Haberler

Tügiad Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı: "Şimdi Ekonomiye Odaklanma Zamanı"

Bütünüyle seçimler ve hükümet arayışları ile geçirilen 2015’te artan siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle olumsuzlukların büyüdüğü ekonomiye, seçim sonuçları pozitif etki yaptı.

Bütünüyle seçimler ve hükümet arayışları ile geçirilen 2015'te artan siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle olumsuzlukların büyüdüğü ekonomiye, seçim sonuçları pozitif etki yaptı. 1 Kasım sonrası siyasi istikrar algısının güçlenmesi ile moral bulan iş dünyasında ileriye yönelik olumlu beklentiler arttı.

Ekonomik gelişimin temel şartı olan siyasi istikrarın artık sağlandığını işaret eden iş dünyası temsilcileri, artık ekonomiye odaklanma zamanı geldiğini belirtiyor, yeni hükümetin ekonomide yapısal sorunları çözecek reformlara ve konjonktürel risklere karşı önlemlere yoğunlaşmasını istiyor.

İş dünyası temsilcileri, seçim sonrası ekonomiye ilişkin beklenti ve yeni hükümetten taleplerini açıkladı.

TÜGİAD ANKARA ŞUBESİ BAŞKANI TÜRKER NASLI, YENİ HÜKÜMETİ CİDDİ BİR GÖREVİN BEKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

2015'in bir seçim yılı olduğunu anlatan TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı şöyle konuştu: "Koca bir yılı seçimler ve hükümet arayışları ile geçirdik. 7 Haziran seçimlerinden bir hükümet çıkmadı ve bir yıl içinde ikinci seçime gittik. Artan siyasi belirsizlik algısı ve bir anda tırmanan terör, olumsuz havayı artırdı, ekonomide istikrar ortamını yok etti. Ekonomide yapısal sorunlar çözüm beklerken, konjonktürel riskler büyüdü. Ne yazık ki ortada bir ekonomik gelişme kalmadı. Ekonomide yavaşlama, piyasalarda durgunluk ortaya çıktı. Kredi geri dönüşlerinde, çek senet tahsilatlarında sorunlar arttı. Özellikle son bir aydır herkes seçime kilitlenmişti. Sabit gelirli vatandaş da işveren de aynı şekilde durumundan endişe etmeye başlamıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise milletimiz sandıkta kararını verirken istikrarı ön planda tuttu, ülkeyi bir tek parti hükümetinin yönetmesini uygun buldu. Şimdi yeni hükümeti ciddi bir görev bekliyor. Artık seçim atmosferinden çıkıp ekonomiye odaklanmamız gerekiyor. Hükümetin kurulması ile son 6 aydır boşa geçirdiğimiz zamanı telafi etmeye çalışacağız. Uzun ömürlü bir hükümet, piyasalara moral ve güven verecektir. Ekonomide 2016'dan umutluyum. Fakat şüphesiz, her şey bir anda düzelemez. 2015'ten sarkan sıkıntılar, doğal olarak 2016'nın ilk yarısını da etkiler. Ancak en önemli şey istikrar ve güven. Bunun için de gerekli koşullar artık var. İstikrar, güven ve huzur olduktan sonra, Türkiye'nin gelişim ve kalkınmasının önünde engel kalmayacaktır."

ASİAD BAŞKANI EDA ERSOY: "BEKLENTİMİZ, ÖNCELİĞİ REFORM SÜRECİ OLAN YENİ BİR DÖNEM"

ASİAD Başkanı Ersoy ise "7 Haziran Genel Seçimlerinin tekrarı mahiyetinde 1 Kasım'da yapılan genel seçimler demokratik bir olgunluk içerisinde tamamlanmış ve Türk Milleti hür iradesini ortaya koymuştur" dedi. Genel seçim sonuçlarının önemli mesajlar içerdiğini anlatan Ersoy da şunları söyledi: "Başta hiç şüphesiz terör örgütlerine ve destekçilerine karşı milletimiz milli iradenin göstergesi olarak, ülkemizin birlik ve beraberliğine yani bütünlüğümüze sahip çıkmış, Türk milleti oyları ile tek partili bir iktidara evet demiştir. İş dünyası olarak, önceliği reform süreci olan yeni bir döneme girmek, en büyük beklentimizdir" ifadesini kullandı.

Ersoy, Ankara Sanayici ve İş adamları Derneği (ASİAD) olarak seçim sonucunun, duraksamış olan ekonominin yeniden canlanması ve ülkemiz için istikrarın devamlılığı adına yapılacak yeni reformlarla, iş dünyasına önemli fırsat sunmak olacağını belirterek şunları söyledi: "Yeni hükümetin; bilgi ve teknoloji odaklı, yüksek katma değer sağlayacak büyüme modelini öncelikli olarak gündemine almasını temenni ediyoruz. Ülke olarak hep beraber refah seviyemizi artırmak ve hedeflerimize ulaşmak için bu dönemde birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalıyız."

