Haberler

Kayseri: 62 Yıl Sonra Köyüne Döndü

Kayseri'nin Kocasian İlçesi'ne bağlı Mollahacı Köyü'nden 62 yıl önce ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hasan Yalçın, 91 yaşında tekrar köyüne döndü. Nüfus kayıtlarına göre ölü olarak göründüğünü belirten Yalçın, akrabalarından geriye sadece 52 yaşındaki yeğeninin kaldığını söyledi.

Kayseri'nin Kocasian İlçesi'ne bağlı Mollahacı Köyü'nden 62 yıl önce ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hasan Yalçın, 91 yaşında tekrar köyüne döndü. Nüfus kayıtlarına göre ölü olarak göründüğünü belirten Yalçın, akrabalarından geriye sadece 52 yaşındaki yeğeninin kaldığını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Kocasinan İlçesi'ne bağlı Mollahacı Köyü'nde yaşayan Hasan Yalçın, 1943 yılında askerliğini bitirerek köyüne döndü. Köyde bir genç kızla nişanlanan Hasan Yalçın, köyde bir süre kaldıktan sonra yoksulluk nedeniyle hayata küserek 1944 yılında köyünden ayrıldı. Şehir şehir gezen Yalçın, en son Denizli'ye yerleşti. Denizli'de bir ustanın yanında su tesisatçılığını öğrendi. Hasan Yalçın, çalıştığı iş yerinde SSK'dan malulen emekli oldu ve emekli maaşı almaya başladı.

Yıllardır kendisinden haber alınamayan Hasan Yalçın, Kayseri Cumhuriyet Savcılığı tarafından araştırma yazısıyla bulundu. Kayseri'de ailesine ait arsaların Yamula Barajı'nın suları altında kalmasından sonra Kayseri Cumhuriyet Savcılığı ailede tek yaşayan olarak Hasan Yalçın'ın olduğunu tespit etti. Cumhuriyet Savcılığı Mollahacı Köyü muhtarlığına Hasan Yalçın'ın aranması istemiyle bir yazı gönderdi. Köy muhtarı, Hasan Yalçın'ın yıllar önce kaybolduğu ve kendisinden haber alınamadığı için ölüm raporu çıkartarak öldü gösterildi. SSK'dan emekli maaşı alan Hasan Yalçın, kayıtlarda ölü olarak göründüğü için maaşı kesildi. Maaşı kesilen Hasan Yalçın, Denizli SSK İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Yapılan araştırmalar sonrasında Hasan Yalçın'ın hayatta ağabeyinin oğlu Mustafa Yalçın'ın kaldığı tespit edildi ve yeğeni Mustafa Yalçın'a ulaşıldı. Uzun yıllar sonra amcasının yaşadığını öğrenen Mustafa Yalçın, amcasının kaldığı yeri öğrenerek Denizli'de tek oda bir bodrumda yaşayan amcası Hasan Yalçın'ı alarak köyüne getirdi. Neredeyse amcasının yüzünü dahi unuttuğunu belirten Mustafa Yalçın, amcasını bulduğundan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Amcam 1944 yılında hayata küsüp köyü terk etmiş. Rahmetli babam çok aradı ama bulamadı. 62 yıl sonra amcamı buldum ve köyümüze tekrar getirdi. Gücümün yettiği kadarıyla amcama bakacağım. Amcam nüfus kayıtlarına göre ölü görünüyor ama amcam yaşıyor, yanımda" dedi.

Askerden geldikten sonra içerisinde bulundukları yoksulluğa küstüğünü kaydeden 91 yaşındaki Hasan Yalçın, "Askerden geldiğimde iş yoktu, para yoktu. Üzerime giyecek elbisem bile yoktu. Askerden geldiğimde üzerimdeki askeri kıyafetleri aylarca giyindim. Şehirde yaşayan dayım eski bir ceket, pantolon getirdi ve öyle askeri elbiselerimi teslim ettim. Sinirlendim, köyümden ayrılarak Konya, İzmir, Yozgat ve Denizli'de çalıştım. Denizli'de eski bir denizcinin yanında su tesisatçılığını öğrendim. Ustamla yeri geldik aç, yeri geldi tok çalıştık. Bir göz ev tuttum. Rüyamda köyüme, evimize geldim, kimseyi göremedim. Bunları hep rüyamda görürdüm. Köyümde kimsem kalmamış. 2 tane ağabeyim vardı ölmüş, annem vardı ölmüş. Evlerimiz sular altında kalmış. Toprağımız, tarlamız devlet almış, satmışlar hiç bir şeyimiz kalmamış. Öylesine yaşadık. Anlayacağın her şey geldi geçti" diye konuştu.

Hasan Yalçın'ın köyden ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını, Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'nın araştırma yazısından sonra ölüm raporu düzenlediğini kaydeden Mollahacı Köyü Muhtarı Muzaffer Adıgüzel, "Hasan amcanın ailesinden Yemliha Barajı'nın suları altında arsaları kaldı. Devlet buraların ıslah bedellerini ödüyordu. Arsanın sahipleri bulunamadı, sonra öldükleri öğrenildi. Kayseri Cumhuriyet Savcılığı aileden yaşayanın olup olmadığına dair araştırma emri yazısı yolladı bana. Bende köylülere sorduk ve bir tek Hasan Yalçın'ın olduğu ve onunda yıllar önce köyü terk ettiği için kendisinden haber alamadığımız için ölüm raporu düzenledik. Öldü diye nüfustan düşürdük. Ama sonra yeğeni Mustafa Yalçın, yıllar sonra amcasının yaşadığını öğrendi ve bulup getirdi. Mahkemeye sağ olduğuna dair başvuruda bulunduk, yakında mahkeme kararı gelir. İnşallah Hasan Amca bundan sonra yeğeninin yanında mutlu olarak yaşayacak" şeklinde konuştu.

62 yıl önce kaybolan Hasan Yalçın'ın bakımsızlıktan dolayı bazı sağlık sorunlarının olduğu öğrenilirken, tedavisi için mahkemeden sağ kararının çıkarılıp sağlık güvencesinin tekrar başlatılmasının beklendiği bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title