BoJ ve USD

Yusuf DİNÇ
Yusuf DİNÇ
Doç. Dr. / İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
04 Şub 2016 Perşembe

Geçen yazımızda USD kurunun global artışının ABD için riskler ortaya çıkardığını ve bu risklerin ülkenin en önemli değerlerinden biri olarak sunulan iPhone satışları üzerinden ortaya çıktığını söylemiştik. Bununla beraber gelişmekte olan ülkelerdeki değerli USD kuru risklerinin FED toplantısında fikir birliğini bozacağından ve faiz artışı üzerine 2 farklı görüşün tartışılacağından bahsetmiştik. Toplantı bu şekilde gelişti. 


FED beklendiği gibi faiz artırım planını koruduğunu açıkladı ancak kararsızlığı piyasaları etkiledi. Kur trendini aşağı yönlü çevirdi. USD gelişmiş ve gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu etkideki asıl aktör ise hemen her zaman kararları ile FED’i ters köşe yapan Japon Merkez Bankası BoJ’dan geldi. Ancak BoJ, FED’i ters köşe yaparken FED için olumlu bir dışsal da ortaya çıkmış oldu.


Bunun iki aşaması vardır. Birincisi, BoJ’un negatif faiz oranını benimsemesinin dünyada ve özellikle de ABD’de resesyon riski görenlerin elini güçlendirmiş olmasıdır. Bu durum gelişmiş ülke kurları üzerinde aşağı yönlü etki yapmıştır. Böylece USD kurundaki negatif trendi destekleyen BoJ, FED’in bir sonraki toplantıya kadar önünü açmış oldu. Bu da ikincisidir. BoJ’un kararının USD kuru üzerindeki etkisi FED için kur üzerindeki kontrolün mümkün olduğu mesajı vermektedir. Bu da kurun kontrol altında olduğu anlamına gelir. 


EUR/USD paritesinin 1,12 seviyelerine gelmiş olması ile FED’in USD ucuzdur algısı desteklenmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde FED kendi iç piyasasına kararlı tutum sergilediği izlenimi vererek güven vermek isteyecektir. Kararlı tutumunu sergilemek içinse faiz artış planında bir değişikliğe gitmeyeceğini vurgulamak ihtiyacı hissedecektir.


Çok kısa vadede USD kurunun TL’de olduğu gibi diğer para birimleri karşısında da aşağı yönlü trendini sürdürmesi beklenebilir. Artık asıl önemli olan ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerden gelecek büyüme rakamlarıdır. Resesyon durumu ile karşı karşıya kalınmadığı sürece merkez bankaları pozisyon değiştirmekten sakınacaktır. Bu arada resesyon, 2 dönem üst üste büyümeme veya daralma olarak tanımlanır. 



USD kurundaki aşağı yönlü trend ABD’de ihracatı dolayısıyla da büyümeyi destekleyecektir. ABD’de artan şirket karlılıkları pozitif algı oluşturarak konut satışlarını destekleyebilir. Bu gelişmeler ABD ekonomisinde resesyon riskini azaltabilir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5044 0,38 13:38
Euro Euro 34,6882 0,37 13:31
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5308 0,11 13:31
BIST 100 BIST 100 9.550 0,20 13:16
BIST 50 BIST 50 8.437 0,19 13:22
BIST 30 BIST 30 10.325 0,45 13:16
Gram Altın Gram Altın 2489,4 1,07 13:31
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3971 0,36 13:31
Yarım Altın Yarım Altın 7942 0,36 13:31
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17264 -0,89 13:37
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"