Haberler

Antarktika'da Küresel İklim Değişikliği Gözlemlendi

Güncelleme:

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev alan bilim insanları, seyir sırasında geçtikleri Güney Okyanusu boyunca daha önce olmadığı kadar çok buzdağı bulunduğunu gözlemledi. Türk bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda ise kar ve buzul alanlarda önemli miktarda erime olduğu belirlendi. Bu durum, küresel iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev alan bilim insanları, seyir sırasında geçtikleri Güney Okyanusu boyunca daha önce olmadığı kadar çok buzdağı bulunduğunu gözlemledi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin ekibi, 62 güney enleminden başlanan seyre ilişkin verilerin yer aldığı ilk rapordaki değerlendirmeleri AA muhabirine açıkladı.

Buna göre, bilim insanlarının Güney Okyanusu'nda 68 güney enlemindeki Horseshoe Adası'na çevirdikleri rotaları üzerinde gözlemledikleri binlerce buzdağı, küresel iklim değişikliğinin etkilerini net biçimde ortaya koyuyor.

Türk bilim insanlarının kıtada yaptıkları çalışmalarda İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleri de kullanıldı. Bu kapsamda kar ve buzul alanlarda önemli miktarda erime olduğu belirlendi. Bilim insanlarının bu yıl elde edeceği son verilerle netleşecek sonuçların, kıtanın geleceğine yönelik endişeleri artıracağı düşünülüyor.

Ekip, bu yıl yer ve uydu tabanlı yöntemlerden yararlanarak uzun dönem izlediği albedo, aerosoller ve su buharı gibi önemli atmosferik fiziksel parametreler arasındaki ilişki ve buzul alanlarda zamanla oluşan erimeler konusunda net sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

Ekip, buzulların bu hızla erimeye devam etmesi halinde atmosfere daha fazla su buharı salımı ve sera gazı konsantrasyonlarının artmasıyla küresel iklim değişikliğinin hızlanmasının kaçınılmaz olmasından endişe ediyor.

"Daha önceki seferlerde hiç görmediğimiz kadar buzdağı gözlemledik"

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler, Antarktika King George Adası'na ulaşmadan buz dağlarını gözlemlemeye başladıklarını ve daha önceki seferlerde görmedikleri kadar buzdağı gördüklerini ifade etti.

Işıler, "Bu bizim için ilk etapta bir sinyaldi. Küresel iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkileri hakkında aslında bize bir veri sunuyor." dedi.

King George Adası'ndan Horseshoe Adası'na seyir sırasında da her zamankinden fazla buzdağı olduğunu gördüklerini söyleyen Işıler, şu bilgileri verdi:

"Buz dağlarını gözlemlemek, küresel iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkileri hakkında veri sunuyor. Bu gözlemler bizim daha Antarktika'ya ilk intikal sırasında tahminimizde olan şüphelerimizi aslında daha da doğrular vaziyette. Şunu çok net söyleyebiliriz ki bu sene daha önceki seferlere göre çok daha fazla buzdağını denizde görmüş olduk. Bu bize günün sonunda şunu açıklıyor; küresel iklim değişikliği her seferinde Antarktika'yı ve tabii ki de Arktik bölgeyi çok fazla etkiliyor."

Kaynak: AA / Güncel

İklim Değişikliği Uzay Çevre Teknoloji Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title