“Piyasaların odak noktası; FOMC toplantısı”

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
16 Haz 2015 Salı

Haftanın, belki de ayın en önemli gelişmesi olabilecek ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak sonuçlar ve Banka’nın Başkanı Janet Yellen’ın basın konferansı, Çarşamba günü tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayacak. FED’in para politikası adımları için ipuçları almaya çalışacak küresel piyasalar, kriz döneminden sonraki ilk faiz artışının zamanlaması konusunda da öngörüler oluşturmaya çalışacak. Dolar’ın ve dolayısı ile birçok finansal aracın yönünde etkili olabilecek açıklamalar, piyasalar için son derece kritik bir dönemeç olarak nitelendirilebilir. FED’in beyanatını adım adım değerlendirecek olursak, aşağıdaki gibi bir yol haritası çizebiliriz. 


Faiz ve para politikası beyanatı


Çarşamba akşamı öncelikle Türkiye saati ile 21:00’da FED’in para politikası beyanatını göreceğiz. Banka’nın %0.25 olan faiz oranında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak para politikasına ait yapılacak açıklamalar sonrasında 21:00’dan itibaren piyasalarda volatilitenin arttığı görülebilir. FED’in, ABD ekonomisinin durumuna ilişkin değerlendirmeler ile birlikte faiz artırımının zamanlamasına ait ipuçları vermesi, Dolar’da hareketliliğin artmasını sağlayabilir. Diğer taraftan daha önce bazı FOMC üyelerinin sözleri ve Banka’nın açıklamalarına göre Haziran ayında bir faiz artışı yapılması hala masadaki seçeneklerden bir tanesi olarak değerlendiriliyor. Dolayısı ile olası bir sürpriz faiz artırımı da, çok düşük bir ihtimal olarak görülse de göz ardı edilmemeli.      


FOMC ekonomik projeksiyonları ve üyelerin faiz artırım tahminleri


21:00’da faiz oranı ve para politikası beyanı ile birlikte, FED’in ekonomik projeksiyonlarını ve FOMC üyelerinin faiz tahminlerini de göreceğiz. FED bu dokümanları faiz beyanatından ayrı bir şekilde basına servis etmeyi tercih ediyor. Banka son olarak 18 Mart’ta tamamlanan toplantısı sonrasında ekonomiye ilişkin tahminlerini yayımlamıştı.Yukarıda, FED’in Mart ayında yaptığı büyüme, işsizlik ve enflasyon oranlarına ilişkin 2014’den 2017’ye kadar olan dönemler adına ve uzun vade için tahminleri yer alıyor. Aynı zamanda FED yetkililerinin ilgili rakamlardaki görüş değişikliklerinin daha yakından görülebilmesi için, Aralık ayında yapılan tahminler de her bir verinin altında yer almaktadır. Söz konusu rakamların olumlu yönde revize edilmesi halinde, FED’in ABD ekonomisinin daha iyi durumda olduğu düşünülebilir. Bu paralelde FED’in faiz artışına biraz daha yaklaşmış olabileceği yönünde güçlenecek beklenti Dolar’a yükselişler getirebilir. Tersi bir durumda ise ülkenin para biriminde kayıplar öne çıkabilir (FED’in faiz artışı yapmadığı varsayımı altında).  



Bunun yanında aynı dokümanın içerisinde FOMC üyelerinin, FED’in ilerleyen yıllardaki politika faiz oranının seviyesine ilişkin tahminleri de yer alacak. Yetkililerin faiz beklentilerinin artması Dolar’da yukarı yönlü, üyelerin faiz beklentilerindeki seviyenin düşmesi ise aşağı yönlü hareketlere yol açabilir. Bu nedenle son olarak Mart ayında yayımlanan tablosu aşağıdaki gibi olan üyelerin faiz beklentisi dağılımı önem taşıyor.  Aralık ayındaki tahminlerde FOMC üyelerinin 2015 yılsonu politika faizi tahminlerinin ortalaması %1.125 seviyesinde iken, Mart ayında ise bu ortalamanın %0.625’e gerilediğini görmüştük. Bu paralelde 18 Mart’ta, Dolar’da sert aşağı yönlü hareketler izlenmişti. 


