“Sterlin İçin Kritik Hafta”

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
15 Ara 2014 Pazartesi

Kasım ayının üçüncü haftası küresel piyasalar için son derece yoğun geçecek bir işlem dönemi olacak diyebiliriz. Gerek açıklanacak makro-ekonomik göstergeler, gerekse politika yapıcılardan gelecek açıklamalar, 2015 öncesinde yatırımcıların “yeni öncelikler” belirlemesine neden olarak, varlık fiyatlarında rotanın değişmesine neden olabilir. Petrol fiyatlarındaki değişimlerin yakından izlendiği piyasalarda, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) hafta ortasında yapacağı açıklamalar son derece büyük bir önen taşıyor. Ancak bunun öncesinde, dünya ekonomisi için önem arz eden ve piyasaların yakından izlediği bir ülke olan İngiltere’den de kritik haberlerin gelebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Ada ülkesinin Noel öncesindeki ekonomik takvimi, Sterin’nin yönü açısından dikkat çekici diyebiliriz.



Görüldüğü gibi İngiltere ekonomisi için önümüzdeki üç günlük süreç içerisinde yoğun bir haber akışı yatırımcıları bekliyor olacak. FED’in yapacağı açıklamalar öncesinde ve sonrasında söz konusu bu faktörler, Sterlin’de sert fiyat değişimlerine neden olabileceği için ilgili başlıkları incelemekte fayda var.


Banka Stres Testi Sonuçları; Öncelikle Salı günü ada ülkesi için dikkatler, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) iki raporunda olacak diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi, banka stres testi sonuçları, ada ülkesinin bankacılık sektörünün sağlığı adına bilgiler vereceği için hem FTSE-100 endeksinde, hem de Sterin’de etkili olabilir. BOE’nin, ekonomideki muhtemel bir kötü gidişatı içeren senaryosu karşısında, İngiliz bankalarının bu olumsuz şartlara ne kadar dayanabildiğini ölçme adına yapılan test, her banka için “geçti” ta da “geçemedi” şeklinde ifadeler ile sonuçlandırılacak. Ayrıca ilgili bankaların ne kadar daha sermayeye ihtiyaç duyduğuna yönelik açıklamalarda yapılması bekleniyor. BOE’nin stres testi sonuçlarının finansal istikrar raporu ile birlikte yayımlaması bekleniyor.


Finansal İstikrar Raporu ve Carney’nin Konuşması; Stres testi ile birlikte BOE’nin yılda iki kez hazırladığı finansal istikrar raporu, yine piyasalar için oldukça önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir. Finansal istikrara raporu,  mevcut finansal sistemin stabilitesi, finansal istikrarı tehdit edebilecek potansiyel risklerin değerlendirilmesi ve Banka’nın gelecekte finansal sisteminin istikrarlı tutabilmesi için önerdiği yolları kapsıyor. Raporun sunumunu yapacak olan Mark Carney’nin kullanacağı ifadeler ise yakından izlenecek. Başkan’ın özellikle enflasyon, işsizlik ve Banka’nın faiz artırım zamanlamasına ilişkin yorumları Sterlin’i hareketlendirebilir. 


Enflasyon Oranı; Mark Carney’nin konuşmaya başlamasının yarım saat sonrasında İngiltere’nin Kasım ayı enflasyon oranı açıklanacak. BOE Başkanı Carney, Banka’nın son enflasyon raporunun sunumunu yaparken, enflasyonun, Banka’nın hedefi olan yüzde 2.0 seviyesine hızlı bir şekilde geleceği beklentisi içerisinde olmadıklarını söyledi ve CPI hedefine 18-20 ayda değil, yaklaşık 3 yılda ulaşılacağının da altını çizdi. İngiltere’de gerileme süreci içerisinde olduğu görülen CPI (Tüketici Fiyat Endeksi) verisi, ülkedeki toparlanma sinyallerine rağmen ekonomik aktivitelerin zayıflıyor olabileceğine işaret ediyor.



Yukarıdaki grafikte motor yakıtları ve gıda fiyatlarındaki düşüş ile birlikte İngiltere’de enflasyon datasının aşağı yönlü hareketi görülebilmektedir. Kasım ayına ilişkin açıklanacak ilgili makro-ekonomik göstergenin beklentinin altında açıklanması, BOE’nin faiz artırmak için acele etmeyeceği düşüncelerini destekleyerek Sterlin’de kayıplara neden olabilecekken, tahminlerin üzerinde açıklanacak bir CPI datası, tersi bir etki ile ada ülkesinin para biriminde yükselişlere destek olabilir.


BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 4 Aralık’ta tamamlanan para politikası toplantısının yayımlanacak tutanakları, istihdam verileri ile birlikte İngiltere’nin finansal araçlarında ve Sterlin’de sert fiyat değişimlerine neden olabileceği için piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Özellikle, politika faiz oranını değiştirmeme kararının Para Politikası Komitesi (MPC) içerisinde nasıl bir oylama ile alındığı merak konusu olacak. 9 üyeli MPC’nin 2 üyesi, son dört toplantıda faiz oranının 25 baz puan artırılması yönünde oy kullanıyor. Oy dağılımında bir değişikliğin görülmesi ada ülkesinin para biriminde sert hareketlere neden olabilir. Oylama sonuçlarının yanında, tutanakların satır aralarında İngiltere ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler de yakından izlenmeli. 


İstihdam Verileri; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikası toplantı tutanakları ile birlikte aynı anda yayımlanacak olan, ada ülkesinin istihdam göstergeleri, hafta ortasına gelindiğinde piyasaların yakından izleyeceği rakamlar arasında yer alacak. yüzde 6.0 ile son altı yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısındaki değişimi gösteren alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksi, İngiltere’de istihdam piyasasının ilerleyişi hakkında yatırımcılara bilgiler verecek. Bu makro göstergeler arasında ise artık, BOE’nin yönlendirmeleri ile alacaklı sayım değişimi ve ortalama kazançlar endeksinin Sterlin’deki fiyat değişimlerinde daha etkili olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısı ile her üç veriyi de dikkatle izlemek gerekiyor olsa da, özellikle BOE’nin faiz artırım kararlarında etkili olabilecek ve Banka’nın üzerinde değerlendirmeler yaptığı, ücretlerdeki artışa ilişkin ipuçları sunabilecek “ortalama kazançlar endeksini” yakından analiz etmekte fayda olacağını ifade edebiliriz. Söz konusu rakamın, beklentinin altında gerçekleşmesi Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, tahmini üzerine çıkacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde yükselişleri destekleyebilir. 


Perakende Satışlar; İngiltere’deki ekonomik aktivitelerin hızını görebilme adına yakından izlenen perakende satışlar verisi, ada ülkesinin Kasım ayındaki performansına ilişkin bilgiler verecek. Ekim ayında yüzde 0.8 ile beklentilerden daha fazla artan perakende satışlar, İngilizlerin ilgili dönemde market ve mağazalara nispeten daha fazla uğradığına işaret etti. İlgili rakamın beklentiyi aşması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörüleri karşılamayacak datalar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir. BOE’den gelecek kritik açıklamalar sonrasında İngiltere için yayımlanacak perakende verileri, Sterlin’e yön verebilecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor.


Son Değerlendirme; Görüldüğü gibi İngiltere için, içinde bulunduğumuz hafta son derece önemli eşikler içeriyor. Salı günü yoğunlaşmaya başlayacak Sterlin’i yakından ilgilendiren ekonomik takvim gelişmeleri, 2015 yılı öncesinde ada ülkesinin para biriminde yönü tayin edebilir ve bu paralelde üzerinde durduğumuz her bir faktör dikkatlice analiz edilmelidir. Tabi ki bu hafta piyasaların odak noktasında ABD’nin Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) beyanatının olduğunu unutmamak gerekiyor. Ancak gelecek yıl içerisinde faiz artırımına gitmesi beklenen BOE’nin, artırım zamanı konusunda kararlarını etkileyebilecek her faktör ülkenin varlık fiyatlarında sert değişikliklere neden olabilir. Dolayısı ile Sterlin’in İngiltere’den gelecek haberlere olan hassasiyeti artış gösterebilir. 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,3287 -0,12 23:58
Euro Euro 34,6867 0,26 23:58
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4893 -0,02 23:58
BIST 100 BIST 100 10.277 0,67 18:10
BIST 50 BIST 50 9.078 0,63 18:10
BIST 30 BIST 30 11.148 0,53 18:10
Gram Altın Gram Altın 2392,9 -0,18 23:58
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3817 -0,12 23:58
Yarım Altın Yarım Altın 7634 -0,12 23:58
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16089 0,04 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"