Haberler

Costa Concordia Kruvaziyeri Enkaz Kaldırma Çalışmaları

Gigliolular tarihte ilk kez bu denli büyük bir gemi için denecek operasyon için iyimser Belediye Başkanı Ortelli: "Ada halkı ve belediye olarak, İtalya denizcilik tarihinin en karmaşık ve trajik olayına büyük bir serinkanlılıkla yaklaşmalıyız"

Barış Seçkin - İtalya'nın Toskana Bölgesi'nin şirin tatil beldesi Giglio Adası'nın sakinleri 20 aydır evsahipliği yaptıkları Costa Concordia kruvaziyerinin enkazının kaldırılması çalışmalarından ümitli.

Dev yolcu gemisinin enkazını kaldırmaya yönelik ilk adım olan kritik Parbuckling sistemi ile doğrultulması aşaması öncesinde, AA muhabiri adanın nabzını tuttu.

Belediye Başkanı Sergio Ortelli, geminin adanın doğal güzelliklerine ve ekononimisine zarar verdiğini savunan Giglioluların rahatsızlıklarının hatırlatılması üzerine, bazı çevrelerin kızgınlığını haklı bulduğunu, buna karşın gerek kendisinin gerek ada halkının İtalya denizcilik tarihinin en karmaşık ve trajik olayına büyük bir serinkanlılık, farkındalık ve iyimserlikle yaklaşmak durumunda olduklarını dile getirdi.

Operasyonun taşıdığı riskler sebebiyle endişeli olup olmadığı sorusuna ise Ortelli, endişelerini inkar etmediklerini ancak iyimser olduklarını ifade etti. Ortelli, Concordia olayının adanın turizimi için yeni bir fırsat olup olmadığına da değinerek, "Bizim için sil baştan bir turizm yaratmadı. Var olan turizmimizin yerini aldı aldı. Biz, adamızın denizinin temizliğiyle, çevre güzellikleriyle öne çıktığı günlerine dönmek istiyoruz" dedi.

-Adalılar operasyondan iyimser ve umutlu-

Adaya özgü gıda ürünleri satan market işletmecisi Alessandro Nozzilia da, büyük operasyon öncesi, "Burada çalışan insanlar yaklaşık 1,5 yıldır 24 saat boyunca hiç durmadan çalıştılar. Umuyorum ki, her şey olumlu gider. Tüm çalışanların katkılarıyla önce gemi ayağa kaldırılır ardından tekrardan yüzdürülerek buradan götürülür" diye konuştu.

Uzun yıllardır adada yaşayan ve emlakçılıkla uğraşan Avusturya vatandaşı Trudlyb Brizzi ise "Yarın büyük bir gün. Biz, bu işin olumlu ve başarıyla sonuçlanıcağına yüzde yüz ikna olmuş durumdayız. Çünkü burada insanlar, yaklaşık 2 yıldır gece gündüz durmadan çalıştılar. Organizasyon mükemmeldi dolayısıyla sakiniz" dedi.

Brizzi, Concordia olayını izlemek için bölgeye gelen ve ev kiralayan gazetecilerin varlığının kendileri için de maddi katkı sağladığını söyledi.

-Gemiyi gören turistler şaşırıyor-

Bir vesileyle adaya ilk kez gelen yerli yabancı turistler, adanın küçük limanına girişteki dev yolcu gemisini gördüğünde şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Marcella isimli İtalyan turist ise gemiyi bu şekilde görmeyi istemeyeceğini dile getirerek, "Böylesine bir durumda olduğunu bilmiyordum. Bu gemi için ne söyleyebilirim bilmiyorum. Bu gemide hayatını kaybeden insanlar var, artık yoklar. Bu adaya gelmeyi çok istiyordum uzun zamandır ama böylesine bir manzara beklemiyordum. İlginç bir ana denk geldim" ifadelerini kullandı.

İtalyan turist Giacomo Costi, "Gerçekten etkileyici. Limana bu kadar yakın bir yerde olmuş olması ve bu yakınlığa rağmen ölümlerin olması sebebiyle şaşırtıcı. O kadar çalışma yapıldı gemiyi buradan götürebileceklerini düşünüyorum" dedi.

Turist Davide de, "Bu durumu burada böyle görmek gerçekten kötü. Burada ciddi şeyler olduğu aşikar. Yaklaşık 2 yıl aradan sonra geminin ayağa kaldırılacağı anlar önemli. 2 yıldır her alanda yürütülen bir çalışmanın ardından bu operasyonun olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Geminin enkazının kaldırılma işleminin 1 yıllık gecikmeyle hayata geçtiğini ve toplam maliyetinin arttığını, doğaya ne kadar zararı olup olmadığının netleştirilmediğine dikkati çeken İsveçli gazeteci Peter Loewe ise "Bu kadar hazırlanıldı ama bazı endişelerle birlikte ben de sonucu merakla bekliyorum" dedi.

Giglio'nun az nüfuslu küçük bir yerleşim yeri olduğunu kaydeden Loewe, adadaki gözlemlerini şöyle aktardı:

"1,5 senedir gazetecilerin gösterdiği ilgiden biraz yorulmuş gibiler ama yine de nazik insanlar. Benim görüştüğüm birçok insan, bu olayın adaya, otellere ve restoranlara ekstra iş getirdiğini söylüyor. Bazıları, bu büyük beyaz balina (Costa Concordia) buradan kaldırıldığında pişman olabilir." - Toscana

Kaynak: AA / Güncel

Giglio Adası Toskana İtalya Politika Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Lara kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Lara kaç yaşında, nereli? Lara biyografisi! TOKİ konut ve iş yeri satışı ne zaman? TOKİ açık artırma ne zaman, saat kaçta? ALTIN FİYATALARI DÜŞÜYOR MU? 23 Mayıs canlı altın fiyatları! Ata, yarım, çeyrek, gram altın ne kadar? 23 Mayıs hangi burç? 23 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 23 Mayıs tarihi hangi burç olur? Metin Akdülger Sandık Kokusu dizisinden ayrıldı mı? Sette kriz mi çıktı? EKPSS SONUÇ EKRANI! EKPSS saat kaçta açıklanacak, açıklandı mı? EKPSS sonucu nasıl öğrenilir? Halil İbrahim Özgün kimdir? Halk Tv konuğu Halil İbrahim Özgün kaç yaşında, nereli? Halil İbrahim Özgün biyografisi! Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 ASGARİ ÜCRET ARA ZAM! Temmuz ayında asgari ücrete zam geliyor mu? Asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? GELİNİM MUTFAKTA 23 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128112 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 23 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 23 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 23 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title