Haberler

Üniversite Kentin SWOT Analizi'ni Kitaplaştırdı

Güncelleme:

Gümüşhane Üniversitesi, kentin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri belirlemek amacıyla 'SWOT analizi' yaparak kitap halinde yayınladı.

İldeki yatırım, gelişme ve büyüme potansiyelinin ortaya konulması amacıyla Üniversite Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu bünyesinde oluşturulan koordinatör ekip tarafından yürütülen çalışmada, akademik uzmanlardan oluşan 24 alt çalışma grubu görev aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, yaklaşık bir yıldır devam eden çalışma sonucunda şehir- üniversite işbirliğinin önemli bir örneği olarak kentin SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler)

analizini tamamladıklarını belirterek, eğitim sorumluluğu yanında topluma yol gösterici bir vizyonla bölgesel olarak sosyal ve ekonomik kalkınmayı harekete geçiren bir üniversite oluşturmak için çalıştıklarını anlattı. Rektör Günaydın şunları söyledi:

"Gümüşhane Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu bünyesinde oluşturulan koordinatör bir ekip ve yirmidört alt çalışma grubuyla birlikte Gümüşhane ili SWOT analizini gerçekleştirdik ve kitap olarak yayınladık. Bu çalışma, ilimizle ilgili çok geniş bir alanı kapsayacak şekilde planlandı ve yapıldı. Gümüşhane'de 24 alt dalda güçlü ve zayıf yönler ile fırsat ve tehditler ortaya konuldu."

Çalışmada kentin coğrafi konumu ve tabii kaynakları, madencilik ve yeraltı kaynakları, tarihi, nüfus yapısı ve sağlık durumu, eğitim ve sosyal olanakları, yetiştirdiği şair ve yazarlar, milli dinamikleri ve yapısı, ekonomi ve iş çevresi, vergi yapısı ve teşvikleri, pazar yapısı, markalar ve marka değerleri, işgücü piyasası, işletme yapısı ve iş durumu, siyasi ve demokratik yapısı, demokratik durumu ve sivil toplum örgütleri, su ve enerji kaynakları, ulaşım ve şehirleşme altyapısı, inşaat ve konut sektörü, tanıtım, medya ve yerel basın, turizm ve kültür varlıkları, orman varlıkları, tarım ve hayvancılık, tıbbi ve aromatik bitkiler ve spor gibi başlıklar konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

SWOT Analizi nedir?

SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir. Bu teknik projenin ya da ticari girişimin hedeflerini belirlemeyi ve amaca ulaşmak için olumlu ya da olumsuz olan iç ve dış faktörleri tanımlamayı gerektirir. Bu yöntem 1960'larda Harvard Üniversitesi'nin profesörleri olan Learned, Christensen, Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.

SWOT analizi, çevresel faktörlerin incelenmesini, işletmenin geleceği açısından önemli olan fırsatların saptanmasını, işletmeye tehdit unsuru oluşturabilecek faaliyetlerin (örneğin rakip firmaların atılımları, tüketici tercihlerindeki ani değişikliker) önceden farkedilip önlem alınmasını, işletmenin güçlü yönlerinin ortaya çıkmasını ve bunların hangi durumlarda, koşullarda ve ortamlarda kullanılması gerekebileceğinin saptanmasını, işletmenin zayıf yönlerinin belirlenerek önlem alınmasını, zayıf yönlerin olası tehditler karşısında işletmeyi düşürebileceği zor durumlarını analiz edilmesini vb. stratejik ve planlamacı yaklaşımları kapsamaktadır.

SWOT analizi sonucunda işletmeye çeşitli kazanımlar elde edebilir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

Güçlü yönlerimizi fırsatlardan yararlanacak şekilde kullanabiliriz.

Zayıf yönlerimizin farkına vararak onları güçlü yönlere dönüştürecek stratejiler geliştirebiliriz.

Çevremizdeki tehditleri güçlü yanlarımız ile bütünleştirilebilecek fırsatlara dönüştürebiliriz. - Şhane

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İhsan Günaydın Politika Güncel Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title