“Altın Fiyatında Ocak Ayı Performansı”

Sermet Doğan
Sermet Doğan
Analist / GCM Menkul Kıymetler
05 Oca 2016 Salı

Geride bıraktığımız 2015 yılı, uluslararası piyasalar için tarihi bir dönem oldu. Gündemde yer bulan, varlık fiyatlarına yön veren birçok farklı türedeki gelişmenin arasında, büyük merkez bankalarının para politikaları ve bazı emtia fiyatlarındaki değişimler, söz konusu piyasa dinamiklerinin arasında dikkat çekti. 


Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2008 küresel finansal krizinden sonra uygulamaya koyduğu gevşek para politikasını normalleştirmeyi sürdürmesi, 2015’in hatırlanması gereken bir yıl olmasına neden olabilir. 


Son yıllarda Dolar’da önemli fiyat hareketlerinin gerçekleşmesine yol açan FED’in para politikası kararları ve bu kararlara ilişkin piyasa beklentileri, global emtia piyasasında rol oynayan faktörler arasında yer buldu. Tabi ki arz ve talep tarafında değişen dengeler petrol, kıymetli maden ve diğer sanayi metallerinde fiyatın yönünü tayin eden en önemli dinamiklerden birisi oldu. Çin ekonomisinin yavaşlıyor olması ve FED’in para politikasındaki normalleşme sürecinin, bu noktada belirleyici unsurlar olduğunu ifade edebiliriz. Küresel piyasaların en sevdiği enstrümanlar arasında olan “altın” ise yine geride bıraktığımız yılın gözde finansal araçları arasındaki yerini korudu ve söz ettiğimiz faktörlerden etkilendi. 


“Altın, yıla genelde iyi başlıyor”


Altın fiyatları yılın son aylarında yatay fiyat değişimleri kaydetti. Ancak 1184 Dolar’dan başladığı 2015 yılını, 1060 Dolar’dan ve art arda üçüncü yılı da kayıp ile tamamladı. Peki 2013 ve 2014’ün ardından 2015’i de, yıla başladığı fiyatın altında kapatan spot altın fiyatlarının Ocak ayı performansı nasıl bir tablo ortaya koyuyor. Yani yılın başında altın pozisyonu alan bir yatırımcı, son yıllarda, tüm sene beklerse para kaybederken,  söz konusu kıymetli madenin ilk ay içerisindeki performansı, aynı yatırımcı için anlamlı bir değişim olabilir mi sorusunu soruyoruz.



Tabloyu daha yakından incelemek için tıklayınız.


Yukarıdaki tabloda altın fiyatının 2000 ile 2015 yılları arasındaki Ocak ayı performansını görebiliyoruz. Elimizdeki 16 istatistiki veri, sarı madenin yılın ilk ayını 7 kez düşüş, 9 kez yükseliş ile tamamladığını gösteriyor. 2014 ve 2015 yıllarında Ocak ayını art arda pozitif tarafta tamamlamayı başaran altın, söz konusu yılları ise Ocak ayına başladığı fiyatın altında tamamladı. Eğer altın 2016 Ocak ayını yükseliş ile bitirirse, 2006-2009 arasındaki Ocak ayı performanslarından sonraki en iyi Ocak ayı serisini yakalamış olacak.


Tablonun yanında yer alan grafik, 2000 ile 2015 yıllarındaki Ocak aylarının kapanış fiyatlarının (mavi çizgi – sol dikey eksen) zaman içindeki değişimini gösteriyor.  Kırmızı çizgi (sağ dikey eksen) ise Ocak ayıdaki değişimi yüzdesel olarak sunuyor. Altının fiyatının, son yıllardaki kayıplarına rağmen, yıla iyi başladığını ifade edebiliriz.


“Yükselişler tehlikeli olabilir”



Grafiği daha yakından incelemek için tıklayınız.


Son yıllarda altın, önemli bir fiyat ve algı değişimi sonrasında sert yükselişler ve derin kayıplar kaydetti. Bu paralelde oluşan yukarıdaki grafik içerisinde, özellikle 2013 yılının ilk yarısındaki dramatik düşüş, yakın tarihlerdeki en dikkat çekici değişimlerden birisiydi. 2011 yılında 1900 Dolar’ın da üzerine çıkan altının ons fiyatı, sonrasında ciddi bir gerileme dönemine girdi. Bu süre içerisinde yılın ilk ayında genelde yükseliş kaydeden kıymetli maden, aynı şekilde yılsonunda yatırımcısının yüzünü güldüremedi. 


ABD, Euro Bölgesi, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerin ekonomilerindeki düşük enflasyon görünümünün yanında, FED’in 2016 yılında politika faiz oranını muhtemelen artırmaya devam edecek olması, şimdilik altın fiyatlarında uzun vadeli bir yükseliş döneminin izlenmesinin önündeki temel faktörler olarak dikkat çekiyor. Yatırımcıların, geride bıraktığımız son dönemlerde yeni yıla genelde pozitif bir başlangıç yapan altın fiyatlarının, yine gerçekleşebilecek olası yükselişlerine inanması yine de tehlikeli gözüküyor.  Yılın ilk işlem gününde jeopolitik gerilimden beslenen fiyatın gelecek aylarda izleyeceği yol haritası, daha farklı faktörler ile şekillenebilir.


Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek zararlardan GCM Menkul Kıymetler A.Ş. sorumlu değildir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4896 -0,16 20:39
Euro Euro 34,8875 0,22 20:39
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6674 0,11 20:39
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2435,5 0,53 20:39
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3893 0,83 20:39
Yarım Altın Yarım Altın 7786 0,83 20:39
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"