Haberler

Gümüşhane'de Organik Tarım Araştırma Enstitüsü Kurulacak

Kelkit ilçesinde kurulacak Organik Tarım Araştırma Enstitüsü projesiyle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kelkit ilçesinde kurulacak Organik Tarım Araştırma Enstitüsü projesiyle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.

Valilik toplantı salonunda, Vali Yusuf Mayda başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Kelkit Doğan Organik Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Bender Özokumuşoğlu ve DOKA uzmanları katıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Gümüşhane Ofisi Temsilcisi Murat İnkün, proje ile ilgili yaptığı sunumda, bölgede gelişmekte olan organik tarım sektörü konusunda henüz araştırma yapan bir kuruluşun olmadığını belirterek, kurulacak enstitünün organik üretim yapan çiftçiler ile üretimlerini organiğe çevirmek isteyen çiftçilerin eğitimi açısından çok önemli bir eksikliği gidereceğini ifade etti.

Vali Mayda ise Gümüşhane'nin Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde tarım yapıldığını belirterek, "Ülkemizin her tarafında tarım yapılıyor ancak rekabet gücümüzü artıracak unsur, diğer bölgelerdeki tarımsal ve hayvancılık ürünlerinden farklılık oluşturması. Bunda da en büyük gücümüz organik sıfatının bu ürünlerin başına eklenmesidir" dedi.

Gümüşhane başta olmak üzere TR90 bölgesinin tamamına hizmet vermek üzere Organik Tarım Araştırma Enstitüsü kurulması ve organik tarım konusunda araştırmalar yapmak, bölge çiftçilerini eğitmek üzere tarımsal uygulama alanları kurmak, Ar-Ge merkezi kurularak organik tarımda kullanmaya uygun modern teknikleri geliştirmek ve özellikle organik gübre ve süt üretimine yönelik laboratuvarlar kurulmasını amaçlayan projenin tahmini bedelinin 4 milyon 800 bin lira olduğunu kaydeden Vali Mayda, Gümüşhane ve TR90 bölgesinde hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün başlıca ihtiyacı olan analizleri yapabilecek akredite bir laboratuvar kurulması ve Gümüşhane Üniversitesi merkez laboratuvarının organik ürün analizi yapabilecek kapasiteye ulaştırılması, geliştirilen laboratuvarın akredite edilmesi ve bölgede sertifikasyon kuruluşlarının oluşturulmasını hedefleyen projenin tahmini bütçesinin ise 3 milyon 500 bin avro olacağını söyledi.

Projede DOKA'nın lokomotif bir güç oluşturacağını kaydeden Mayda, "Enstitü, gelecekte bölgede organik tarım havzası oluşturulması yönünde önemli bir unsur olacak" diye konuştu. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Yerel

İhsan Günaydın Yusuf Mayda Kelkit Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title