Nijer'de darbe hükümeti, Fransa ile askeri iş birliğini sona erdirip Wagner ile anlaştı! Ülkeye askeri müdahale tehdidi devam ediyor

Dünya Haberleri

Nijer'de 26 Temmuz'da darbe yaşanmasının ardından,Fransa ile askeri iş birliğini sona erdirildi. Uranyum ihracatında dünyanın en büyük üreticisi olan Nijer'de yeni hükümet, Wagner ile yeni bir sözleşme imzaladı ve Rus paralı askerler ülkeye giriş yaptı. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, darbenin gerçekleştiği Nijer'e askeri müdahale için destek talep etti. Nijer ise müdahale olursa Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birine saldırmakla tehdit ediyor.

26 Temmuz'da askeri cuntanın yönetime el koyduğu Nijer'deki gelişmeler hem Afrika kıtasını hem de dolaylı olarak dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bölgede Batılı devletlerin son müttefiki konumunda olan ve dünyanın en büyük uranyum üreticisi olduğu bilinen Nijer'deki darbenin ardından yeni yönetim, Fransa ile askeri iş birliğini sona erdirdi. Bu gelişme sonrası Wagner ile bir sözleşme imzalandı ve Rus paralı askerler ülkeye giriş yaptı. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest bırakılmasını talep etmiş aksi durumunda 1 hafta içinde askeri müdahalede bulunacaklarını açıklamıştı. Darbe yapan cuntacılar ise bu sözlere meydan okuyarak "Nijer'e askeri müdahalede bulunursanız dostlarımız Gine, Mali, Burkina Faso hariç üye ülkelerden birine ani bir saldırı düzenleriz." açıklamasını yaptı. Ülkenin komşusu olan Nijerya'nın Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ülkesindeki senatoya mektup yazarak darbenin yaşandığı Nijer'e askeri müdahale için destek istedi. Tinubu, yüzde 70'ini karşıladıkları Nijer'in elektriğinin kesilmesi konusunda da senatonun desteğini istedi. Öte yandan dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer, Batı ülkelerinin mali yardımı kesmesinin yanında ekonomik yaptırım kıskacına da girdi.

Haberler.com / Emre İliksiz - Dünya

Batı Afrika, Nijerya, Hükümet, Wagner, Fransa, Afrika, Nijer, Politika, Dünya, Güncel, Haberler