Ön Tapu Ön Ruhsat-Kayıtdışı Ekonomi

Yusuf DİNÇ
Yusuf DİNÇ
Doç. Dr. / İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
04 Nis 2016 Pazartesi

Eğer gayrimenkul veya otomobil alıp sattıysanız şöyle bir problemle karşılaşmışsınızdır; parayı önce mi vermeli sonra mı vermeli ya da tapu/ruhsatı önce mi devretmeli sonra mı devretmeli? Bu problem bir paradokstur ve doğru cevabı yoktur. 


Bugün Türkiye’de araç ya da gayrimenkul alıp satmak istediğinizde tapu dairesi veya notere gidersiniz. Gerekli evrak muamelesini sonuçlandırırsınız ve devir işlemi gerçekleşmiş olur.  Bu kurumların “paranızı aldınız değil mi?” sorusu ile kurulan denetim mekanizmasından başka sizi koruyan hiçbir güvence yoktur. Bu denetim mekanizmasının insanlar nezdinde bir karşılığı da yoktur. Yani asıl denetim mekanizması toplumun feraseti üzerine kurulmuştur. 


Ticaretin taraflarının birbirlerine güvenmesi üzerine kurulmuş bir sistem ile araç alıp satıyoruz veya gayrimenkullerimizi satıyor alıyoruz. Bu konu önemlidir çünkü çoğumuzun bütün sermayesi ya bir otomobil ya da bir gayrimenkuldür. Üstelik araç veya gayrimenkul alım satımlarında dolandırıcılık yapıldığı da doğrudur. Çünkü mevcut sistem kötü niyetli insanlar için önemli bir alan açmaktadır.


Buna göre karşınızdaki insanın güvenini elde ettiğinizde bir gayrimenkulünüz veya otomobiliniz olabilir. Sonrası artık otomobilini veya gayrimenkulünü size satanın problemidir. Bunun tam tersi şekilde karşınızdaki insana güvenerek bütün paranızı teslim edebilirsiniz. Bundan sonra olacaklar artık sizin probleminizdir. Şimdi bu işlemin tarafının siz olmadığınızı ve sizin tanıdığınız türden kişiler de olmadıklarını düşünün. Kötü niyetli şahısların bu türden bir işlemin tarafı olmaları ve iyi niyetli bir şahsın güvenerek devir işlemini sonuçlandırdığını ya da parasını teslim ettiğini düşünün. Bu halde uzun sürecek bir mahkeme süreci başlar. Uzun bir bunalım dönemi demektir bu.


Bunu çok basit bir şekilde aşabiliriz. Bunun çözümü ön tapu veya ön ruhsat müessesesi ile mümkündür. Buna göre taraflar tapu dairesi veya notere gider. Alım-satım niyetlerini beyan eder. Buna istinaden tapu müdürlüğü veya noterlik bir ön tapu veya ön ruhsat belgesi düzenler.Ön tapu veya ön ruhsat öyle bir müessesedir ki bunu elinde bulunduran üstünde yazılı bedeli ödediğini ispatlaması halinde ön tapu veya ön ruhsat sona erer ve bundan sonra tapu veya ruhsatını alma hakkı engellenemez.


Ön tapu veya ön ruhsat ipotek/rehin özelliklerini haiz nitelikte dokümanlar olmalıdır. Çünkü satışların önemli bölümü kredi ile finanse edilmektedir. Araç ve gayrimenkul alım-satımlarının kredili olması halinde hem karşı tarafa hem bankaya güvenme riski de satıcı taraf için ortadan kalkmış olacaktır. Çünkü bankalar önce satışın gerçekleşmesi sonra ödemenin yapılması kuralı ile çalışırlar. Bu durum kredi sürecinde bir aksaklık olması riski ile satıcı tarafı karşı karşıya bırakır. Ön tapu ve ön ruhsat bu riski de ortadan kaldıracaktır.


Dahası işlemlerin büyük bölümü kayıtdışını besleyen bir yapıdadır. Buna göre gerçek satış bedelleri beyan edilmemekte ve harç ve vergi ödemelerinden kaçınılmaktadır.Ön tapu veya ön ruhsatın tapu veya ruhsata dönüştürülmesinde kabul edebilecek ödeme mekanizmalarının banka temelli olması bu tip işlemlerdeki kayıtdışılıkla mücadelede önemli düzeyde etkili olacaktır.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5514 0,13 07:37
Euro Euro 34,8903 -0,21 07:38
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6738 -0,24 07:38
BIST 100 BIST 100 9.717 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2444,2 0,26 07:37
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3900 0,12 07:37
Yarım Altın Yarım Altın 7799 0,12 07:37
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"