Haberler

Bilirkişi tek tek tespit etti! Oslo görüşmelerinin parça parça birleştirilmiş kayıtlardan oluştuğu ortaya çıktı

Güncelleme:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 7 Şubat MİT kumpası iddianamesinde yer alan bilirkişi raporunda, FETÖ'nün internet ortamında yayınlayarak kara propaganda yaptığı sözde 'Oslo görüşmeleri'nin, 'parça parça birleştirilmiş kayıtlardan' oluştuğu tespiti yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 7 Şubat MİT kumpası iddianamesinde yer alan bilirkişi raporunda, FETÖ'nün internet ortamında yayınlayarak kara propaganda yaptığı sözde 'Oslo görüşmeleri'nin, 'parça parça birleştirilmiş kayıtlardan' oluştuğu tespiti yapıldı. Bilirkişi raporunda şöyle denildi; "Kamuoyunda Oslo görüşmeleri olarak bilinen ses kaydının delil disklerinde bulunmadığı, 'Delil 2' diskinde bulunan 12 ses dosyasının parça parça birleştirilmesinden oluşturulduğu tespit edilmiştir."

FETÖ'nün, hükümeti devirmek amacıyla gerçekleştirdiği ilk kalkışma olan 7 Şubat MİT kumpası iddianamesinde, örgütün kara propaganda yapmak için internet ortamında yayınladığı sözde 'Oslo görüşmeleri' kaydıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu yer aldı. Raporda, 13 Eylül 2011 tarihinde bir video paylaşım sitesine yüklenen, kamuoyunda 'Oslo görüşmeleri' olarak bilinen ses kaydının delil disklerinde bulunmadığı, 'Delil 2' diskinde bulunan 12 ses dosyasının parça parça birleştirilmesinden oluşturulduğu tespiti yapıldı.

DİSKLERİN ORJİNALLERİ ADLİ EMANETTE YOK

FETÖ'nün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve teşkilata yönelik kumpas soruşturmasında, 13 Ocak 2012 tarihinde, Diyarbakır DTP İl binasında yapılan aramada ele geçirildiği ileri sürülen sözde "Oslo görüşmeleri" kayıtlarının bulunduğu harddisklerde bilirkişi incelemesi yapıldı. Raporda "Delil 1" ve "Delil 2" olarak adlandırılan disklerin orijinallerinin 'Adli Emanette' bulunmadığı, bu nedenle imajlarının da alınmadığı vurgulandı. Bu nedenle incelemede 3 Şubat 2012 tarihinde Emniyet Müdürlüğü tarafından alındığı anlaşılan adli imajların kullanıldığı belirtildi.

DİSKLER SAHTE İSİMLE VE DİYARBAKIR'DAN ALINDI

Bilirkişi raporunda Delil 1 ve Delil 2 diskinin, 1 Mart 2011 tarihinde, Diyarbakır'da AVM içinde bulunan bilgisayar mağazasından, ismini Zekeriya G. olarak bildiren bir kişi tarafından nakit olarak satın alındığı belirtildi. Ancak internet, çeşitli kaynak ve veri tabanları üzerinde yapılan incelemede Zekeriya G. isminde bir kişiye rastlanmadığı ifade edilen raporda, mağazadan istenen satış faturasına göre Delil 1 ve Delil 2 adı verilen disklerle birlikte toplam 4 adet disk alındığı, 2 farklı hard diske ise arama ve el koyma tutanaklarında rastlanılmadığı bildirildi.

KAYITLAR BİLGİSAYAR ORTAMINDA DÜZENLENDİ

Raporda Delil 2 diskinde bulunan 12 adet ses dosyasının 20 Ağustos 2011 tarihinde bilgisayar ortamına aktarıldığı, 5 Ocak 2012 tarihinde ise Delil 2 diskine kopyalandığı tespiti yapıldı. Kopyalanma saat, dakika ve saniyelerinden yola çıkan bilirkişiler dosyaların 20 Ağustos 2011'de kayıt cihazından bir bilgisayara, 5 Ocak 2012 tarihinde de kopyalarının bilgisayar veya USB Flash bellek gibi çok daha hızlı bir cihazdan Delil 2 diskine aktarıldığını belirledi.

12 SES DOSYASI PARÇA PARÇA BİRLEŞTİRİLDİ

Bilirkişiler kayıtlar üzerinde yaptıkları incelemede tüm ses kaydı dosyalarının Türkiye'de veya aynı zaman dilimine ayarlı bir bilgisayar ile kopyalandığı tespiti yaptı. Raporda şu önemli bilgilere yer verildi: "Ses kayıt dosyaları üzerinde yapılan kodek ve üst veri incelemesinde, 23 dakika ile 1 saat 40 dakika arasındaki sürelerde olduğu anlaşılan 12 ses kaydı aynı cihazla kaydedildi. 13 Eylül 2011 tarihinde bir siteye yüklenen ve kamuoyunda "Oslo Görüşmeleri" olarak bilinen ses kaydının delil disklerinde bulunmadığı anlaşıldı. Fakat ilgili ses kaydı Delil 2 diskinde bulunan ses kayıtlarının parça parça birleştirilmesinden oluşturulduğu tespit edildi. Delil 2'de bulunan 12 dosyadaki ses kayıtlarında en az iki farklı zaman ve iki farklı yerde yapılan görüşmelerin kayıtlarının olduğu anlaşıldı.

"FETÖ, DİSKLERİ OLAY YERİNE YERLEŞTİRDİ"

Raporda disklerin FETÖ tarafından olay yerine yerleştirildiğine ilişkin şu tespitler yapıldı: "Delil 1 ve Delil 2'nin aynı bilgisayardan ve aynı kullanıcı tarafından formatlandı. İçeriklerinde bulunan tüm dosyalar kopyalandı. Arama ve el koyma tutanağına göre olay yerinde aynı odada ele geçirilen laptoplara ait imajlar incelendiğinde, Delil 1 ve Delil 2'nin bu laptoplara hiç bağlanmadığı anlaşıldı. Yapılan değerlendirmeye göre, 13 Ocak 2012 tarihinde ele geçirilen delil disklerinin imajları olay yerinden alınmadı. İçerikleri ve elde edilen bulgular nedeniyle bu harddisklerin bulundukları yere bir şekilde FETÖ/PDY'nin amaç ve hedefleri doğrultusunda yerleştirildi. Buraya konulmak ve sonrasında da aramada ele geçirilmek üzere bir kısım kişilere verildi. Dava dosyasında delillerin nasıl taşındığına dair herhangi bir belgeye de rastlanmadı. Delillerin imajlarının emniyet tarafından 21 gün sonra 3 Şubat 2012 tarihinde örgüt elebaşından operasyon talimatı gelmesi sonrasında alındığı ve hızla incelenerek örgüt amaç ve hedeflerine hizmet edecek ses kayıtlarının bu disklerde bulunduğu anlaşıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title