Haberler

Anthony Hopkins Biyografisi

Anthony Hopkins
Doğum Tarihi31.12.1937

Anthony Hopkins Kimdir ?

Anthony Hopkins, 31 Aralik 1937'de Güney Galler’de dünyaya geldi.

Tam adi Phillip Anthony Hopkins olan oyuncu, Muriel ve firinci Richard Hopkins’in tek çocuguydu. Cowbridge Grammar School’da egitim gören Hopkins, 17 yasindayken bir WMCA amatör tiyatro yapimini gördü ve dogru yerde oldugunu hemen anladi. Yeni buldugu ilgi alanini piyanodaki yeterliligiyle birlestirerek, iki yil egitim görecegi Welsh College of Music & Drama’dan burs kazandi. (1955-57).

1958’de zorunlu hizmetini tamamlamak için Ingiliz ordusuna katildi. Burada geçirdigi 2 yilinin büyük kismini Kraliyet Agir Silah Biriminde katip olarak tamamladi. 1960’da Manchester Kütüphanesi Tiyatrosu'na sahneleme yönetici asistani olarak katildi, daha sonra Nottingham Repertory Company’ye gitti; burada aktörlük egitimi almasi tavsiye edildi. Hopkins, 1961’de Londra Kraliyet Drama Sanati Akademisi'ne burslu olarak kabul edildi.

Usta oyuncu, 1963 yilinda, Gümüs Madalya alarak mezun oldu ve hemen Phoenix Tiyatrosu’na katildi. Ardindan Liverpool Playhouse and Hornchurch Repertory Company’e katildi 1965’de Sir Laurence Olivier için, daha sonra National Theater’in yönetmenligi için davet aldi. Iki yil sonra Hopkins, Strindberg"in Dance of Death"inde Olivier’in ögrencisiydi.

Hopkins, ilk çikis filmini 1967 yilinda Aslan Yürekli Richard”i oynayarak yapti. "The Lion in Winter" filminde Aslan Yürekli Richard”i, Peter O’Toole ve Katherine Hepburn”le birlikte oynuyordu. Bir British Academy ödülü adayligi kazandi ve film En iyi film dalinda Akademi ödülü kazandi. Amerikan televizyon izleyicileri Hopkins’i 1973 yilinda, ABC’deki bir Leon Uris yapimi ilk mini dizisi olan QBVII ile kesfetti. Dizide Hopkins, Polonya dogumlu Ingiliz bir fizikçi Adam Kelno’yu canlandiriyordu. 1975 yilinda, Broadway’de National Theatre’de, "Eguus" isimli tiyatro oyunuyla birçok ödül kazandi.

1968-1980 arasinda birçok filmde rol alan Hopkins, "Fil Adam/The Elephant Man" ile büyük bir ün kazandi. David Lynch'in muhtesem filminde Hopkins, fil adam olayiyla ilgilenen doktoru canlandirdi. Ancak bir türlü A-listesi oyuncularindan birisi olamadi. Herkes onun oyun yetenegini biliyor, ancak o bir türlü gerçekten iyi filmlerde oynayamiyordu.

Los Angeles’da yasadigi süre içinde Amerikan filmlerinde ve televizyonlarinda çalismalarini sürdürdü. The Bounty (1984) filminde Kaptan Bligh olarak basrolü oynadiktan sonra, Ingiltere’ye geri döndü ve David Hare’nin Pravda prodüksiyonunda National Theatre’da oynadi. Buradaki performansiyla British Theatre Assocation’in En iyi Aktör ödülünü ve 1985’de Outstanding Achievement için Laurence Olivier ödülünü aldi. National Theatre’de geçirdigi bu süre içinde Anthony ve Kleopatra ve King Lear’da rol aldi.

1991 yilinda "Kuzularin Sessizligi/The Silence Of The Lambs" ile dünya çapinda ün kazanan Hopkins, filmde kültürlü ve zeki bir katil olan Hannibal Lecter'i canlandirdi ve bu rolüyle En Iyi Erkek Oyuncu Oscar ödülünü kazandi. Film, toplam dört dalda Oscar kazandi. Hopkins, bu filmden sonra her türlü karaktere bürünebilecegini göstermisti ve bu da onun aranan oyuncu olmasina yetmisti artik.

