“Avrupa’da ‘Grexit’ Endişesi”

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
23 Oca 2015 Cuma

Ekonomik ve mali sıkıntıların yanında Avrupa kıtasında son haftalar içerisinde siyasi gelişmeler de, kıtanın hasta çocuğu olarak tanımlanan Yunanistan ile birlikte yeniden gündemin üst sıralarında kedisine yer buldu. Ülkede 25 Ocak Pazar günü yapılacak seçimlerden çıkacak sonuçlar, yıllardır kriz sürecinin içerisinde kalan Yunanistan’ın kaderini de belirleyebilir. Avrupa Birliği’ne (AB) bile şüpheci baktığı düşünülen Radikal Sol Koalisyon Syriza partisinin seçim anketlerinde önde görülmesi, Yunanistan’ın kıtadaki konumunun yeniden sorgulanmasına neden olabileceği için, küresel piyasalar da ülkeden gelecek haberleri ve açıklamaları yakından takip edecek diyebiliriz. 


“Grexit” kelimesi son zamanlarda Avrupa basınında sıkça kullanıldı. Syriza’nın iktidara gelmesi ile Yunanistan’ın Euro Birliği’nden bile çıkabileceği düşünülürken, İngilizce “Greece” ve “Exit” kelimelerinden türetilen “Grexit”, gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı. Başta Almanya ve parasal birliğin diğer büyük ülkeleri, Euro Bölgesi’nin prestiji adına Yunanistan’ı birlik içerisinde tutma konusunda çaba göstereceklerini ifade ediyorlar. Ancak anketler ülkede, Syriza partisinin lideri Alexis Tsipras’ı destekleyenlerin sayısının giderek arttığına işaret ediyor.


Yıllardır tasarruf paketleri ve harcama kısıcı politikalar ile Yunan halkı geride kalan yaklaşık beş yıllık süre içerisinde oldukça zor zamanlar geçirdi ve halen daha da  ilgili dönem devam ediyor.



Borçlarını ödeyemeyen devlet, IMF ve Avrupa Birliği’nden (AB) aldığı yardımlar karşılığında ciddi kemer sıkma programları uyguluyor ve tabi ki fakirleşen halk da bu durumdan hiç memnun değil. Bu süreç içerisinde, Parlamento’nun Cumhurbaşkanı seçmek için gerekli çoğunluğu sağlayamaması sonrasında ülke Pazar günü erken seçime gidecek. Sıkı politikalardan bunalan Yunan halkına önemli vaatlerde bulunan Syriza partisinin ise yükselişi dikkat çekerken, uluslararası piyasalar için Tsipras’ın (Çipras) partisi endişe kaynağı oluyor diyebiliriz. Çünkü Syriza, AB kurtarma planına karşı, en kısa sürede kurtarma programından çıkılmasını savunan, daha fazla borç alınmasını onaylamayan ve AB’ye de şüpheci bakan tutumu ile dikkat çekiyor. Çipras iktidara gelmeleri halinde, en düşük maaşın 751 Euro olacağını, 25 bin aileye konut yardımı uygulanacağını, 3 yüz bin aileye bedava elektrik, 4 yüz bin aileye ise yiyecek ve ilaç yardımları yapılacağını da içeren vaatleri ile AB/IMF kredilerinin koşulları ile pek uyulmayacak bir politika hazırlığı içerisinde görülüyor.


Tabi ki Syriza’nın bu uygulamaları hayata geçirmesi halinde Yunanistan’ın AB/IMF kredilerinin yeni taksitlerini alabilmesi pek olası görünmüyor. Borçlarını ödemekte zorlanacak bir Yunanistan ise başta Almanya olmak üzere diğer AB ülkeleri ile Yunanistan arasında gerilimi artırarak, ülkenin Avrupa ve Euro Birlikleri içerisindeki konumunun yeninden sorgulanmasına kadar gidebilecek bir süreci başlatabilir. En azından piyasalarda bu yönde oluşacak bir kaygı, küresel piyasalarda etkili olarak varlık fiyatlarında yönü tayin edebilir.



Yunanistan’da “iefimerida” için  araştırma şirketi Rass tarafından yapılan son anket Syriza’nın, mevcut Başbakan Samaras’ın Yeni Demokrasi partisi ile arayı açmaya devam ettiğini gösterdi. İki parti arasında daha önce yüzde 3.8 olan fark, yüzde 4.2’ye çıkmış olarak görülüyor. Farklı anketlerde ise ilgili fark yüzde 5’e kadar çıkıyor.


Hafta sonu yapılacak seçimlerden radikal sol eğilimli Syriza’nın lider parti olarak çıkması bekleniyor. Seçim sonuçları ve Çipras’ın seçim sonrası yapacağı konuşma, başta Euro, Avrupa borsaları ve tahvil faizlerinde piyasaların Pazartesi günkü açılışında etkili olabileceği için global yatırımcıları tarafından dikkatle izlenecek. Çipras’ın tavrı ve Avrupalı diğer liderlerin seçim sonuçlarını nasıl karşılayacağı da önem taşıyor diyebiliriz. Bu paralelde piyasaların gözü yeni hafta ile birlikte öncelikle Avrupa cephesinde, özellikle de Yunanistan’dan gelecek haberlerde olacak. 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5843 0,22 12:10
Euro Euro 34,7430 0,32 12:10
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,2692 0,31 12:10
BIST 100 BIST 100 9.645 -0,50 18:10
BIST 50 BIST 50 8.516 -0,79 18:10
BIST 30 BIST 30 10.430 -0,93 18:10
Gram Altın Gram Altın 2409,3 -0,96 12:10
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3837 -0,84 12:10
Yarım Altın Yarım Altın 7673 -0,84 12:10
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16632 -1,51 12:09
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"