Haberler

Sağlık Bakanı Akdağ : "Rahim Ağzı Kanseri Aşısının Halk Sağlığında Önceliği Yok"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Amacıyla Kullanılan Hpv Aşısının Sosyal Güvenlik Kapsamına Alınmamasının Sadece Maliyete Bağlı Olmadığını, Aşının Aynı Zamanda Halk Sağlığı Açısından da Öncelikli Olmadığını Bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, rahim ağzı kanserinden korunma amacıyla kullanılan HPV aşısının sosyal güvenlik kapsamına alınmamasının sadece maliyete bağlı olmadığını, aşının aynı zamanda halk sağlığı açısından da öncelikli olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur'un "rahim ağzı kanseri aşısının sosyal güvenlik kapsamına alınmasına" ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, HPV aşısının sosyal güvenlik kapsamına alınmamasında sadece maliyetin etkili olmadığını, aynı zamanda aşının halk sağlığı açısından da önceliği bulunmadığını bildirdi. Bakan Akdağ, bir aşının rutin bağışıklama programına dahil edilmesi için, hastalığın halk sağlığı açısından önceliğinin yanı sıra hastalık yükü, etkin, kaliteli ve güvenli bir aşının geliştirilmiş olması, aşının etkin olup olmadığı, aşıya alternatif başka koruma ve önleme programlarının önlenebilirliği, aşının tedarik edilebilirliği ve aşının mevcut programa dahil edilebilirliği etkenlerinin birlikte ele alındığını ifade etti.

"Maliyet"in bir aşının programa dahil edilmesinde dikkat edilen parametrelerden sadece birisi olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, "Hastalığın halk sağlığı açısından önemi ve hastalık yükü gibi çalışmalar maliyetten çok daha fazla önem arz etmektedir" dedi. Akdağ, bağışıklama Danışma Kurulu'nun, 19 Mart 2008 tarihli toplantısında HPV aşısının uygulanmasının görüşüldüğünü ve programa eklenmesinin öncelikli olmadığına karar verildiğini belirtti.

-SERVİKS KANSERİ KANSER SIRALAMASINDA 8-9. SIRADA-

Bakan Akdağ, soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de kadınlarda görülen serviks kanserinin kadın kanserleri sıralamasında 8-9. sıralarda yer aldığını söyleyerek, "Çok etkin ve maliyeti oldukça düşük pap smear tarama testi yöntemiyle yürütülen taramalar ile serviks kanseri gelişimi gerçekleşmeden müdahale yapılabilmekte, kesin sonuç alınabilmektedir. Taramalar ile kadınlarımızın sağlığı serviks kanseri açısından güvence altına alınmaktadır" dedi.

Aşının etkinliği konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün HPV aşısının yüzde 70'ler düzeyinde koruyucu olduğunu yayınladığını bildiren Bakan Akdağ, "Ayrıca aşı yapılıyor olsa dahi tarama hizmetlerinin mutlaka yürütülmesi gerektiğini beyan etmiştir. Bu nedenle çok daha maliyet etkin, güvenilir ve kesin sonuç veren pap smear testi ile gerçekleştirilen serviks kanseri tarama programlarının bakanlığımız tarafından tercih ediliyor olması dünyada da kabul görmüş bir yaklaşımdır" dedi.(ANKA)

(DNZ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Haluk Levent, Birleşmiş Milletler konferansında İsrail ve Netanyahu'yu kınadı

Haluk Levent, Birleşmiş Milletler konferansında İsrail ve Netanyahu'yu kınadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title