“Kritik haftada gözler merkez bankalarında”

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
16 Mar 2015 Pazartesi

Yılın üçüncü çeyreğini, Mart ayı birlikte tamamlamaya hazırlanan küresel piyasaların kritik bir haftanın eşiğinde olduğunu ifade edebiliriz. Dünyanın dört bir yanından merkez bankaları tarafından yapılacak açıklamalar finansal piyasaların yönünü tayin edebilecekken, bu önemli viraj öncesinde gelecek olası açıklamalara ve sonuçlarına hazırlıklı olmak son derece önemli diyebiliriz. Dolayısı ile para piyasalarından borsa endekslerine kadar birçok varlık üzerinde etkili olabilecek bazı başlıkları masaya yatırmak faydalı olacaktır. Öncelikle, dikkat çeken merkez bankalarının açıklama zamanlarını görelim;



Görüldüğü gibi Asya’dan, Avrupa ve ABD’ye kadar küresel piyasalar için önemli merkez bankalarından gelecek açıklamalar başlı başına yoğun bir gündem oluşturuyor. İçeride TCMB’nin Salı günkü faiz kararının yanında, yurtdışında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasındaki açıklamaları kritik bir önem taşıyor. Salı gününden Perşembeye kadar uzanacak bu açıklamalarda öne çıkacak notları değerlendirmek için 
aşağıdaki gibi bir çalışma gerçekleştirebiliriz.


RBA Toplantı Tutanakları; Bu yılki ilk toplantısında 25 baz puan faiz indiren Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA), 3 Mart’ta para politikasını değiştirmediği toplantısının yayımlanacak tutanakları ülkenin para biriminde yönü belirleyebileceği için önem taşıyor. Piyasalarda RBA’nın faiz oranını bir kez daha 25 baz puan indireceği beklentileri ağrılık kazanmışken, Banka bir değişiklik yapmama kararı almış ve piyasaları şaşırtmıştı. RBA Başkanı Glenn Stevens’ın, faiz oranlarını sabit tutmanın şimdilik uygun olduğunu söylemesi dikkat çekerken, Başkan, büyümeyi teşvik etmek ve enflasyonu hedefe yakın tutmak için ilerleyen dönemlerde daha çok gevşeme yapılabileceğinin altını çizmişti. İlgili toplantının açıklanacak tutanaklarında piyasalar, RBA’nın bir sonraki faiz indirimin zamanlamasına ilişkin ipuçları arayacaklar.


BOJ Toplantısı; Yapılan anketlere göre Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bu yılın sonlarına doğru, büyüme ve enflasyonu desteklemek için para politikasını daha fazla genişleteceği tahmin ediliyor. Bazı kesimler ise BOJ’un bu kadar beklemeyeceğini düşünüyor. Ancak yine de Banka’nın Mart ayı toplantısında yeni bir adım atması beklenmiyor. Özellikle Banka’nın Başkanı Kuroda’nın basın konferansında ilerleyen aylardaki para politikası değişimlerine ilişkin vereceği mesajlar Yen ve Nikkei endeksinde etkili olabileceği için, küresel piyasaların dikkati Salı sabahı Kuroda’dan gelecek açıklamalarda olacak diyebiliriz.


TCMB Toplantısı; Geride kalan haftalarda, TCMB Başkanı Erdem Başçı ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği temaslar yurtiçi piyasaların gündeminde oldukça fazla yer almıştı. Türk Lirası’nın zayıf seyri de dikkat çeken konu başlıkları arasında kendine yer bulmaya devam ediyor.  Son toplantısında faiz indirimine giden TCMB’nin, FED öncesinde bu kez beklemede kalacağı düşünülüyor.


BOE Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bu ayın başında yapılan toplantısının yayımlanacak tutanakları, Çarşamba günü piyasaların Avrupa kanadı tarafında yakından izlenecek. Banka’nın üyeleri 5 Mart’ta, faiz oranı ve toplam parasal genişleme miktarının değiştirilmemesi yönünde kararlar almışlardı. Bu kararların 9 üyeli Para Politikası Komitesi’nde yine oy birliği ile alınmış olması bekleniyor. Tutanakların satır aralarında yer alacak İngiltere ekonomisine ilişkin değerlendirmeler, BOE’nin faiz artırımına ne kadar yakın olduğuna ait ipuçları sunabileceği için Sterlin’de sert hareketler izlenebilir.


FOMC Toplantısı; Küresel piyasaların sonucunu en çok merak ettiği toplantının bu olduğunu ifade edebiliriz. ABD Merkez Bankası’nın (FED), faiz oranı artırımının zamanlamasına ilişkin olarak sözlü yönlendirmesinde kullandığı “sabırlı” kelimesinin, ilgili beyanatta yer alıp almayacağı oldukça kritik bir soru diyebiliriz. Bu nokta, Dolar’da yılın geri kalanı için izlenecek fiyat değişimlerinin çok önemli bir ipucu olabilir. Diğer taraftan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin ekonomik beklentileri ve faiz oranına ilişkin tahminleri ile birlikte, FED Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları tüm dünyanın merceği altında yer alacak.


SNB Toplantısı; Aralık ve Ocak aylarında aldığı sürpriz kararlar ile küresel piyasaları sarsan İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) yılın “planlı” ilk toplantısı, piyasaların dengesini ve algısını etkileyebileceği için yakından izlenecek. EUR/CHF paritesindeki taban uygulamasını terk etmesi ve faiz oranlarını negatife çekmesinin ardından SNB’nin yeni bir adım atması beklenmiyor. Ancak ülkenin basınında yer alan, %-0.75 olan faiz oranın, daha fazla düşürülebileceğine ilişkin haberler de göz ardı edilmemeli. Sürpriz yapmaya alışkın SNB’nin yapacağı açıklamalar, Frank ve Euro başta olmak üzere Avrupalı finansal araçların değerinde etkili olabilecekken, anketler Banka’nın bu kez beklemede kalacağına işaret ediyor.


 


 


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,2307 -0,14 09:27
Euro Euro 34,7645 -0,21 09:27
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4757 -0,24 09:27
BIST 100 BIST 100 10.056 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.878 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.921 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2425,8 0,05 09:27
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3870 0,19 09:27
Yarım Altın Yarım Altın 7739 0,19 09:27
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16266 -0,51 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"