Al Takke Ver Külah

Yusuf DİNÇ
Yusuf DİNÇ
Doç. Dr. / İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
02 Tem 2020 Perşembe

Âlemde bir devir dönüyor amma


Devr-i İngiliz mi Frenk mi bilmem


Halli kolay değil, pek güç muamma


Zâlim zulmü göğe direk mi bilmem


Seyrani babamız bu dizelerle bir bakıma kapitalist paradigmaya geçişin sancılarını ortaya kor. Her yönüyle Anadolu medeniyetini kuşatan bu sancılar toplumun faiz sosyolojisinde de kendisini gösterir.


Faizcilikle ilgili Türk toplumunun genel yaklaşımı, paradigmaya geçişiyle birlikte büyük değişimler göstermiştir. Yaklaşımının ne yönde değiştiği ile ilgili son 40 yıl dahi büyük kırılmalar sergiler. Hafızayı tazelemek için çeşitli sinema eserlerini tekrar izlemek bile yeterlidir.


Faizciliğe karşı sosyolojiyi ortaya koyan birçok filmden en meşhur bazıları Çiçek Abbas ve Yedi Bela Hüsnü’dür. Bunlar dışında Kaymakam, Rıfkı gibi karakterlerin faizcilere karşı verdiği mücadele çoğu film senaryosunun ana fikrini oluşturur. (Bir not olarak; Yeşilçam, aşk filmlerinde dahi zulüm ve zalimin karşısında olmak idealini benimsemiştir desem sanırım iyi bir Türk filmi izleyicisi olarak yanılmış olmam. Haliyle faizcilik Yeşilçam’da mücadele edilen ana konulardan birisidir.)


Fakat değişen yaklaşım Türk filmlerinin gündeminden konuyu çıkarmış dahası son dönem filmler kredi dilencisi profiller sunmuştur. Sadece filmler mi değişmiştir?


Anlayış değişirken kavramların, deyişlerin dahi anlamları farklılaşmıştır. Bunlardan birisi de “al takke ver külah”…


Al takke ver külah faizcilik faaliyetinin halk arasındaki en duru ifade biçimidir. Bakmayın bugün alelade kullanıldığına aslında bu ifade kullanıldığı taraflara karşı yerici bir ithamdır.


Zira takke ile külah arasında hem paha hem sıklet farkı vardır. Değişim x=x gibi hak bir denklem yerine x=y gibi manipüle edilmiş bir denklem üzerine kurulmaktadır. Gene de toplumumuz içinde farkında olmaksızın tabirin asıl anlamı terk edilmiş ve bugün artık orijinal olduğu düşünülen genel anlamları ile kullanılır olmuştur.


Buna rağmen ifadenin toplum sosyolojisine yerleşmiş bir başka yönü de vardır. İfadenin ruhu, işlemin bir tarafını mazlum gibi konumlandırmaktadır. Ve toplumun faiz vereni faiz vermek durumunda görüp işlemdeki rolünü göz ardı etmesinde etkili olduğu düşünülebilir ki vaka budur. Yahut tersinden düşünürsek var olan yaklaşım nedeniyle ifade bu biçimini almıştır. Peki, faiz verenler vermek durumunda mıdır, yoksa bu duruma düşürülmüşler midir?


İşte paradigma değişiminin asıl sonucu bu soruya verilecek cevapta gizlidir. İnsanları faiz vermek durumuna düşürenlerin vebali ortadadır amma faiz vermek de masum bir eylem değildir. Gelecek imkanlarını tahakküm altında bırakmaktır. Hatta çoğu zaman iştah kabartan hevesler neticesinde katlanılan bir durumdur. İnsanlar, asıl sorumlulukları olan karşı durmak yerine kısa vadeli heveslerini tatmin için sinsice sorumluluklarını terk etmektedir. Değişen paradigmanın ağızlarına çalacağı bal ile kuşaklarının varlığını tehlikeye atmalarının yanı sıra kendi itildikleri çukuru faiz vererek kendileri eşelemektedir. (Tıpkı Kudüs’ü Müslümanlardan “arındırmak” gayesiyle inşa edilen duvar işinde Filistinlilerin istihdam edilmesi gibi…)


Tam tersinde zekat verenin de alanın da hasenatı oluştuğu gibi faiz alanın da verenin de ameli oluşmaktadır. Diğer yandan zekat vermeyenlerin faizin yaygınlaşmasında sorumlu olduğunu da tespit etmek önemlidir.


Faiz almanın ar görüldüğü bir toplumdan sağda solda eşten dosttan duyduklarımıza bakarak çoktan uzaklaşılmıştır. Fakat faiz vermenin bu denli meşrulaştığı da sanırım görülmüş, duyulmuş şey değildir.


Her şeye rağmen hatta en zirvesindeyken al takke ver külah dönemi bitecektir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5266 0,05 02:49
Euro Euro 34,8488 -0,14 02:49
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6364 -0,15 02:49
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2437,8 0,00 02:49
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3892 -0,06 02:49
Yarım Altın Yarım Altın 7785 -0,06 02:49
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"