prensiplere göre iyi bir takım çalışması ve kahve kalitesinin sürekli iyileştirilmesi esas amaçtı.

Zira Schultz, insan faktörüne büyük önem veriyordu. İnsanlar iş modelini ve Starbucks sistemini severlerse markayla duygusal bir bağ geliştirirler diye düşünmekteydi. İnsanların markaya güvendiklerine inanıyordu. Dahası, sırf kahvenin kalitesine değil, Starbucks’ın kendisine güvendiklerini düşünmekteydi.Ayrıca takım ruhuna da büyük oranda inanıyordu. Haftada en az 20 saat çalışan tüm personele sağlık sigortası yapıldı. Üstün performans gösteren çalışanlara şirketten hisse senedi verme uygulaması başlattı.

“Başarı için belli bir reçete yoktur. Ancak tecrübelerim sıfırdan bir iş kurup onu dünya markası haline getirmenin oldukça mümkün olduğunu gösteriyor.”

title