Jandarmanın dron ve botlu nöbeti ile Van Gölü'ndeki inci kefali stoku 50 bin tona çıktı

Güncel Haberler

VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefalinin üreme dönemindeki göç yolculuğu, jandarmanın karadan dron, havadan ise bot ile sulak alanlarda 7 gün 24 saat sürdürdüğü koruma çalışmasıyla devam ediyor.

VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefalinin üreme dönemindeki göç yolculuğu, jandarmanın karadan dron, havadan ise bot ile sulak alanlarda 7 gün 24 saat sürdürdüğü koruma çalışmasıyla devam ediyor. Alpaslan Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferit Ayas, "2000'li yılarda akarsulara giren balık sayısı yüzde 90 oranında azalmıştı. Denetimlerle, kaçak avcılık sonucunda nesli tükenme noktasına gelen göldeki inci kefali stoku, alınan tedbirler sayesinde bugün itibarıyla gölde 50 bin tona yaklaştı" dedi.

Dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında akıntının tersine yüzerek derelere akın eden inci kefallerinin göç yolculuğu devam ediyor.  Yaşam alanı olan Van Gölü'nü 15 Nisan'dan itibaren terk ederek, üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin bu yolculuğu sırasında av yasağı uygulanıyor. Yumurtalarını bırakmak için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek uçarcasına derelere akın eden ve bu sırada da görsel güzellik sunan balıkların avlanmaması için jandarma ekipleri de hem kıyıda hem de gölde gece gündüz nöbet tutuyor. Bu koruma çalışmalarına Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, polis ve zabıta ekipleri de destek veriyor. Van İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma, Erciş Asayiş Bot Timleri ile Muradiye İlçe Jandarma Komutanlığı Alpaslan Jandarma Karakol Komutanlığı ekiplerinin yaptığı bir günlük çalışmasına Demirören Haber Ajansı muhabirleri de eşlik etti. Ekiplerin, inci kefallerinin göç güzergahı olan Karahan bölgesindeki sazlıklarda dron destekli ve botlarla yaptığı denetimler adım adım görüntülendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Van Gölü, Van, Güncel, Haberler