ERKOÇ: "DÖRT YILLIK HIZLI KALKINMA DÖNEMİ BEKLİYORUZ"

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, milletin seçim sandığında tek parti yönetimi ve istikrar yönünde iradesini ortaya koyduğunu vurgulayarak şunları dedi:

" Türkiye'nin önü açılmıştır. 7 Haziran seçimleri öncesini de hesaba katarsak, 2015 yılını seçim atmosferi ile geçirdik. Özellikle 7 Haziran sonrasında ortaya çıkan belirsiz ortam, ekonomik süreci iş dünyası açısından biraz daha zorlu hale getirmişti. 1 Kasım seçimlerinde ise milletimiz, kararını kesin bir şekilde istikrardan yana kullanmıştır. Seçim sonuçları gösteriyor ki milletimiz, çözüm ve uzlaşmadan uzak bir siyasi yaklaşımı kabul etmeyerek, bu kararını sandığa yansıtmıştır. Bugünden itibaren, içerisinde bulunduğumuz seçim atmosferinden hızla çıkarak, ekonomik kalkınma adımlarına yönelmemiz gerekiyor. Sağlanan istikrar sayesinde önümüzdeki dört yıllık dönemde büyük bir kalkınma hareketi bekliyoruz. İş dünyası olarak reformların hızla hayata geçirilmesini, geleceğe yönelik çalışmaların hız kazanmasını temenni ediyoruz. Seçim sonuçlarının ülkemizin geleceği açısından hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca 1 Kasım seçimlerinden başarıyla çıkan genel seçimlerden başarıyla çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üyelerini ve yönetimini de tebrik ediyorum."

-TÜGİAD ANKARA ŞUBE GENEL SEKRETERİ CANPA YÖNETİM KURULU ÜYESİ MURAT ÖZCAN: "EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ HIZLANDI"

TÜGİAD Ankara Şube Genel Sekreteri Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan şunları kaydetti:

"Seçim öncesi yükselen faizler ve durağanlık karamsar bir tablo çiziyordu. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü, seçim sonrası hız kazandı ve piyasada heyecan var. Pazartesiden beri telefonlarımız susmuyor. Ertelenmiş satın alma planları ardı ardına verilmeye başlandı. Ben Türkiye ekonomisinde son dönemlerde yavaşlayan büyümenin 2016'da belirgin biçimde artacağını, 2009 ve 2010 yıllarındaki ekonomik trendlere erişileceğini düşünüyorum."

-AYMOR İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ KÜRŞAT AYHAN: "İSTİKRAR İLE PİYASALAR MORAL BULDU"…

Aymor İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan'ın değerlendirmesi ise şöyle:

"1 Kasım seçimlerinde çıkan tablo, bize seçmenin birincil önceliğinin istikrar olduğunu ve oyunu o yönde kullandığını göstermiştir. İstikrarın sürmesi adına seçmen tek partiye yek başına hükümeti yürütme görevini vermiştir. Seçimin hemen ardından dövizde başlayan hızlı düşüş, Borsa'da başlayan canlanma bize gösteriyor ki piyasalar, seçimden tek başına iktidar çıkması ile moral bulmuştur. Seçim sonrası yaşanan piyasa hareketleri bize ekonomide işlerin sağlıklı yürümesi için siyasi istikrarın olmazsa olmaz kural olduğunu göstermektedir. Çünkü piyasa hareketleri gözle görünür bir iyileşme ve canlanmaya işaret ediyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü de Türkiye'nin bu seçim sonucunda yeniden yakaladığı istikrarın en az 4 yıl süreceğini düşünerek, hem müşteri hem yatırımcı olarak 2016 yılına dair beklentilerini yükseltmiştir. Siyasi iktidarın kuvvetli oluşu ve sağlanan istikrar ortamının, yabancı yatırımcıyı da Türkiye'ye yönlendirdiği, ilerleyen zamanda net olarak görülecektir."

-ESKİDJİ GAYRİMENKUL ANKARA MERKEZ BÖLGE ORTAĞI KÖKSAL ÜNAL: "KONUT SEKTÖRÜ TEKRAR ATAĞA KALKACAK"

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, yeni dönemle ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

"Tüm sektörler gibi konut piyasasında da siyasi istikrar ve güven çok önemli. 2015 yılında özelikle 7 Haziran seçimleri sonrası bir hükümet formülünün hayata geçirilememesi yüzünden artan siyasi istikrarsızlık ve kaos ortamı, faizlerde yükseliş, tırmanan terör olayları ve yeniden seçim kararı gibi negatif etkenler, konut sektörünü de etkiledi. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen sektör, geçen yılın ilk dokuz aylık dönemine göre yüzde 12 büyüyerek büyüdü. Şimdi 1 Kasım seçimleri sonrası tek parti hükümetinin kurulmasıyla piyasalarda oluşacak güven ve istikrar algısı, dövizin gevşemesi ve faizlerdeki düşüşlerle konut satışlarını tekrar atağa kaldıracaktır. Kasım ve Aralık satışlarındaki artışlar sektöre olan güveni tekrar yerine getirecektir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ankara Merkez Murat Özcan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title