'Bin Pınarlı İda'dan beslenen Bayramiç Barajı kuruma noktasına geldi

Güncel Haberler

ÇANAKKALE'de, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın dibindeki Bayramiç Barajı kuruma noktasına geldi.

ÇANAKKALE'de, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın dibindeki Bayramiç Barajı kuruma noktasına geldi. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip barajda, yaklaşık 12 milyon metreküp su kaldı. Kuraklık nedeniyle meyve üretimini bırakan ilçedeki çiftçiler, su istemeyen yulaf, buğday ve tahıl ekimine yöneldi.

Son aylarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye'de barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Kuraklık, Çanakkale'deki barajları da tehdit etmeye başladı. Çanakkale merkez ve ilçeleri, geçen yıllara oranla bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlarda su seviyesi düştü. Çanakkale merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda yaklaşık 22 milyon metreküp su kaldı. Ancak yaşanan kuraklığın en somut örneği, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın eteklerindeki Bayramiç Barajı oldu. Yeterli yağmur yağmadığı gibi, aralık ayına girilmesine rağmen 1774 metre yüksekliğindeki Kaz Dağları'na hala kar düşmemesi de dikkat çekti. Kaz Dağları'ndaki derelerde su miktarı da ciddi oranda azaldı. Buna bağlı olarak Bayramiç Barajı neredeyse kuruma noktasına geldi. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip barajda, kuraklık nedeniyle yaklaşık 12 milyon metreküp su kaldı. Bölgede elma, şeftali üreticiliği yapan birçok üretici ise kuraklık nedeniyle meyveciliği bırakarak, su gerektirmeyen yulaf, buğday ve tahıl ekimine başladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bayramiç Barajı, Bayramiç, Pınarlı, Güncel, Haberler