Özetlersek, buraya kadar olan kısımda 21:00 sonrası piyasalarda özellikle faiz oranında bir değişiklik yapılıp yapılmadığının görülmesi, ekonomik projeksiyonlar ve üyelerin faiz oranı beklentilerinin önem taşıdığını söyleyebiliriz.  Sonrasında ise dikkatler 21:30’da Başkan Yellen’a çevrilecek.


Başkan Janet Yellen’ın konuşması


Saatler Türkiye’de 21:30’u gösterdiğinde küresel piyasalarda tüm dikkatler, kürsünün arkasına geçecek olan FED Başkanı Janet Yellen’da olacak. Basın konferansı iki bölümden oluşacak ve Yellen önce, alınan kararların gerekçelerini sıralayacağı karar metnini okuyacak. Ardından ise soru-cevap bölümüne geçilecek ve basın mensupları Başkan’a sorularını iletecekler. Özellikle bu kısımda Janet Yellen’ın verdiği cevaplar, önceden planlanan bir metne bağlı olmayacağı için dikkatle takip edilecek. Soru-cevap bölümünde piyasalarda hareketliliğin artabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Piyasalar ağırlıklı olarak Janet Yellen’ın, FED’in faiz politikasına yönelik değerlendirmelerini izleyecek.  


21:00’daki beyanatında FED’in faiz oranını sabit bıraktığı varsayımı altında, piyasalar Janet Yellen’ın kuracağı cümleler arasında özellikle faiz oranının artırım zamanlamasına ilişkin bir mesaj almaya çalışacaklar diyebiliriz. Faiz beyanatı, rojeksiyonlar ve yayımlanacak FOMC üyelerinin faiz oranı beklentileri, Yellen’ın konuşmasına kadar olan kısımda Dolar’da sert hareketlere yol açabilir ve hatta orta-uzun vadede ABD’nin para birimi için yönü belirleyebilir. Ancak piyasalar özellikle Janet Yellen’ın konuşmasından da bazı mesajlar almak isteyecektir. 



Özellikle, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin 21:00’daki beyanat ile net bir sinyal gelmemişse, Başkan’ın konuşması bir kat daha önem kazanabilir. Yellen’ın Eylül ayı, ya da daha yakın bir tarihte faiz artırımı gelebileceğine ilişkin ipuçları vermesi halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, Başkan’ın, ABD ekonomisindeki toparlanmanın daha fazla güç kazanması gerektiğini belirterek faiz artışını öteleyecekleri yönünde yorumlanacak ifadeler kullanması, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. 


NOT: Piyasaların odak noktası faiz artırımı olduğu için, sürpriz bir şekilde 21:00’da faiz artırımının yapıldığının duyurulması halinde, söz ettiğimiz diğer unsurların önemi kalmayabilir. Bunun dışında, piyasalar aşama aşama söz ettiğimiz faktörlere odaklanarak Çarşamba akşamı FED’den gelecek haberleri izleyecek diyebiliriz. Ayrıca 16 Haziran Salı akşamı 18:45’de, konuya ilişkin olarak düzenleyeceğimiz web seminerimize ücretsiz katılabilir, son gelişmeler ışığında FOMC beyanatına ait konular hakkında bilgi alabilirsiniz. Başvuru için tıklayınız.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5238 -0,06 14:24
Euro Euro 34,9742 0,53 14:24
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6989 0,15 14:24
BIST 100 BIST 100 9.810 0,90 14:03
BIST 50 BIST 50 8.664 0,89 14:02
BIST 30 BIST 30 10.612 0,82 14:03
Gram Altın Gram Altın 2434,7 0,50 14:24
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3887 0,67 14:24
Yarım Altın Yarım Altın 7775 0,67 14:24
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16575 0,10 14:23
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"