FERZAN ÖZPETEK Biyografisi, FERZAN ÖZPETEK kimdir?

Ferzan Özpetek Biyografisi

Doğum Yeri : İstanbul/ Türkiye
Doğum Tarihi : 3.2.1959 -

 Ferzan Özpetek

Ferzan Özpetek (d. 3 Şubat 1959; Kadıköy, İstanbul), Türk asıllı İtalyan yönetmen, senarist, yazar.

3 Şubat 1959'da İstanbul'da dünyaya gelen yönetmen, 1976 yılında gittiği İtalya'da önce Perugia Yabancılar Üniversitesi'ne giderek bir yıl boyunca İtalyanca öğrenen yönetmen daha sonra sinema eğitimi almak için Roma La Sapienza Üniversitesi'e geçiş yaptı. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra sanat tarihi, kostüm ve tiyatro yönetmenliği eğitimi için Accademia Navona ve Accademia d'Arte Drammatica okullarına giderek Silvio D'Amico'dan dersler almıştır.

Bu dönemde Julien Beck ile The Living Teather'ın Avrupa turnesinde çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra, 1982 yılında Scusate il Ritardo filminde Massimo Troisi’nin, daha sonra sokak sanatçısı rolüyle de ilk oyunculuk deneyimini yaşadığı Son Contento filminde Maurizio Ponzi’nin yönetmen yardımcılığını üstlendi. Ferzan Özpetek, yönetmen yardımcısı olarak yaklaşık 15 yıl, Ricky Tognazzi, Lamberto Bava, Francesco Nuti, Sergio Citti, Giovanni Veronesi ve Marco Risi gibi farklı yönetmenlerle çalıştı.

Amerikalı şarkıcı Madonna, bir televizyon programına verdiği röportajda Ferzan Özpetek'in "bir dahi" olduğunu belirtti.[4] Özpetek, 2009 yılında çektiği Serseri Mayınlar isimli filminin Los Angeles Film Festivali açılışındaki gösteriminden sonra John Travolta, Andy Garcia gibi isimlerden de tebrik almıştır.

Ferzan Özpetek, 2005 yılında gerçekleştirilen 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, oyuncular Hülya Koçyiğit, Zuhal Olcay, Aytaç Arman, Kenan Işık ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın bulunduğu kurula jüri başkanlığı yapmıştır.2007 yılında ise 75. Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

Özel Hayatı
Ferzan Özpetek, 2001 yılından itibaren birlikte olduğu sevgilisi Simone Pontesilli ile İtalya'da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan medeni birliktelik yasasının Mayıs 2016 tarihinde mecliste kabul edilmesinden sonra evlendi.Özpetek, son kitabı Sen Benim Hayatımsın'ı Simone Pontesilli'ye adamıştı

Filmografi
1997 Hamam
1999 Harem Suare
2000 Cahil Periler
2002 Karşı Pencere
2005 Kutsal Yürek
2007 Bir Ömür Yetmez
2008 Mükemmel Bir Gün
2010 Serseri Mayınlar
2012 Şahane Misafir
2014 Kemerlerinizi Bağlayın
2017 İstanbul Kırmızısı
2018 Napoli Velata

Ödülleri
1997 - 34. Altın Portakal Film Festivali, Hamam, En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Müzik
1998 - 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Hamam, En İyi Yönetmen
2003 - Karlovi Vary Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, En İyi Film, En İyi Yönetmen
2004 - 25. Seattle Film Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, En İyi Film
2004 - 31. Flanders Uluslararası Film Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, Canvas Halk Ödülü


Ferzan Özpetek haberleri için tıklayın