Draghi Sahneye Çıkıyor

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
03 Eyl 2014 Çarşamba

Küresel piyasalarda dikkatler bu hafta önemli merkez bankalarından gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda.


Bunun yanında, ABD ekonomisine ilişkin yayımlanacak kritik istihdam verilerinin de Eylül ayının ilk haftasını bir kat daha önemli hale getirdiğini ifade edebiliriz. Bu yoğun ekonomi gündeminin arasında en dikkat çeken gelişmeler arasında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 4 Eylül’deki toplantı sonuçlarının yer aldığını ifade edebiliriz.


Euro Bölgesi ekonomisinde işlerin iyi gitmediğini politika yapıcılardan siyasetçilere kadar, kıtanın tüm yetkili isimleri biliyor. Ortak para birimini kullanan ülkelerin genelinde ekonomik aktiviteler zayıf bir görünüm içerisinde iken, toparlanma da oldukça güçsüz. Özellikle Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin son ekonomik veriler, söz konusu sönük ekonomik tablonun daha ciddi bir duruma geldiğine işaret etti. Birlik ekonomisinin en güçlü ülkesi olan Almanya yılın ikinci çeyreğinde %0.2 oranında daralma kaydederken, Ağustos ayına ilişkin Euro Bölgesi öncü enflasyon oranı da %0.3’e gerileyerek cansız bir ekonominin ipuçlarını verdi. 


DRAGHİ İPUCU MU VERDİ?


Euro Bölgesi’ndeki iç açıcı olmayan ekonomik bu durumun yanında, ECB Başkanı Mario Draghi’nin son konuşmasındaki ifadeleri, piyasaların, Banka’nın Perşembe günkü toplantısına odaklanmasını sağlayan bir başka faktör olarak öne çıktı. Başkan, ABD’de düzenlenen Jackson Hole Sempozyumu’nda, ECB’nin işsizlik sorunun çözümü için daha ileri adımlar atmaya hazır olduğunu söyledi. Haziran ayında açıklanan önlemlerin altını çizen Draghi, Eylül ayında gerçekleştirilecek toplantıda ise refinansman için yeni adımlar atılabileceğinin ipuçlarını verdi. ECB Başkanı’nın bu sözleri sonrasında küresel piyasalarda Eylül ayındaki toplantıya ilişkin beklentilerin yükseldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte Draghi’nin konuşmasının yanında daha birçok ipucu, ECB’nin Euro Bölgesi ekonomisine destek vermek için Eylül ayında aksiyon alabileceği düşüncesine destek verdi. ECB Yönetim Kurulu üyelerinden Nowotny, Euro Bölgesi ekonomisi için endişeleri olduğunu ifade ederken, Fransa Başbakanı Manule Valls, ECB’ye Euro’nun değerini düşürmesi çağrısında bulundu. Diğer taraftan Ağustos ayı sonlarında ECB sözcüsü,  potansiyel bir varlığa dayalı menkul kıymet alım planının dizaynı için danışmanlık hizmeti almak adına ABD’li BlackRock firması ile anlaşma sağladıklarını açıkladı. 


ECB YENİ ADIMLAR ATACAK MI?


Ekonomik faktörler ve politika yapıcılardan gelen açıklamalar sonrasında ECB’nin 4 Eylül’deki toplantısına ilişkin beklentilerin arttığını ifade etmiştik. Ancak piyasalarda çok farklı görüşlerin de yer aldığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile politika faiz oranında genel beklenti bir değişiklik yapılmayacağı yönünde olsa da, %0.15 olan oranda, 10 baz puanlık bir indirim geleceğini düşününler de göz ardı edilmemeli. TR Saati ile 14:45’de yapılacak faiz beyanatından sonra ise dikkatler ECB’nin basın konferansına ve Draghi’nin açıklamalarına çevrilecek.
ECB faiz oranlarında bir değişiklik yapsa da yapmasa da,  bu ayki basın toplantısında piyasaların Mario Draghi’den gelecek açıklamaları dikkatle takip edeceğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Özellikle, Banka’nın varlığa dayalı menkul kıymet alımları konusundaki duruşuna ilişkin açıklamalar, Euro’da sert fiyat değişimlerinin görülmesini sağlayabilir. Draghi’nin parasal genişleme tarzı bir varlık alım programı açıklaması ya da böyle bir uygulamaya yakın olduklarına dair ipuçları vermesi kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilecekken, Başkan’ın beklentileri boşa çıkararak varlık alımına uzak bir tavır sergilemesi ise Euro’da sert yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilir.


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5229 -0,06 17:38
Euro Euro 34,8595 0,14 17:38
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6468 0,02 17:38
BIST 100 BIST 100 9.719 -0,03 17:18
BIST 50 BIST 50 8.574 -0,16 17:18
BIST 30 BIST 30 10.492 -0,32 17:18
Gram Altın Gram Altın 2450,2 1,13 17:38
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3913 1,33 17:38
Yarım Altın Yarım Altın 7826 1,33 17:38
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"