1992'de Copolla'nin "Bram Stoker's Dracula"sinda Dr. Van Helsing'i lezzetli bir oyunculukla canlandiran usta oyuncu, 1992'de James Ivory'nin "Howards End"inde sosyal statüsüyle kisisel problemlerini saklayan basarili bir adam rolüyle çikti sinemaseverlerin karsisina. Sonradan gelen "Günden Kalanlar / The Remains Of The Day" (1993) ve "Nixon" (1993) filmlerindeki performansiyla En Iyi Erkek Oyuncu Oscar'ina aday gösterildi.

En Iyi Aktör ödülü ayni zamanda British Academy of Film & Television Arts tarafindan "Günden Kalanlar / Remains Of The Day" filmindeki performansi için verildi. Hopkins, filmde gerçek bir oyunculuk gösterisine soyundu. Bir yandan, -kimileri için fazlaca- ölçülüydü. Duygularini bir türlü açiklamayan, soylu ve "ciddi" bir adamdi. Ancak rolünü öylesine kavriyordu ki, seyirci onun hissettiklerine ortak olabiliyor, aldigi egitim veya yetistirilme tarzi dolayisiyla yaptigi davranislari anlayabiliyordu.

1993 yilinda sövalyelik ünvani alan Hopkins, yine ayni yil, Richard Attenborough'un "Gölge Topraklarda/Shadowlands"sinda, 1994'de ise Alan Parker'in "Wellville'e Hosgeldiniz/The Road To Wellvile" isimli komedisinde oynadi. Parker'in filminde, meshur Kellogg's kahvaltisinin yaraticisini canlandiriyordu.

1995 yilinda Edward Zwick'in hafif filmi "Ihtiras Rüzgarlari/Legends Of The Fall"unda, sikici bir rolü sikici bir oyunculukla canlandirdi. 1995'te, ünlü yönetmen Oliver Stone'un Amerikan tarihine birkez daha baktigi "Nixon"da basrol oynadi ve metod oyunculugun bir geregi olarak aldigi kilolar ve iyi bir makyajla sinema tarihinin en iyi Richard Nixon'u oldu. 1996'da James Ivory'nin "Picasso'yla Yasamak/Surviving Picasso"sunda Picasso'yu basariyla canlandirdi ve ünlü kisilikleri perdeye yansitmaktaki basarisini birkez daha kanitlamis oldu.

1997’de "Amistad" filmindeki rolüyle En Iyi Yardimci Oyuncu Oscari’na aday gösterilen Hopkins, 1998 yilina üç film birden sigdirdi. "Junket Whore", "The Mask of Zorro" ve "Joe Black". Brad Pitt'in azraili canlandirdigi "Joe Black" filminde Hopkins, zengin bir medya patronu William Parrish karakterini canlandirirken gösterdigi performansiyla yine sinema severleri büyüledi.

Sir Anthony Hopkins; "Instinct" (1999), "Siegfried & Roy: The Magic Box" (1999), "Titus" (1999), "Mission: Impossible II" (2000), "How the Grinch Stole Christmas" (2000), "Gizemli Yabanci / Hearts in Atlantis" filmlerden sonra 2001 yilina damgasini vuran ve "Kuzularin Sessizligi" filminin devami niteliginde olan "Hannibal" adli gerilim filminde, izleyenlerin üzerinde büyük etki birakan Dr. Lecter karakterini yine kendine has oyunculuguyla yorumladi ve büyük bir basari kazandi.

2002 yilinda aksiyon-komedi türündeki "Gizli Ortak / Bad Company" adli filmde rol alan Hopkins, yine ayni yil, Hollywood'un genç ve basarili oyuncularindan, sinema izleyicilerinin de "Fight Club / Dövüs Kulübü", "The American History X" adli filmlerden hatirlayacagi Edvard Norton'la basrollerini paylastigi "Kizil Ejder / Red Dragon" filminde oynadi. Hopkins; kurbanlarinin vücudunda kendine has bir dis izi birakan ve gerçek adi Francis Dolarhyde olan katili canlandirdigi filmde, FBI'dan erkenden emekli olan Will Graham karakterini oynayan Edvard Norton'la basarili bir sinema filmi sundu izleyenlere.

Usta oyuncu, her filminde uç insanlari canlandirarak, insanin yogun yanlarini en basarili sekilde sergiliyor. Insanin bilinmezliginin dehlizlerinde gezinen bir karakter oyuncusu olan Hopkins, küçük büyük demeden bütün rolleri oynuyor. Hopkins, son olarak, 2003 yilinda, Nicole Kidman'la basrolü paylastigi "Insan Lekesi / The Human Stain" adli filmle çikti izleyenlerin karsisina.

title