Haberler

Yazar Azra Kohen, Pi Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava Açtı

Güncelleme:

Yazar Azra Kohen, üçleme eseri Fİ Çİ Pİ'nin dizi olarak çekilmesi konusunda anlaştığı Ay Yapım Prodüksiyon A.Ş'ye, eserlerinin sözleşmeye aykırı kullanıldığının tespiti için dava açtı.

Azra Kohen, Serenay Sarıkaya ve Ozan Güven gibi isimlerin başrolünde oynadığı üçleme eseri Fİ Çİ Pİ'nin dizi olarak çekilmesi konusunda anlaştığı Ay Yapım Prodüksiyon A.Ş'ye, eserlerinin sözleşmeye aykırı kullanıldığının tespiti için dava açtı. Kohen ikinci sezonda 'Çİ' isimli eserin içeriğinin kullanılacağı yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen Ay Yapım'ın 'Pİ' isimli eserin içeriğini kullanarak sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.

Bu durumun haklarına zarar verdiğini, okuyucu kitlesi önünde küçük düşmesine neden olduğunu iddia eden Azra Kohen dilekçesinde, "Diziyi izleyip kitapları okumayanlar önünde yazar, ahlaka aykırı hikayeler yazmakla itham edilir hale sokulmuştur" dedi.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

2 KOŞUL KOYMUŞTU

Azra Kohen, Fİ-Çİ-Pİ üçleme eserlerini dizi olarak işleme haklarını 26 Eylül 2017'de İşleme Hakkının Devri Sözleşmesi ile Ay Yapım'a devretti. Eserlerin dizi olarak işlenmesi teklifini iki koşul ile kabul ettiğini belirten Azra Kohen, sözleşmeye bu iki şartı koydurdu. Azra Kohen sözleşmeye birinci Koşul olarak, 'Eserlerin ana fikrine, karakterlerine sadık kalınması, eserlerin anlam ve bütünlüğünün özelliklerinin bozulmayacak biçimde senaryonun yazılması ve dizinin bu koşula uygun çekilmesini' istedi. İkinci koşul olarak ise 'Dizi içerisinde yer alacak reklamların, yazarın yarattığı karakterlerin temsil ettiği değerlere uygun olması ve yazarın insan sağlığına zararlı olduğuna inandığı paketlenmiş gıda, boyalı içecek ve yiyecek tanıtımlarının kesinlikle dizide yer almamasını' talep etti.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

"GÖRÜŞÜM ALINSIN"

Kohen bu koşullardan ilkinin Ay Yapım ile yaptığı iki sözleşmede de yer aldığını, ikincisinin ise şifahi olarak kendisine söz verildiğini belirtti. İkinci koşula uyulmaması üzerine ise ek protokolle bu koşulun yazılı hale getirildiğini belirten Kohen, eserlerinde yapılacak değişiklerde kendi görüşünün alınması şeklinde sözleşmede düzenleme bulunduğuna dikkat çekti.

SÖZLEŞME İHLAL EDİLDİ

Dizinin ikinci sezonunda Ay Yapım'ın anlaşma hükümlerini ihlal ettiğini ileri süren Azra Kohen avukatı Celile Zelal Bol aracılığıyla Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne tespit davası açarak sözleşmeye aykırı ihlallerin tespitini istedi.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

"İMAJIM ZEDELENDİ"

Dizi çekimlerinde yapılan değişikliklerde görüşlerine itibar edilmediğini ileri süren Azra Kohen, 'Çİ' isimli eserinin içeriğini tamamen kitaptan bağımsız olarak değerlendirildiğini bambaşka bir hikaye anlatıldığını dilekçesinde iddia etti. Dilekçede "Büyük bir kesim okuyucunun tepki vereceği derecede deformasyon ile hem kitabın hikayesini hem de ana fikrini hem de eserlerde savunulan değerler yazarın topluma, okuyucularına sunduğu imajını zedeleyecek şekilde deforme edilmiştir" denildi.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

