Cem Sultan Türbesi'nin Restorasyonu Tamamlandı

Güncel Haberler

Muradiye Külliyesi'nde, restorasyon çalışmalarının sonuna gelinirken, külliyedeki en önemli eserlerden em Sultan Türbesi'nin restorasyonu tamamlandı.

Bursa'da, 2 yıl önce restorasyonuna başlanan 12 türbenin bulunduğu Muradiye Külliyesi'nde, restorasyon çalışmalarının sonuna gelinirken, külliyedeki en önemli eserlerden em Sultan Türbesi'nin restorasyonu tamamlandı.

Osmanlı'nın ilk başkentlerinden Bursa'da geçen aylarda UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldığı eserlerden önemli bölümünü oluşturan Muradiye Külliyesi'nde, 2 yıl önce restorasyon çalışmalarına dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ilk harcı koymasıyla başlandı.

KAZIDIKÇA ŞAHASER ÇIKTI

Günümüze ulaşıncaya kadar hem doğal, hem de insanların yaptıkları uygulamalardan zarar gören külliye, 1855 yılındaki Bursa depreminde zarar de büyük hasar gördü. Yeşil Türbe ve Külliye için dönemin valisi Ahmet Vefik Paşa'nın önerisi üzerine Fransız Mimar Leon Parville Bursa'ya davet edildi. Parville'nin yürüttüğü restorasyon çalışmaları 1864-1867 yılları arasında yapıldı ve Parville buradaki çalışmalarını 1874 yılında 'Doğu Mimarisi' adlı kitapta topladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Altepe, Cem Sultan, Muradiye, Politika, Güncel, Haberler