Haberler

Gazeteci Parıldak Hakim Karşısında

Kapatılan Zaman gazetesinin muhabiri Ayşenur Parıldak'ın, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üyelik" suçundan yargılanmasına başlandı.

Kapatılan Zaman gazetesinin muhabiri Ayşenur Parıldak'ın, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üyelik" suçundan yargılanmasına başlandı.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Parıldak ve avukatları katıldı.

Parıldak, savunmasında, isimsiz bir ihbar üzerine gözaltına alındığını, isimsiz ihbarla soruşturma başlatılamayacağını ileri sürdü.

FETÖ üyeliğinden suçlandığını, bu suçlamanın 4 unsurdan oluştuğunu ifade eden Parıldak, MASAK raporunda belirtilen para transferlerini anlattı. Samanyolu grubunda çalışan Ahmet Baltacı'yla 25 bin liralık para transferinin araba alım satımıyla ilgili olduğunu ifade eden Parıldak, Baltacı'nın yaptığı başka işlemlerin de iddianameye konulduğunu ancak bunlarla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Parıldak, 600 lira gönderdiği Bugün gazetesinde çalışan Ömer Önderli'nin ise yakın arkadaşı olduğunu, bu nedenle parayı gönderdiğini, Önderli'nin de 600 lirayı kız kardeşine geri verdiğini anlattı.

Babasının yaptığı bir havale işleminin de iddianamede yer aldığını belirten Parıldak, babasının böyle bir işleminin olmadığını, olsa dahi bunun kendisi için bağlayıcılığının bulunmadığını kaydetti.

Gazetede yer alan bir haberinin de iddianameye konu yapıldığını aktaran Parıldak, milletvekili Mithat Sancar'ın referansıyla Taraf gazetesinde staj yaptığını, Zaman gazetesine de oradaki çalışmasıyla girdiğini söyledi.

Adliye muhabiri olduğunu, duruşma takip etmekten başka bir iş yapmadığını dile getiren Parıldak, muhabirin başlık atma özgürlüğü olmadığını ve editörlerin son halini verdiği haberden sorumlu tutulmaması gerektiğini ileri sürdü.

Sosyal medyadan paylaştığı belirtilen bazı mesajları kendisinin yazmadığını iddia eden Parıldak, dosyadaki evrakların ekran görüntüsünden ibaret olduğunu, bunu kendisini ihbar eden kişilerin yapmış olabileceğini iddia etti.

Twitter'daki "Fuat Avni" hesabını takip ettiğini, onun da kendisinin takipçisi olduğunu belirten Parıldak, bunun da suç teşkil etmediğini savundu.

Parıldak, "Fuat Avni"nin yaklaşık 3,5 milyon kişi tarafından takip edildiğini, o hesabın takip ettiği 214 kişiden birinin kendisi olduğunu, diğer isimler arasında gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Ahmet Hakan, milletvekilleri Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu gibi isimlerin de yer aldığını ifade etti.

"Fuat Avni" ile mesajlaştığı iddiasını kabul etmeyen Parıldak, "Ben gazetede onuncu kademedeyim. Fuat Avni'nin benimle mesajlaşması demek, herkesle mesajlaşması demek. Fuat Avni, 'Acemi bir muhabire soru sorayım.' demiş olamaz." dedi.

"Şifreyi hatırlamıyorum"

FETÖ'nün örgüt içi haberleşme programı ByLock'u en yoğun kullananların bulunduğu kırmızı listede yer aldığının belirtilmesi üzerine Parıldak, programı kullanmadığını, dosyadaki telefon ve IMEI numarasının kendisine ait olmadığını savundu.

Mahkeme Başkanı telefonu göstererek incelemek için şifresini istedi ancak Parıldak şifreyi karakolda, emniyette görevlilere söylediğini, şu anda ise hatırlamadığını belirtti.

Başkanın, ısrar ederek "Belki hatırlarsınız, söyleyin de şunu bir inceleyelim." demesine karşılık Parıldak, telefonunu gözaltına alınmadan bir hafta önce servise gönderdiğini, sonraki şifresini şu anda hatırlamasının mümkün olmadığını ifade etti.

Mahkeme, Parıldak'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Cep telefonunun şifre kullanılmaksızın açılıp açılamayacağı, şifresiz açılabiliyorsa yönteminin tespiti için Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Bürosuna müzekkere yazılması ve bürodan sosyal medya paylaşımlarına ilişkin inceleme ve tespit tutanağı hazırlamasının istenmesi kararlaştırıldı.

Parıldak'ın babası tarafından "Brooklyn Amity School" adlı kuruluşa 2 Ağustos 2013'te gönderilen bin 933 liralık havalenin hangi banka aracılığıyla yapıldığının sorulmasına karar verildi.

Duruşma ileri bir tarihe bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında "FETÖ üyeliğinden" iddianame hazırlanan Parıldak, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title