"OKUYUCU ÖNÜNDE KÜÇÜK DÜŞTÜM"

Kohen, ikinci sezonda 'Çİ isimli eserin içeriğinin kullanılacağı yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen Ay Yapım'ın 'Pİ' isimli eserin içeriğini kullanarak sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti. Dilekçede, Ay Yapım'ın anlaşmaya uygun davranması halinde üç eserinde hikayesinin kullanıldığı en az üç sezon devam edecek bir dizinin yapılacağı yer aldı. Üçüncü eser 'Pİ'de yer alan üçleme eserin sırrı niteliğindeki hikayenin ikinci sezon bölümlerinde adeta iğdiş edilerek kullanılması sonucu Pİ'nin üçüncü sezon olarak işlenmesinin ortadan kaldırıldığı anlatıldı. Bu durumun yazarın haklarına zarar verdiğini, okuyucu kitlesi önünde küçük düştüğünün yer aldığı dilekçede, "Diziyi izleyip kitapları okumayanlar önünde yazar, ahlaka aykırı hikayeler yazmakla itham edilir hale sokulmuştur" denildi.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIM

Üçlemenin en önemli eseri Pİ'nin, hikayesi anlatılmadan içinden seçilip alınan bir kaç unsur ile heba edildiğini belirten Kohen, dizide eserlerin ve karakterlerin ruhlarına uygun olmayan senaryoların kullanılması kendisinin ve eserlerinin imajına maddi manevi zarar verdiğini, okurlarının eleştirisine maruz kaldığını belirtti.

Azra Kohen'den 'Pi' Dizisinin Yapımcısı Ay Yapım'a Dava

MAHKEME TESPİT ETSİN

Sözleşme ve ek protokol hükümlerinin Ay Yapım tarafından ihlal edildiğinin belirlenmesini mahkemeden isteyen Azra Kohen, 'Fİ' isimli dizinin 'Çİ' ismi altında işlenen ikinci sezon bölümlerinin sözleşme hükümlerine aykırı olarak yazarın eserlerine uygun olmayacak şekilde çekilmiş olduğu, eserlere aykırı olarak çekilmiş olan ikinci sezonun yazarın eserlerinin eserlerini okumayan kişiler tarafından yanlış tanınmasına sebep olabileceği hususlarının tespit edilmesini istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (30)

Suleyman:

Bu diziler milletin beynini çürüttü bırakın diziyi miziyi kitap okuyun kitap kitap

28
1
yanıtYanıtla
adsız:

baktı dizi tuttu yapımcı parayı götürdü. oyuncular parayı götürdü. ben bana verdikleriyle mi yetineceğim dedi herhalde

25
4
yanıtYanıtla
Erdal:

Milletin ahlakını ve edebini bozmaya yönelik her şeyi yapıyorlar. Dikkatli olun. Bu işin ahireti de var.

21
2
yanıtYanıtla
MERİH:

Bu kadın ''''imajım'''' derken neyi kastediyor. senin imajın mı vardı ki. O dizi sayesinde adını duyduk. Dua edeceğine dava açıyorsun

16
6
yanıtYanıtla
S:

Bu şekilde yaparak adını duyurdu. Dava açmasa adını bile hatırlamayacaktın:D

yanıt3
yanıt3
insan kendini bilmeli:

reklamın o kadar ıyıki azra kohen kitaplarını aldım okudum . sen yazar degilsin . yazmıssın sadece. kitapların insanlarını suçlamak yermek guçluye tapmak kadını aşşagılamak üzerine kurgulanmıs.

16
4
yanıtYanıtla
sümbüllü:

Dizi seyredin cahil kalın . Dünya ülkeleri KİTAP oluyor siz mutlaka dizi seyredin.

17
1
yanıtYanıtla
kral:

serenay çok tatlısın sarılırım sana

9
8
yanıtYanıtla
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Azra senin eserdede biraz azma var gibi gibi işi reklama dökme

12
5
yanıtYanıtla
Fevzi:

Dizileriniz batsın.

14
3
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title