Haberler

Astronot Yiyeceği "Kinoa" Kırıkkale'de de Yetişecek

Güncelleme:

Son yıllarda astronot gıdasının ham maddesi olarak tanınan kinoa, Kırıkkale'de de ekilmeye başlandı.

Astronot gıdasının ham maddesi olarak tanınan kinoa, bölgenin kurak olması ve şartların el vermesi nedeniyle Kırıkkale'de de ekilmeye başlandı.

Balışeyh ilçesine bağlı Beyobası köyündeki 15 dekarlık tarlaya ekilen kinoanın, araziye uyumu ve verimine bakılarak ilerleyen yıllarda alternatif ürün olarak ekilmesi planlanıyor.

"YENİ BİR BİTKİ"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kinoanın, Kırıkkaleli ve Türk çiftçiler için yeni bir bitki olduğunu, bitkinin daha çok İspanya, Portekiz, Peru, Kolombiya, Bolivya ve Şili'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde ve And Dağları'nın eteklerinde yetiştirildiğini söyledi.

"YÜKSEK BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ VAR"

Kinoanın geçmişinin, 5 bin yıl öncesine dayandığını belirten Kırbaş, "İnkaların kinoayı ektiği, arkeolojik kazılarda tespit edilmiştir. Pirinç ve buğday gibi tahıl grubunda yer alan bir bitki. Kinoa, protein, vitamin ve mineraller yönünden zengin ve NASA'nın araştırmalarına konu olmuş. Çünkü daha küçük hacimlerde daha yüksek besleyicilik özelliği var. Bundan dolayı uzmanlar uzay yolculuklarında bu bitkiden yararlanma yoluna gitmişler" diye konuştu.

ASTRONOTLARIN TERCİH ETME NEDENİ...

Kırbaş, kinoanın 100 gramında 370 kalori enerji, yaklaşık 6 gram yağ, 70 gram karbonhidrat ve 6 gram lif bulunduğunu anlattı. Kinoa'nın temel aminoasitlerle birlikte bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğini ifade eden Kırbaş, astronotların az yer kaplayıp besleyici özelliği yüksek bu bitkiden yapılan yiyecekleri tercih ettiklerini vurguladı.

"KURAK BÖLGELERDE YETİŞMESİ AVANTAJ"

Kırbaş, kinoayı ilk etapta 15 dekarlık alanda yetiştireceklerini belirterek, "Kinoa bitkisinin tohumunu ilgili firmadan temin ettik ve ekimine başladık. Bitki, bin-4 bin metre yükseklikteki alanlarda yetişiyor. İki buçuk metreye varan boyu var. Toprak şartlarına çok geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip. Kurak bölgelerde yetişiyor olması da bizler için avantaj" dedi.

"ÇÖLYAK HASTALARI DA TERCİH EDİYOR"

Kinoanın, çölyak hastaları için de tamamen doğal bir ürün olduğuna dikkati çeken Kırbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçerisinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları da tercih etmektedir. Dekara 200 gram ekip, 200 kilogram verim bekliyoruz. Şu anda pazarlama konusunda bir sorunumuz yok. Tohumu temin ettiğimiz firma ürünü de alma garantisi verdi. Sözleşmeli üretim söz konusu. İlimiz topraklarına ve yüksekliğine uygun bitki olacağını bekliyoruz."Kırbaş, kinoanın hububat ekim ve hasat makineleriyle işlenebildiğini de sözlerine ekledi.Kinoanın ekimini yapan çiftçi Yunus Emre Akyüz de bitkiyi, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü mühendislerinin önerdiğini söyledi. Kinoa ekiminde ilçeye öncülük yaptıklarını belirten Akyüz, "Çiftçiye alternatif bir ürün olacağına inanıyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Kırbaş Kırıkkale Beyobası Balışeyh Yaşam Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500

Yorumlar (2)

Quinoa:

Esmer pirinc''le Quinoa yi karsilastirdim . . Calcium, Selenium, Vitamin A farki var. . Bunlarda iki misli filan. Baska da bir ozelligi yok. Bunlari zaten normal olarak cok seylerden alabiliriz de. . Selenium mesela sogan ve sarmisak da tonlarca . . Bu bitki tahillar familyasindan binlerce yil Guney Amerika''da kullaniliyor. Yeni bulus filan degil. Oyle muthis bisey de degil. Ben, bizzat denemek icin alip kullandim. Bol bol sismanlatir :)) Karbohidrat deposu . Asronot yiyecegi filan hikaye yani. .

0
2
yanıtYanıtla
Iboş Mobil-IOS:

Desene bizim yeni bor madeni

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title