Haberler

Toros Tarım ile OCP'nin Ortak Şirketi

Toros Tarım, dünya fosfat ticaretinin yüzde 30'nu karşılayan OCP ile Türkiye'de ortak şirket kurdu.

Toros Tarım, küresel gübre piyasasında bölgesel stratejik ortaklıkla büyüme hedefiyle, dünya fosfat ihracatının yüzde 30'unu kontrol eden Fas'ın en büyük devlet kuruluşu OCP(Office Chérifien des Phosphates S.A) ile şirket ortaklığı anlaşması imzaladı.

Tekfen Holding'in Tarımsal Sanayi Gurubu iştiraklerinden Toros Tarım, dünya fosfat ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştiren Fas'ın en büyük devlet kuruluşu OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A) ile Türkiye'de ortak bir şirket kurmak üzere sözleşme imzaladı. Anlaşma kapsamında sermayesinin yüzde 70'i OCP'ye, yüzde 30'u Toros Tarım'a ait olacak Black Sea Gübre Ticaret A.Ş, Toros Tarım Samsun tesislerinde üretilecek fosfatlı gübreleri Karadeniz, Balkan ve Orta Asya ülkelerine pazarlayacak.

Bu ortaklık sektöre dinamizm katacak

Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su Esin Mete yaptığı açıklamada Toros Tarım'ın 30. yılını kutladığı bu dönemde böyle bir ortaklığın kurulmasının sektöre ayrı bir dinamizm katacağını belirtti.

Esin Mete şöyle konuştu: "Toros Tarım olarak, küresel gübre piyasasında bölgesel stratejik ortaklıkla büyüme hedefiyle büyümeyi planlıyoruz. Bu çerçevede sektörün önemli oyuncularından OCP(Office Chérifien des Phosphates S.A) ile imzaladığımız ortaklık anlaşması hedeflerimize ulaşmamız konusunda büyük avantaj sağlayacaktır. Geçtiğimiz 30 yıl içinde hayallerimizi aşmayı başardık. Gelecek 30 yılda da, hayallerimize sığdırmakta zorlandığımız başarılara imza atmayı hedefliyoruz."

Toros Tarım ile 30 yıllık güvene dayalı bir işbirliğimiz var

OCP'nin Ticaretten Sorumlu Başlan Yardımcısı Mhamed Ibnabdeljalil, Toros Tarım ile 30 yıldır karşılıklı güvene dayalı bir ticari işbirliklerini olduklarını vurgulayarak, kurulan yeni şirket ile bu işbirliğinin daha ileriye taşınacağına inandığını belirti. Mhamed Ibnabdeljalil, "Bu ortak girişim, OCP'nin büyüyen pazarlarda varlığını güçlendirme stratejisine paralel olarak, müşterilerimize daha yakın bir noktadan hizmet vererek, bu pazarları daha iyi tanıma ve büyümelerinde aktif rol alma imkânı sunacaktır" dedi.

Toros Tarım, 30. yaşını kutladı

Faaliyetlerine 1981 yılında kimyevi gübre üretimi ve dağıtımıyla başlayan Toros Tarım, bu yıl (2011) kuruluşunun 30'uncu yılını kutluyor. 2009 yılında yüzde 30 olan sektördeki pazar payını, 2010 yılında yüzde 34,6'ya yükselten Toros Tarım'ın ana faaliyet kolları arasında bulunan gübre üretimi ve terminal işletmeciliği önemli bir yer tutuyor.

Toros Tarım'ın diğer faaliyet alanları şöyle sıralanıyor: kimyevi gübre üretimi, ithalatı ve satışı, terminal işletmeciliği, tahıl ve yem hammaddeleri ticareti, tohumculuk, fidecilik, doku kültürü, torba üretiminin yanı sıra, enerji üretimi, akaryakıt ticareti, serbest bölge işletmeciliği, kılavuzluk, romörkaj ve acentelik.

Toros Tarım, Ceyhan/Adana, Mersin ve Samsun'da kurulu üç gübre üretim tesisi ile Türkiye'de kurulu kimyevi gübre kapasitesinin yüzde 38'ine sahip ve bu açıdan lider konumda bulunuyor. 7 farklı bölgede 800'e yakın bayisi bulunan Toros Tarım, 2010 yılında 1.571.443 tonu bayilere, 136.528 tonu toplu alıcılara ve 36.001 tonu ihraç edilmek üzere toplam 1.743.972 ton gübre satışı gerçekleştirdi.

Sergilediği ticari başarının yanı sıra çiftçi dostu uygulamaları, işletme standartları ve öncü uygulamaları ile zaman içinde tarım sektörde saygın bir konuma yükselen Toros Tarım, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2010 yılında Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu belirlendiği araştırmasında 892,3 milyon TL'lik geliri ile Türk sanayi sektörünün en büyük 53'üncü şirketi oldu. Toros Tarım böylece, Türkiye gübre sektöründe ve tarımsal sanayi alanında en büyük şirket olma unvanını da tescil ettirdi.

OCP, dünya fosfat ticaretini yüzde 30'nu gerçekleştiriyor

Dünya ham fosfat kaynaklarının dörtte üçüne sahip olan Fas, bu ürünün en büyük ihracatçısı ve 3. sıradaki üretici ülkesi konumunda yer alıyor.

Fas'ın en büyük devlet kuruluşu olan ve dünya fosfat ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştiren OCP (Office Chérifien des Phosphates S.A), fosfat madenciliği, işlemesi ve pazarlaması alanlarında faaliyet gösteriyor. 6,9 milyar dolar cirosuyla Fas Krallığı'nın en büyük kuruluşu olan OCP, 18 bin çalışanıyla ürünlerini beş kıtaya ulaştırıyor. Bugün Fas'ın ihraç kalemlerinin ¾ 'ünü fosfat ve ürünleri oluşturuyor. Ve her yıl Fas'ta ortalama 25 milyon tonun üzerinde fosfat cevheri çıkarılıyor.

Fosfat ihracatından elde edilen gelirler ülkenin GSYH' sinin yüzde 3,5'ini oluşturuyor. Dünya fosfat rezervinin ¾ üne sahip olan Fas'ta 1920 yılında bir devlet teşekkülü olarak kurulan Office Chérifien des Phosphates (Kraliyet Fosfat İdaresi), 1975 yılında OCP Group adıyla yeniden yapılandırıldı. OCP Group bugün dünya fosfat kayası pazarının yüzde 40'ını, fosforik asit pazarının yüzde 38,4'ünü, fosfat gübresi pazarının ise yüzde 8,4'ünü elinde bulunduruyor.

Grup, yıllık 27,16 milyon tonluk fosfat kayası üretiminin 24,45 milyon tonunu piyasaya sürüyor. Çoğunlukla gübre üreticileri tarafından kullanılan fosfat, Huribga, Benguerir, Yusufiye ve Bukrâ/El-Ayun'da bulunan madenlerden çıkarılıyor. OCP Group tarafından üretilen fosforik asit ürünlerinin ihracatı 2,2 milyon tona ulaşıyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title