Haberler

Akkale Antik Kenti Turizme Kazandırılacak

Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Kumkuyu Mahallesi'ndeki geç Roma döneminden kalma Akkale Antik Kenti, yapılacak çevre düzenlemesi ile turizme kazandırılacak.

Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Kumkuyu Mahallesi'ndeki geç Roma döneminden kalma Akkale Antik Kenti, yapılacak çevre düzenlemesi ile turizme kazandırılacak.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Orhan Sarı, Mersin Üniversitesi Rektörü Başdanışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı ve ETSO yönetim kurulu üyeleri bir süre önce çevre düzenlemesi yapılan Kanlıdivane Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Orhan Sarı, Kanlıdivane'deki çevre düzenlemesinin başarıyla hayata geçirildiğini, şimdi amaçlarının bu projeyi daha da geliştirerek Akkale Antik Kent'e uygulamak istediklerini söyledi. Erdemli bölgesindeki başta Akkale Antik Kenti olmak üzere tarihi ve kültürel değeri yüksek kalıntıların ayağa kaldırılması için oda olarak katkı sunmak istediklerini kaydeden Sarı, şunları söyledi:

"Buraya tıpkı Kanlıdivane Antik kentinde uygulanan projenin biraz daha geliştirilmişinin uygulanması konusunda proje hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kabul görürse Akkale antik kenti kalıntılarının ayağa kalkması için destek sağlayacağız."

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ümit Aydınoğlu ise Kanlıdivane Antik Kenti'nde tarihi ayağa kaldırmak ve gün yüzüne çıkartmak amacı ile başlatılan çevre düzenleme projesinin tamamlanarak hayata geçtiğini belirterek, "Kanlıdivane Antik Kenti'nde uygulanan projenin amacı antik kenti anlamak, öğrenmek ve tanımaya yönelik bir çalışma. Kanlıdivane'de yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda yürüme yolları, parkurlar ve ziyaretçi merkezleri yapıldı. Geçmişte bu bölgeyi normal insanlar gezebiliyorken engelliler gezemiyordu şimdi engellilerin de gezmesine imkan sağlayan yollar yapıldı. Daha da önemlisi Kanlıdivane'nin antik öneminden kaynaklanan bazı özellikleri ayağa kaldırıldı" diye konuştu.

"KAYNAĞI ETSO SAĞLAYACAK"

Kanlıdivane'nin antik dönemde bölgenin önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu kaydeden Aydınoğlu, şöyle devam etti:

"Burada temizlik yapıldı ve zeytinyağı üretim merkezini aslına uygun yaparak canlandırdık yani ayağa kaldırdık. Zeytinin kırıldığı ve preslenerek yağının çıkartıldığı mekanlar ortaya çıkartıldı. Bu çalışma Türkiye'deki önemli örneklerden birisi ve antik dönemde zeytinyağının nasıl yapıldığını ziyaretçilere canlı olarak gösterme şansına sahip olundu. Şimdi ise aynı projenin Akkale'de uygulanması için ön çalışma yapıldı. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat edilecek uygun görülmesi durumunda çalışmalara başlanacak."

- Erdemlimersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kumkuyu Erdemli Roma Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title