Haşimi: Türklerle, Kürtleri Savaştırmak İsteyen Lanet Kesimler Var

Güncel Haberler

Diyarbakır AK Parti Milletvekili Adayı Haşim Haşimi, Türklerle, Kürtleri çatıştırmak, savaştırmak isteyen lanet kesimler var dedi.

Diyarbakır AK Parti Milletvekili Adayı Haşim Haşimi, Kürt sorunun çözümüyle ilgili bütün süreçlerde yer aldığını, Irak Kürdistan Federe Bölgesi ile Türkiye arasındaki sorunların çözümü için ise Erbil'e onlarca kez gittiğini söyledi. Kürtle, Türklerin barışmasını istemeyen kesimler bulunduğunu belirten Haşimi, "Türklerle, Kürtleri çatıştırmak, savaştırmak isteyen lanet kesimler var" dedi.

Merkez Kayapınar ilçesinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti adayları ve seçmenlerinin katılımıyla 3'üncü sıra adayı Haşim Haşimi'nin seçim bürosunun açılışı yapıldı. Açılış nedeniyle büronun önünde oluşan izdiham nedeniyle Haşimi sık sık seçmenlerini uyarmak zorunda kaldı. Açılışta Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte barış güvercinleri uçuran Haşim Haşimi, bölgede Ak Parti ve HDP'nin dışında diğer partilerin siyasi bir etkinliğinin bulunmadığını, Ak Parti ve HDP adaylarının ise birbirlerine yönelik siyasi eleştirilerini doğal karşılamak gerektiğini söyledi. Seçimlerin barış ve kardeşlik içinde geçmesi için çağrı yapan Haşimi, "İnsanlarımızdan, dostlarımızdan, kardeşlerimizden, bütün siyasi parti yetkililerinden istirhamım bu süreci kardeşlikle, barışla, onurla kazasız belasız demokrasi çerçevesi içinde götürmemizdir" dedi.

Yüreği yanan bütün annelerin acılarını paylaştığını kaydeden Haşimi, "Son 30 yılda acıları yarıştırmadan kim evladını yitirmişse, Şengel'de, Erbil'de, Kobani'de yüreği yanan bütün annelerin acısını paylaşıyoruz. Bir daha tabutların gelmemesi, gençlerimizin ölmemesi için hep birlikte beraber hükümetimizle, başbakanımızla gece gündüz çalışacağımıza sizlerin huzurunda ahdediyoruz" diye konuştu.

KÜRT MESELESİ PARTİLER ÜSTÜ

Kürt sorunun çözümü için 1990'lı yıllarda Cizre Belediye Başkanıyken dönemin Başbakanı Turgut Özal, daha sonra Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, rahmetli Necmettin Erbakan ve diğer siyasi parti temsilcileri ile sürekli görüştüğünü kaydeden Haşim Haşimi, "Türkiye'de bu kanın durması için daha fazla acıların yaşanmaması için belediye başkanı sıfatıyla görüşmeler yaptım. Rahmetli Turgut Özal bu sorunu çözmek istiyordu. Aynı şekilde rahmetli Necmettin Erbakan'a, bu sorunun çözülmesi için Bingöl'de yaptığı konuşmasından 5 yıl siyasi yasak getirildi. Ama diğer bütün siyasi partilerin Kürt meselesiyle ilgili yaklaşımı günübirlik yaklaşım gösterdi. O günün günübirlik siyasetin elbette bölgemize, ülkemize ödettiği ciddi bir bedel de oldu. 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesiyle değişik isimler altında Oslo barış süreci, demokratik açılım ve hala devam eden çözüm süreci adı altında çözüm arayışları adı altında birçok çözüm arayışı gerçekleşti. Kürt meselesi sadece bölgemizle sınırlı değil. Hem iç hemde dış dengeleri olan bir sorun. Bu süreç devam ederken birileri provokasyon yapmak istese bile çözüm ile ilgili siyasi irade devam edecekse, ediyorsa yapılacak bütün provokasyonlar boşa çıkarılmış olur. Önemli olan dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından başlatılan ve bugün başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından sürdürülen bu sürecin devam etmesi olayıdır. Bu sorunun çözümü bütün siyasi partilerin bile geleceğinden önemlidir. Çünkü insanlar ölüyor. İnsanlar acı çekti. Onun için hangi parti olursa olsun bu sorunun çözümü her türlü partisel anlayıştan daha önemlidir."

BÜTÜN SÜREÇLERDE AKTİF YER ALDIM

Kürt sorunun çözülebilmesi için bütün süreçlerde aktif olarak yer aldığına değinen Haşimi, "Oslo barış süreci, demokratik açılım, çözüm süreci. Bundan 3 ay önce hükümeti temsil eden siyasi aktörler ve HDP ile DTK'lıların yaptığı ilk görüşmede, görüşmenin iyi geçmesi için katkılarım oldu. Bir başka görüşme ise, kimilerinin bir zamanlar Erbil'e girer miyiz, iner miyiz, işgal eder miyiz dediği dönemde hükümet ile bölgesel Kürt yönetimi arasında Erbil'e kaç kez gidip geldiğimi hatırlamıyorum. Bu konuda Allahıma şükürler olsun başarılı da olduk. Başarılı olmak istediğimiz diğer bir husus ise, barış sürecinin, kazasız, belasız atlatılmasıdır. Bu sorun öyle yakıcı bir sorundur ki, görüşmelerde bazen zikzakların olmaması mümkün değil. Ama önemli olan bu sürecin bozulmaması, hepimizin herkesin bu barış sürecini gözümüz gibi korumamızdır. Önemli olan budur"dedi.

TÜRKLERLE KÜRTLER SAVAŞTIRILMAK İSTENİYOR

Türklerle Kürtlerin çatışması, savaşması için birilerinin çaba sarf ettiğini kaydeden Haşimi, "Bölgemizde Kürtlerle Türklerin barışması istenmiyor. Daha da ötesi Kürtlerle Türkleri çatıştırmak, savaştırmak isteyen lanet kesimler var. Onun için provokasyon bizim yabancı olduğumuz bir şey değil. Hele hele OHAL döneminde bize yaşatılanları biliyoruz. Bu çözümün sıkıntıya girmesi için çaba sarf eden güçler ya içerden ya da dışardan olacaktır. Ancak siyasi iradenin kararlılığıyla bu provokasyonlar hep boşa çıkacaktır" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haşim Haşimi, Diyarbakır, Ak Parti, Erbil, Politika, Güncel, Haberler