Haberler

Son Dakika: Gezi Parkı davasında beraat kararının gerekçesi açıklandı: Osman Kavala'nın finanse ettiğine dair somut delil yok

Güncelleme:

Son dakika: Mahkeme, Osman Kavala'nın Gezi Parkı Olayları'ndaki beraat kararının gerekçesini açıkladı. Buna göre Kavala'nın Gezi Olayları'nı finanse ettiğine dair somut delil bulunamadı.

Osman Kavala'nın Gezi Parkı Olayları'nın görülüğü davada beraat etmesinin gerekçeli kararında Kavala'nın olayları finanse ettiğine dair somut delil tespit edilemediği belirtildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gezi Parkı Olayları davasında karar geçtiğimiz hafta salı günü çıktı. Mahkeme heyeti Osman Kavala'nın da içinde bulunduğu 9 sanığın beraat etmesine karar verdi.

KAVALA'NIN FİNANSE ETTİĞİNE DAİR DELİL YOK

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin, aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkında beraat kararının gerekçesi açıklandı.Gerekçeli kararda, 15 Temmuz soruşturmasından tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın Gezi olaylarını finanse ettiğine ilişkin hiçbir somut tespit yapılamadığı belirtildi.

DİNLEME KAYITLARININ HUKUKA AYKIRI OLDUĞU KAYDEDİLDİ

Gerekçeli kararda, soruşturma kapsamında 53 adet dinleme kararının bulunduğu, verilen ilk dinleme kararının 18 Haziran 2013'te 'suç örgütü kurma veya yönetme' suçuna ilişkin verildiği, 'hükümete karşı suç' suçundan verilmediği, daha sonrasında dinlemenin uzatılması talep ve kararlarında 'hükümete karşı suç' maddesinin eklendiği, ancak o tarihlerde yasal dinlemeye konu olan suçlardan olmadığı, 'hükümete karşı suç' suçunun 2 Aralık 2014'te eklendiği, bu tarihten sonra verilmiş bir dinleme kararı olmadığı, bu haliyle dinleme kayıtlarının kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğinde bulunduğu belirtildi. Yargıtay'ın 'zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir' ilkesinin belirtildiği kararda, iddianameye konu tapelerin 'yasak delil mahiyetinde' bulunduğunun kabul edildiği ifade edildi.

Sanıklardan Ayşe Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında Gezi Parkı eylemlerinden dolayı İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' ve '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü kanuna muhalefet' suçlarından kamu davası açıldığı, davada sanıklar hakkında beraat kararı verildiğinin belirtildiği gerekçeli kararda, beraat kararının 'eylemlerinin Anayasal toplanma ve örgütlenme hakkı ile ifade özgürlüğü' boyutunda kaldığı ve Taksim Dayanışmasının suç örgütü olduğunu gösterir kanıt bulunamadığı gerekçesiyle verildiği kaydedildi.

MAHKUMİYETE YETECEK DELİL BULUNMADI

Gerekçeli kararda, sanıkların kamu düzeninin işleyişine karşı vahim nitelikte şiddet ve cebir içeren eylemlerde bulunan 'marjinal grupları' ve 'yasa dışı sol örgütleri' yöneterek, yönlendirerek veya azmettirerek hükümetin icra kabiliyetini engelleyecek düzeyde bir girişimde bulunduklarına dair mahkumiyetlerine yeter derecede, hukuka uygun somut ve kesin delil elde edilemediği gerekçesi ile beraat kararı verildiği belirtildi.

SANIKLAR HAKKINDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Sanıkların meydanlara davet eder vaziyette paylaşımlarda bulunduklarının belirtildiği gerekçeli kararda, Taksim Platformu üyesi Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Mine Özerden'in Osman Kavala'nın da iştirak etmesi suretiyle Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Çüğdem Mater Utku'nun halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleyerek, güvenlik kuvvetlerine görevlerini yaptıkları sırada tehdit eylemlerinde bulunup ihtara rağmen dağılmamakta ısrar edip yasa dışı toplantıyı organize ettikleri hususunda dosya kapsamında bu suç yönünden kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, bu hususların kovuşturma aşamasında öğrenilmesi nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

18 Şubat Salı günü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkında"cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "mala zarar verme", "nitelik yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından dava açıldığını hatırlatarak, "yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı"ndan sanıkların beraatine karar verdi. Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 15 Temmuz'la ilgili "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan tutuklandı.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

Kavala, 2 Ekim 1957 tarihinde Paris, Fransa'da dünyaya geldi. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. 1982 yılında Kavala Grubu şirketlerinin yönetimini üstlendi. 1983 yılında İletişim Yayınları'nın kuruluşuna katıldı.

1999 depremi ardından önayak olduğu dayanışma faaliyetlerinden sonra aktif iş hayatını bırakıp tamamen sivil toplum alanına yönelen Osman Kavala, pek çok farklı sivil toplum kuruluşunun oluşumunda ve çalışmalarında yer aldı. 2002 yılında bu alandaki çalışmalarını kültür sanat alanında yoğunlaştırarak Anadolu Kültür'ü kurdu. 1990'lardan sonra Anadolu Kültür'ün ilk girişimi olan Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) kuruldu. 2005 yılında açılan Kars Sanat Merkezi ise, 2009 yılındaki kapanışına kadar iletişimin önemli kanallarından biri olarak hizmet verdi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title