Haberler

"Zini Gediği Katliamı" Dosyası

Güncelleme:

CHP'li Hüseyin Aygün, Zini Gediği'nde 1938 Ağustosunda 97 kişinin günahsız yere öldürüldüğünü iddia etti.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Zini Gediği'nde 1938 Ağustosunda 97 kişinin günahsız yere öldürüldüğünü belirterek, "Savcılık, Zini Gediği'ne gitmeyi reddetti. Savcılık görevini yapmadı. Bütün partiler işbirliği yapmalı. Ben de buna Dersim milletvekili olarak katkı vermeye hazırım" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, TBMM'de, "Zini Gediği Katliamı Dosyası" konulu basın toplantısı düzenledi. "Zini katliamanın mağdurları burada, yine onlar konuşacak" diyen Aygün, "Kimilerinin babaları, kimilerinin dedeleri 1938 Ağustosunda 97 kişinin günahsız yere öldürüldüğü Zini Gediği'ndeki hadisede yaşamlarını kaybettiler. Savcılık, Zini Gediği'ne gitmeyi reddetti. Savcılık görevini yapmadı" dedi.

-"DERSİM MİLLETVEKİLİYİM"-

Hükümetin Dersim ile ilgili herhangi bir adım atmadığını belirten Aygün, "Köy isimlerini iade etmeyi Kürt açılımı çerçevesinde kabul eden hükümetin Dersim ismini bile vermeyi yanaşmaması gerçekten düşündürücüdür. Ama bu mesele hükümeti de aşıyor. Parlamentonun çözmesi gereken mesele. CHP'nin de bir ucundan muhakkak katkıda bulunması gerekiyor. Bütün partiler işbirliği yapmalı. Ben de buna Dersim milletvekili olarak katkı vermeye hazırım" dedi.

-"BABAMIN MEZARINI ARIYORUM"-

Basın toplantısına katılan Canpolat Yakar, "Babamın, arkadaşlarımın hakları geri iade edilirse babam mezarında rahat eder. Benim aradığım babamın mezarı. Suçsuz yere babam ve arkadaşları kurşuna dizildi" dedi.

-"ANIT MEZAR YAPILSIN"-

Basın toplantısına katılan Kadriye Çetinkaya da, "Zini Gediği'nde öldürülen dedelerimizin haklarının iadesi için bazı girişimlerde bulunacağız. Onların suçsuz yere öldürülmelerinin kabul edilmesini istiyoruz. Kendilerine bir anıt mezar, üzerlerinde isimlerin olmasını istiyoruz. Dedelerimizin üzerlerine toprak atılsın istiyoruz" dedi.

İbrahim Aktaş ise, "Dedemin biri Zini Gediği'nde öldürüldü. Cumhurbaşkanı'na dilekçe verdik, Dersim'de yapılan katliamların Zini Gediği'ndeki katliamın ortaya çıkarılması için. Dedemin mezarını istiyorum. Arşivlerin açılmasını istiyorum" dedi.

-ESKİ VEKİLDEN ÇAğrı-

SHP eski Erzincan Milletvekili Ali İbrahim Tutu da dedesinin fotoğraflarını gösterdi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu çağrıyı yaptı:

"Bu siyasi bir olay değil. Bu TBMM'nin olayı. Bu konuda empati yapsınlar. Bu taleplerimiz karşısında duyarlılık göstersinler. Her yıl Anzaklar geliyor, mezarları ziyaret ediyor, yaşanan savaşa rağmen ama benim dedelerim Rus savaşına katılmış, bu ülkenin yurttaşı ama benim dedelerime 2 metrekare toprak parçası çok görülüyor. Bu insanlık dışı bir uygulama, bundan da utanç duyuyorum Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı üyesi olmaktan."

-"AİHM'E TAŞIYACAĞIZ"-

Avukat Can Söylemez, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na 9 Eylül 2011 tarihinde bir müracaatta bulunduklarını belirterek, "Müracaatımız toplu mezarların açılması ve naaşlar üzerinde DNA tetkiki yapılıp ailelere naaşının teslimini içeriyordu. Geçen hafta Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı bu konuda takipsizlik kararı verdi" dedi.

Bu konuda hukuki mücadeleyi yürüteceklerini belirten Söylemez, "Ulusal yargı organlarında çözümleyemediğimiz noktada AİHM'e taşıyacağız" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title