2 bin çeşit arasından 'tescillenecek' buğdaylar çiftçiye sunulacak

Güncel Haberler

SİVAS Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nce farklı ülkelerden temin edilip ekimi yapılan 2 bin farklı tescil adayı buğday örneklerinin adaptasyon koşullarına bakılarak, bölgeye uygunluğu denetlenecek.

SİVAS Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nce farklı ülkelerden temin edilip ekimi yapılan 2 bin farklı tescil adayı buğday örneklerinin adaptasyon koşullarına bakılarak, bölgeye uygunluğu denetlenecek. Aralarından seçilecek verimli ürünler melezleme çalışması ile çiftçilerin hizmetine sunulacak.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada seçilen tescil adayı buğdayların ekim, dikim işleminden hasada kadar geçen süre içerisinde çeşitli morfolojik, verim ve kalite kriterleri bakımından gözlem ve ölçümler yapılarak, elde edilen bulgular bilimsel olarak değerlendirilecek. En yüksek verim ve kalite düzeyine sahip olan çeşitlerin ekimi tavsiye edilecek. 2 bin farklı buğdayın ıslah çalışmaları neticesinde milli çeşitler geliştirilerek çiftçilerin ve ülke tarımının hizmetine sunulacak. Özellikle Orta Anadolu'ya uygunluğu göz önünde bulundurulan araştırmada zeron ve habeş buğdayı gibi yerel çeşitlerin anaç olarak kullanılıp, yabani formlar ile melezlendirilerek çeşitliliğin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas, Güncel, Haberler